ΠτΔ: Άτυπος αγώνας Κατσέλη – Γιαννίτση για τη δεύτερη θέση
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-2η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ/ -ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ακόμα και αν η πλάστιγγα γείρει ελαφρώς υπέρ του Τάσου Γιαννίτση για τη δεύτερη θέση, η υποστήριξη βουλευτών προς τη Λούκα Κατσέλη δημιουργεί αρνητική εντύπωση στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σηματοδότησε μια στροφή προς τα δεξιά για τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έφερε σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, καθώς η ηγεσία του ελπίδευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο ένοικος του Μαξίμου θα πρότεινε κάποιον από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη αναγκάστηκε να προσαρμόσει την στρατηγική της και να προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος συνδέεται με την περίοδο Σημίτη, αποφεύγοντας παράλληλα να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Αριστερά.
Η αριθμητική των βουλευτών υποδεικνύει ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μια σφοδρή μάχη «σώμα με σώμα», με την έκβαση της οποίας μπορεί να σηματοδοτηθεί η αρχή ενός ακόμα πιο σφοδρού ανταγωνισμού, καθώς και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς.
Η πρώην υπουργός και οικονομολόγος, που έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις, αναμένεται να λάβει στήριξη από τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι την πρότειναν για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Παρόμοια διάθεση φαίνεται να έχουν και οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με 10 από τους 11 βουλευτές του κόμματος να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την Λούκα Κατσέλη. Στη στήριξή τους προστίθεται και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε χθες ότι θεωρεί την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη «εμπνευσμένη επιλογή». Έτσι, μέχρι στιγμής, οι βουλευτές που πιθανότατα θα ψηφίσουν την πρώην υπουργό ανέρχονται σε 37.
Η κοινή ψήφος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ενισχύει τις φήμες για μια πιθανή ευρύτερη συνεργασία των δύο κομμάτων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, έθεσε το ερώτημα (σε εκπομπή του Παραπολιτικά FM) με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα: «Τι είναι καλύτερο; Ένα μονοψήφιο ποσοστό και ένα επίσης πολύ χαμηλό ή μια αξιωματική αντιπολίτευση με αυξημένα ποσοστά;».
Οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι λιγότεροι από τους περίπου 37 που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υποστηρίξουν τη Λούκα Κατσέλη. Για το λόγο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη στάση που θα υιοθετήσουν ορισμένοι από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, ιδίως εκείνοι που την προσεγγίζουν με την ελπίδα να ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα ή στα ψηφοδέλτιά της για τις επόμενες εκλογές.
Ανεξάρτητοι βουλευτές που εκλέγονται ή επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι κοντά στην ψήφο υπέρ του Τάσου Γιαννίτση. Αυτοί περιλαμβάνουν τους Πέτρο Παππά και Ράνια Θρασκιά, οι οποίοι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τους Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλη Χουρδάκη, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας. Παρόμοιες σκέψεις φαίνεται να έχει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, ενώ παραμένει αβέβαιο το πώς θα κινηθεί ο διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα υιοθετήσουν οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη (Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κώστας Μάλαμας, Γιώργος Πούλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου). Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επιθυμούσαν να ψηφιστεί ένα πρόσωπο που θα προτεινόταν από το ΠΑΣΟΚ, μια άποψη που φερόταν να συμμερίζεται και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο, ο επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατίας» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ», γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη στάση των συγκεκριμένων ανεξάρτητων βουλευτών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας