ΔΕΗ: Γιατί τα υδροηλεκτρικά παραμένουν το ισχυρό “ατού” της σύμφωνα με τους αναλυτές
Πηγή Φωτογραφίας: freepik // ΔΕΗ: Γιατί τα υδροηλεκτρικά παραμένουν το ισχυρό "ατού" της σύμφωνα με τους αναλυτές
Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 3,4 GW, είναι σύμφωνα με την Piraeus Securities το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της συμβατικής παραγωγής της ΔΕΗ συνεισφέροντας στα EBITDA 440 εκατ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2025-2030. Η συνολική αξία της συμβατικής παραγωγής του ομίλου υπολογίζεται σε 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο WACC της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι 9,3%.
Ειδικά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά χαρακτηρίζονται από την Piraeus Securities ως ο κύριος οδηγός αξίας αυτού του τμήματος της δραστηριότητας της ΔΕΗ. Η μέση παραγωγή τους υπολογίζεται σε περίπου 4 TWh ετησίως με μέση τιμή χονδρικής περίπου 100 ευρώ/MWh δηλαδή 10 ευρώ/MWh πάνω από την προβλεπόμενη μέση χονδρική, αλλά και χρήση σε ώρες αιχμής που αποδίδει επιπλέον 20 ευρώ/MWh.
Στην αποτίμηση της η Piraeus Securities συμπεριλαμβάνει και τη νέα υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 840 MW στη Βόρεια Ελλάδα όπου η ΔΕΗ κατέχει το 71% και θα λειτουργήσει εντός του 2026. Εξάλλου εκτιμάται ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που προωθεί η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει για τον όμιλο πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Εφικτός ο στόχος των 6 GW
Σε ότι αφορά την αξία του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ σύμφωνα με την Piraeus Securities ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο την εγκατάσταση 8,6 GW έως το 2027 και 9 GW έως το 2028 (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών). Αν και ο στόχος της ΔΕΗ να προσθέσει πάνω από 6 GW μέσα σε 3 χρόνια φαίνεται φιλόδοξος, η Piraeus Securities θεωρεί ότι είναι εφικτός λόγω της προχωρημένης φάσης πολλών από τα έργα αλλά και της διαφοροποίησης του pipeline του ομίλου.
Τα κεφάλαια που αναμένεται να διαθέσει η ΔΕΗ για τα συγκεκριμένα έργα την περίοδο 2025-2027 υπολογίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως σημειώνει στην έκθεση της η Piraeus Securities, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εγκαταστάσεων θα είναι φωτοβολταϊκά, υπάρχει κίνδυνος από περικοπές παραγωγής και χαμηλότερες τιμές δέσμευσης. Πάντως η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα εξισορροπήσει τον κίνδυνο των τιμών με έναν συνδυασμό υπογεγραμμένων PPA (εν μέρει με τη μητρική ΔΕΗ) και υψηλότερων περιθωρίων λιανικής μέσω του καθετοποιημένου μοντέλου της.
Η αξία του τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σύμφωνα με την Piraeus Securities ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ ενώ το WACC σε Ελλάδα και Ρουμανία υπολογίζεται σε 12,8% και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μετά το 2030 σε 2%.
Κάτω από 50% το μερίδιο στην Ελλάδα
Επίσης εκτιμάται ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην Ελλάδα θα μειωθεί από περίπου 50% στο τέλος του 2024 σε 41,5% το 2030 καθώς η προτεραιότητα της διοίκησης είναι να διατηρήσει υγιή περιθώρια κέρδους και να προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, περιλαμβανομένης της συμβολής της Κωτσόβολος. Για τη Ρουμανία εκτιμάται ότι το μερίδιο αγοράς θα παραμένει σταθερό στο 16%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων φυσικού αερίου.
Η αξία της δραστηριότητας διανομής εκτιμάται σε 6,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική δραστηριότητα διανομής δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται σε 4,8 δισ. ευρώ (το ποσό αυτό αφορά το 100% του διαχειριστή).
Παρά τα υψηλότερα επιτόκια αυτή την περίοδο, η Piraeus Securities εκτιμά ότι το ασφάλιστρο εξακολουθεί να δικαιολογείται από την ανάπτυξη της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης έξυπνων μετρητών) και ένα γενικά ευνοϊκό ρυθμιζόμενο WACC (εκτιμάται σε 7,7% έως το 2028 και 7,3% στη συνέχεια).
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ επωφελείται ουσιαστικά από μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου από την ΕΤΕπ και το RRF. Η ρουμανική δραστηριότητα διανομής εκτιμάται σε 1,4 δις ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας