Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες άτομα στη Γάζα, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι 73 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα μετά την ανακοίνωση της σύναψης συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «μεγάλη εντατικοποίηση» των ισραηλινών βομβαρδισμών.
«Αφού ανακοινώθηκε η εκεχειρία, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν 73 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά και 25 γυναίκες» σε βομβαρδισμούς που είχαν κυρίως στόχο την πόλη της Γάζας αλλά και τη Χαν Γιούνις, δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάρ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «230 άνθρωποι τραυματίστηκαν» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς «οι οποίοι συνεχίζονται».
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει προετοιμασίες για την υποδοχή ομήρων στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος διανύει την 468η ημέρα του. Διευκρίνισε μέσω X ότι η επιχείρηση προετοιμασίας βαφτίστηκε «Φτερά Ελευθερίας». Επίσης, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), τη Μιριάνα Σπόλιαριτς, ώστε να γίνουν διευθετήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Γάζα: Πότε τίθεται σε ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση πυρός
Η ΔΕΕΣ είχε παραλάβει τους ομήρους από τους παλαιστίνιους μαχητές κατά την μοναδική μέχρι τώρα ανακωχή, τον Νοέμβριο του 2023, παραδίδοντάς τους κατόπιν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Με βάση όσα ανακοίνωσε το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη Χαμάς, στην πρώτη φάση της συμφωνίας θα απελευθερωθούν 33 όμηροι. Πάντα σύμφωνα με τη Ντόχα, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 12:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Από την πλευρά του, το Ιράκ χαιρέτισε χθες Τετάρτη τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να επιτραπεί αμέσως η διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στα παλαιστινιακά εδάφη», καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακο χαρακτηρίζεται καταστροφική. Τονίζοντας πως η ανακωχή συμφωνήθηκε έπειτα από «τεράστιες θυσίες και μεγάλα δεινά του παλαιστινιακού λαού» στη Γάζα, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών παρότρυνε να «εντατικοποιηθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές κατά τη διάρκεια της επίθεσης» του ισραηλινού στρατού, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την «επιστροφή στη φυσιολογική ζωή» και «βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού».