Οι συνέπειες της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Πηγή Φωτογραφίας: Modern Diplomacy, The Consequences of North Korea’s Involvement in the Russia-Ukraine War
Από το 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε πόλεμο, με το ΝΑΤΟ να υποστηρίζει την Ουκρανία. Στα τέλη του 2024, οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε τα στρατεύματά της για να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ως υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο. Αυτή είναι η πρώτη χώρα που το έκανε αυτό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξαν εθελοντές από άλλα έθνη που μπόρεσαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια χώρα στέλνει επίσημα στρατεύματα στη Ρωσία.
Όπως αναφέρει το modern diplomacy, στον 21ο αιώνα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για την αυταρχική της διακυβέρνηση, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρόνηση της ειρήνης. Οι κυρώσεις που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Βόρεια Κορέα έχουν υπογραφεί και εγκριθεί και από τη Ρωσία, γεγονός που επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, το τελευταίο διάστημα, αποκατέστησαν τη σχέση τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Γιατί η αλλαγή στάσης;». Η απάντηση είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ως αντιπάλους και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιρροή τους.
Εάν η Ρωσία σπάσει τα μέτωπα της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει τις γαλλικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τη Γαλλία να εισέλθει στον πόλεμο. Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου οι ΗΠΑ έχουν σταθμεύσει στρατεύματα στη Νότια Κορέα για να αποτρέψουν μια βορειοκορεατική εισβολή.
Η Βόρεια Κορέα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, ιδίως ενόψει των οικονομικών κυρώσεων. Λόγω της απομόνωσής της και της κομμουνιστικής ιδεολογίας της, η Βόρεια Κορέα έχει περιορισμένες επιλογές στη διεθνή κοινότητα, καθιστώντας τη Ρωσία κρίσιμο σύμμαχο. Η Ρωσία θα αποκομίσει άμεσα στρατιωτικά οφέλη μέσω των βορειοκορεατικών στρατευμάτων, καθώς θα τους βοηθήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και θα αποκτήσουν το πάνω χέρι. Η Βόρεια Κορέα θα επιμεληθεί οικονομικά και θα λάβει μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία στο μέλλον.
Η Ρωσία οικοδομεί επίσης ισχυρότερες σχέσεις με τους συμμάχους της, όπως η Κίνα. Στην πρόσφατη συνάντηση των BRICS στο Καζάν, οι ηγέτες 36 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία με τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο, η διεθνής κοινότητα, ιδίως οι ΗΠΑ, επέκρινε τη συμμαχία, χαρακτηρίζοντάς την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Ρωσία δικαιολόγησε τη συμμαχία δηλώνοντας ότι τα δυτικά έθνη έχουν παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Η Ουκρανία αντέτεινε ότι οι εν λόγω δυτικές χώρες βοήθησαν με βάση τον καταστατικό χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.
Όμως, η ιστορία των ΗΠΑ στην επέμβαση σε πολέμους αναδεικνύει την υποκρισία τους στη δήλωση που έγινε, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μια πολιτική παρεμβατισμού και έχουν συχνά επέμβει σε πολέμους με τη δικαιολογία της εθνικής ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει τον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον πόλεμο του Ιράκ, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο του Κόλπου. Παρέχει επίσης στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πολέμων σε μέρη που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και εξουδετερώνουν τους εχθρούς της. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στο Ισραήλ, την Ουκρανία, το Πακιστάν στον πόλεμο Ινδο-Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες. Τις περισσότερες φορές, η εμπλοκή των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε προστατευόμενες και καταστροφικές συνέπειες. Επιπλέον, η παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε διάφορα έθνη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εμπλοκή τους σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Ως εκ τούτου, οι επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν προκύπτουν από γνήσια ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά από την αντίληψη ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται. Πιστεύεται ακράδαντα ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ υποκινούνται από την επιθυμία να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, ακόμη και εις βάρος του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη συμμαχία Βόρειας Κορέας-Ρωσίας είναι η κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφέρει ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες υποσιτίζονται, είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ασθένειες. Τους καθιστούν εύκολους αιχμαλώτους πολέμου. Η Ρωσία τους εκδίδει πλαστές ρωσικές ταυτότητες, γεγονός που παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης και μπορεί να οδηγήσει σε εξωτερικά προβλήματα, καθώς οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες είναι μισθοφόροι και έχουν διαφορετικά δικαιώματα από τους στρατιώτες. Οι μισθοφόροι δεν έχουν το δικαίωμα του καθεστώτος του αιχμαλώτου πολέμου- ακόμη και αν η Σύμβαση της Γενεύης μπορεί να προστατεύει τα δικαιώματά τους ως άνθρωποι, μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παράνομοι μαχητές και να υποβάλλονται σε κακοποίηση και βασανιστήρια. Και η Ουκρανία δεν έχει καμία υποχρέωση να επαναπατρίσει τους στρατιώτες της.
Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι είναι μια χώρα με άκρως αυταρχική διακυβέρνηση. Ο πληθυσμός έχει ελάχιστα δικαιώματα- η θητεία στο στρατό στη Βόρεια Κορέα είναι υποχρεωτική και όσοι αντιστέκονται μπαίνουν σε στρατόπεδα εργασίας- η συμμετοχή τους στον πόλεμο είναι πολύ πιθανό να είναι ακούσια και αναγκαστική. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα είναι ότι αυτοί οι στρατιώτες μπορούν να αυτομολήσουν στην Ουκρανία ή τη Νότια Κορέα.
Η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας μπορεί να λειτουργήσει ως πέρασμα για άλλες δυνάμεις να εμπλακούν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, οδηγώντας σε έναν ολοκληρωμένο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Νότια Κορέα μπορεί να αναγκαστεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κάτι που αντιβαίνει στην εξωτερική της πολιτική, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να παρέχει όπλα, εκτός αν πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας ή για ειρηνικές χρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα παρενέβαιναν σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ωθώντας την Κίνα να παρέμβει και οδηγώντας σε έναν ευρασιατικό πόλεμο. Ακόμη και αν η Κίνα παρέμεινε διπλωματική όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, η συμμαχία μεταξύ της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Πάνω από 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Η απειρία τους τους καθιστά εύκολους στόχους για τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η στρατολόγηση βορειοκορεατών στρατιωτών στον πόλεμο προσφέρθηκε από τη Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, υπήρξαν μάλιστα συζητήσεις για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στον πόλεμο. Ο μελλοντικός πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του το 2025, κάτι που η Νότια Κορέα υποστηρίζει ολόψυχα, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τον κόσμο, καθώς μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός παγκόσμιου πολέμου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας