Παύλος Μαρινάκης

Παύλος Μαρινάκης: Ο Τασούλας είναι επιλογή υψηλού κύρους και πολιτικής εμπειρίας

«Το πρόσωπο πρέπει να κρίνεται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όχι με το αν προέρχεται από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά».

Συνέντευξη για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας παραχώρησε στο Pagenews και τους δημοσιογράφους κ.κ. Σοφία Χύτου και Μάριο Αραβαντινό ο κ. Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον της ακρίβειας, απέκλεισε κάθε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τοποθετήθηκε και ως προς το κρίσιμο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την πρόταση του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα πρότεινε έναν υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από τις τάξεις του. Το 1985, το 1990 και το 2010, πρότειναν πρόσωπα από το δικό τους πολιτικό χώρο. Το πρόσωπο πρέπει να κρίνεται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όχι με το αν προέρχεται από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά. Ο κ. Τασούλας πληροί μια σειρά από προσόντα. Διαθέτει κύρος, σοβαρότητα και πολιτική εμπειρία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην προτάθηκε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επειδή υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι χολωμένοι από τη στάση της στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η κ. Σακελλαροπούλου επιτέλεσε με απόλυτη υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα προεδρικά καθήκοντά της. Απέδειξε, μάλιστα, ότι μια γυναίκα μπορεί να αναλάβει με πλήρη επιτυχία κορυφαία καθήκοντα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, επί δυο ημέρες, συζητούμε για τον κ. Κώστα Τασούλα, αλλά δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα επιχείρημα σε βάρος της υποψηφιότητάς του. Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι μικρόψυχες προσεγγίσεις. Είναι πραγματικά μικρόψυχο να κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιά αντίληψη, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τον κοινοβουλευτικό αποκλεισμό ακροδεξιών δυνάμεων. Αυτοί που εξ αντανακλάσεως βρέθηκαν κοντά με τη Χρυσή Αυγή το να σε κατηγορούν ότι συμπορεύεσαι με τους Σπαρτιάτες, αυτό δεν έχει λογική βάση. Περιμένουμε λοιπόν το «όχι» στον Τασούλα να συνοδευθεί από πολιτικά επιχειρήματα».

Σε ερώτημα της κ. Χύτου για το ζήτημα των ελεγκτικών μηχανισμών των τιμών και της ακρίβειας στην αγορά, ο Π. Μαρινάκης απάντησε πως «ως προς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αυτό είναι κάτι που το κοιτάζει η κυβέρνηση. Κοιτάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε, χωρίς να είμαστε ακόμη σε θέση για επίσημες ανακοινώσεις. Γενικά, θα συμφωνήσω ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι. Ας δούμε όμως λίγο την πραγματικότητα. Είναι λυπηρό που έπρεπε να περιμένουμε έως το 2020 για να έχει μηχανισμό ελέγχου η Ελλάδα. Και από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα, έχουν διενεργηθεί πολλοί έλεγχοι. Έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα. Προφανώς, χρειάζονται περισσότερα. Έχουμε θεσπίσει θεσμούς για ελέγχους και δεν σταματάμε να κάνουμε ελέγχους. Ένα 10% των ελεγχόμενων παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές. Τα πρόστιμα είναι πολλαπλάσια από τις παραβατικές συμπεριφορές. Θέλουμε οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων να εξισορροπούν τις αυξήσεις στις τιμές. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα εισοδήματα χωρίς να εκτροχιάσουμε τα δημόσια οικονομικά. Θέλουμε δηλαδή να παίρνει ανάσα κάθε νοικοκυριό.

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού και στην Ελλάδα είδαμε το 2015 τον ακροδεξιό και τον αριστερό λαϊκισμό και να συγκυβερνούν. Δεν έλυσαν κάποιο πρόβλημα. Απεναντίας μας φόρτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ στην πλάτη μας. Όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση, αποδείχθηκαν καταστροφικοί για τη χώρα. Πλέον υπάρχει η υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να κοστολογούν τα προγράμματά τους. Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο και την προσπάθειά μας. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και χρειάζεται να κάνει ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά. Χρειάζονται και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δεν αφορά τους πολίτες μια τέτοια συζήτηση. Είναι ένα θέμα που θα κάνει τον πολίτη να αλλάξει σελίδα ή site. Ο κόσμος καταλαβαίνει και το έργο και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτό το είδαμε το 2023. Πήραμε μια ψήφο επιδοκιμασίας κάποιων βημάτων. Σε κάθε περίπτωση, κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τη ΝΔ και μίλησε για συνεργασία με δυνάμεις στα αριστερά του. Έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια διακυβέρνησης και όταν έρθει η ώρα, θα ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως «η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει στο τραπέζι οποιοδήποτε θέμα συζήτησης, που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας. Και ως προς την αναφορά του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο Αιγαίο και την ελληνικότητά του, προσβάλλει βαθιά τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Μας γυρίζει πολλά χρόνια να απαντάμε σε τέτοιες ανυπόστατες προτάσεις. Η Ελλάδα είναι ένας φάρος σταθερότητας, μέσα σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και αστάθειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιθυμούμε τον διάλογο με την τουρκική πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε. Για εμάς υπάρχει μία διαφορά. Δεν έχουμε καμιά διάθεση οπισθοχώρησης. Το Αιγαίο Πέλαγος είναι ένας θαλάσσιος χώρος, που διέπεται από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένες συμβάσεις. Κι υπάρχου κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που δεν απεμπολούμε σε καμιά περίπτωση».

Πηγή: pagenews.gr