Αλλαγή φρουράς σε Προεδρία Δημοκρατίας και Βουλής -Ποιοι θα στηρίξουν Τασούλα και Κακλαμάνη
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (αρχείου) // Αλλαγή φρουράς σε Προεδρία Δημοκρατίας και Βουλής -Ποιοι θα στηρίξουν Τασούλα και Κακλαμάνη
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πήχη να βρίσκεται στην αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου, με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Οι υποψηφιότητες για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα αναμένεται να είναι πέντε, με τις ψηφοφορίες να αποτελούν μια δοκιμασία καταγραφής δυνάμεων τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τα κόμματα. Η επιλογή του Κώστα Τασούλα έχει χαρακτηριστεί παραταξιακή, σκορπίζοντας ωστόσο ικανοποίηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το ΠΑΣΟΚ προχωράει στην προεδρική εκλογή με τον Τάσο Γιαννίτση,ο οποίος έχει ταυτιστεί με την απόπειρα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη γυναίκα υποψήφια: η Λούκα Κατσέλη, που άφησε το στίγμα της με τον ομώνυμο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο Βορειοηπειρώτης Κώστας Κυριακού αποτελεί την επιλογή της «Νίκης» και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και πατέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στις ψηφοφορίες το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση δεν έχει εκφραστεί υπέρ κάποιοι υποψηφίου.
«Ναι» και από Σαμαρά και Σαλμά για Τασούλα -Ποιοι άλλοι ψηφίζουν
Περισσότερες από 165 θετικές ψήφους αναμένεται να συγκεντρώσει ο Κώστας Τασούλας. Πέρα από τη βασική δεξαμενή, που είναι οι 156 βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Τασούλας έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε δήλωσή του εξήγησε με ποιο σκεπτικό θα τον ψηφίσει. Θύμισε ότι είχε υποστηρίξει δημοσίως πως έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κεντροδεξιό χώρο, προτείνοντας μάλιστα τον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως ξεκαθαρίζει, δεν προσπερνά τη διαφωνία του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής σε κορυφαία ζητήματα. Έκανε, μάλιστα, γνωστή τη στάση του και με ανάρτηση στο Χ, κίνηση σπάνια για τον πρώην πρωθυπουργό.
Είχα υποστηρίξει δημόσια πως, σε αυτή την πολιτική συγκυρία γεγονότων και καταστάσεων, έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος ΠτΔ από τον κεντροδεξιό χώρο. Είχα, μάλιστα, προτείνει τον Κώστα Καραμανλη. Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα.
— Σαμαράς Αντώνης (@samaras_antonis) January 16, 2025
Είναι αυτονοητο ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο προσώπων, και είναι εξίσου σαφές πως η διαφωνία μου με την πρόσφατη στάση του προέδρου της Βουλής σε κορυφαία ζητήματα ισχύει στο ακέραιο.
— Σαμαράς Αντώνης (@samaras_antonis) January 16, 2025
«Ναι» στον Κ. Τασούλα λέει και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, που αναφέρεται πάντα θερμά στο πρόσωπο του Ηπειρώτη πολιτικού. Επίσης, τον στηρίζει και ο ανεξάρτητος και προερχόμενος από την Ελληνική Λύση Παύλος Σαράκης.
Θετικά διακείμενοι προς το πρόσωπο του κ. Τασούλα αναμένεται να είναι και προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες» βουλευτές, όπως οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει τόσο τον Προϋπολογισμό όσο και άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Την πρόθεση των πέντε «Σπαρτιατών» να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα, όπως υπαινίχθηκε ο πρόεδρός τους Βασίλη Στίγκας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ερωτηθείς για το εάν είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι ψήφοι, απάντησε αρνητικά, λέγοντας «λέμε ένα ”όχι” ξεκάθαρο», αντίδραση που προκάλεσε δυσαρέσκεια στους κόλπους των «Σπαρτιατών».
Ποιοι στηρίζουν τις άλλες υποψηφιότητες
Οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Μπαράν Μπουρχάν, είναι οι εξασφαλισμένες ψήφοι υπέρ του Τάσου Γιαννίτση. Θετικός εμφανίζεται και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, που «φλερτάρει» με το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξουν την υποψηφιότητα Γιαννίτση τουλάχιστον δύο ακόμη ανεξάρτητοι.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Λούκα Κατσέλη φαίνεται πως τάσσεται και η Νέα Αριστερά, που επιμένει ότι το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων θα έπρεπε να είχε στηρίξει τη δική της πρόταση για την υποψηφιότητα Ράμμου. Στους υποστηρικτές της κυρίας Κατσέλη θα πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη κυρίες: η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού και η πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου, που ανεβάζουν τη δύναμη της κυρίας Κατσέλη στους 39 βουλευτές.
Οι 10 βουλευτές της «Νίκης» στηρίζουν τον Βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού, με τον Δημήτρη Νατσιό να τον χαρακτηρίζει «ήρωα». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, που θεωρεί «ιδανικό» για Πρώτο Πολίτη της χώρας τον πατέρα της Νίκο Κωνσταντόπουλο, δεν έχει καταθέσει επίσημα την πρότασή της.
Η υποψηφιότητα Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρος της Βουλής: Πότε ψηφίζεται Η παραίτηση Τασούλα έφερε πιο κοντά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, που τελικά θα προηγηθεί της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Tην προσεχή Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, στις 12.00 η Ολομέλεια καλείται να εκλέξει επόμενο πρόεδρο του Σώματος τον Νικήτα Κακλαμάνη. Μέχρι τότε καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης.
Το όνομα του βουλευτή της Α΄Αθήνας για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είχε ήδη «κλειδώσει» όταν προχθές πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης, και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός με μακρά θητεία στο προεδρείο της Βουλής, καθώς έχει διατελέσει τέσσερις φορές αντιπρόεδρος. Μάλιστα, κατέχει και το ρεκόρ ψήφων. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη α’ αντιπρόεδρος με τις ψήφους και των 296 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ένα ρεκόρ δηλωτικό της αποδοχής των συναδέλφων του.
Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, το κυβερνών κόμμα καταθέτει πρόταση για Πρόεδρο της Βουλής, μια πρόταση που ήρθε αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και μάλλον αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η επιλογή του Νικήτα Κακλαμάνη ήταν κίνηση ματ. Γιατί τα κόμματα θα δυσκολευτούν να πουν «όχι». ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει τι θα πράξουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης, ωστόσο φαίνεται ότι διάκεινται θετικά προς τον κ. Κακλαμάνη. Όπως έλεγε στο iefimerida έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην τον ψηφίσει». Άλλο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζε ότι «η εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν σχετίζεται με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, οπότε οι ενστάσεις για τη στάση Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης».
Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να λειτουργήσουν θεσμικά, σε αντίθεση, όπως λένε, με τον κ. Μητσοτάκη, που με την επιλογή Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει παραβιάσει μια παράδοση της Μεταπολίτευσης. Η πρόταση Κακλαμάνη ήδη εξετάζεται από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα τοποθετηθούν σχετικά στην Ολομέλεια.
Στη Νέα Αριστερά, το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος, ενώ η Ελληνική Λύση κλίνει προς το «ναι». Θετικοί εμφανίζονται και οι «Σπαρτιάτες».
Από τους 23 ανεξάρτητους, ανοιχτά υπέρ έχουν ταχθεί οι Χ. Κατσιβαρδάς, Α. Λινού, Γ. Σαρακιώτης και Α. Παπαϊωάννου, ενώ οι περισσότεροι δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις.
Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με φανερή ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται από τρεις βουλευτές. Οι δύο προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής, τη ΝΔ, και ο τρίτος από τη δεύτερη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Βουλής καλείται να καταλάβει την έδρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας