Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Ανδρουλάκης επέλεξε τον Γιαννίτση

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα Τασούλα

Ο Τάσος Γιαννίτσης, τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ότι θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν η απάντηση στην υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα από τον πρωθυπουργό.

Ο  Νίκος Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει να προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση, ενώ συνεργάτες του έλεγαν πως ουσιαστικά δεν έπαιξαν ποτέ τα ονόματα των Σταύρου Μπένου και Νίκου Αλιβιζάτου, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είχαν προτείνει το 2015.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του, αναφέρθηκε σε ένα πρόσωπο με κύρος, ήθος και σημαντικό συμβολισμό. Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στις δηλώσεις του σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 και τις ενέργειές του, προτείνοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του.

«Δεν γνωρίζω πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εμείς δεν μετράμε τις ψήφους, αλλά τον θεσμικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι βουλευτές Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής, ενώ ο Γ. Νικητιάδης ήταν ο μόνος που εξέφρασε μια επιφυλακτική άποψη, υποστηρίζοντας ότι το όνομα Γιαννίτσης «δεν είναι τόσο ελκυστικό» και ζητώντας να υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, έχει αποποιηθεί τη συναίνεση που απαιτεί ο θεσμός.

Στις 13.00 πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Τάσο Γιαννίτση, στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολούθησε μια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με την προεδρία. Επέμεινε να μην εμπλακεί σε ονοματολογία και να περιμένει την απόφαση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά ζητούσε από τον κ. Μητσοτάκη να μην παραβιάσει το «εθιμικό δίκαιο», το οποίο προβλέπει ότι ο πρόεδρος προτείνεται από αντίπαλη παράταξη. Σίγουρα, είχε στο μυαλό του συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία είχε συζητήσει με λίγους μόνο συνεργάτες του. Ένα από αυτά ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο είχε σχεδόν καθημερινές επαφές μέχρι την περασμένη Δευτέρα, καθώς το όνομά του ήταν υποψήφιο και για την επιλογή του Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα τον υπερψήφιζε.

Όταν έγινε σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πρότεινε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης στράφηκε προς την επιλογή του Τάσου Γιαννίτση, τον οποίο είχε αρχικά συμπεριλάβει στη λίστα των υποψηφίων.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τόνιζαν πως η επιλογή στρατηγικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να δώσει τη δυνατότητα εκλογής του επόμενου ΠτΔ και όχι απλώς να καταγραφεί η υποψηφιότητά του. Μια λογική αντίθετη με του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωνε εξ ορισμού ότι δεν θα στηρίξει υποψήφιο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός και η κυβερνώσα παράταξη. Εξ ου και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έστερξε να στηρίξει την επιλογή Φάμελλου για το πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη.

Αφού η δημόσια πίεση που άσκησε το ΠΑΣΟΚ για υποψήφιο από τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο» δεν πέρασε, το plan B περιλάμβανε την επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως λένε στη Χ. Τρικούπη, «επωμίζεται όλη την αποκλειστική ευθύνη για τη θεσμική ανορθογραφία»: την κατάθεση δικής του υποψηφιότητας που θα περιλάμβανε όλα τα χαρακτηριστικά του μεταρρυθμιστικού Κέντρου της «κληρονομιάς» Σημίτη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο