Διεθνή

Γιατί οι ΗΠΑ στοχοποιούν το TikTok

Γιατί οι ΗΠΑ στοχοποιούν το TikTok

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Διαμαρτύρονται οι influencers

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε νόμο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ. Η μόνη περίπτωση να μην εφαρμοστεί αυτό είναι εάν η μητρική εταιρεία ByteDance, με έδρα την Κίνα, πουλήσει την πλατφόρμα μέχρι αυτή την Κυριακή.

Το TikTok αμφισβητεί τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την προστασία της ελευθερίας του λόγου για τους περισσότερους από 170 εκατομμύρια χρήστες που λέει ότι έχει στις ΗΠΑ.

Αλλά το επιχείρημα αυτό απορρίφθηκε ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το TikTok για να σωθεί θα πρέπει να βρει έναν αξιόπιστο αγοραστή για την αμερικανική έκδοση της εφαρμογής.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση του επερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα, να εφαρμόσει τον νόμο. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να πάρει μια απόφαση στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Shou Zi Chew, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ μαζί με άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, δήλωσε ότι ήθελε να ευχαριστήσει τον επερχόμενο πρόεδρο για τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με την εφαρμογή και να τη διατηρήσει διαθέσιμη στις ΗΠΑ.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ψήφισαν την απαγόρευση της εφαρμογής πέρυσι, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις διασυνδέσεις της με την κινεζική κυβέρνηση. Βέβαια, το TikTok έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες με το Πεκίνο.

Ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του TikTok ByteDance μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025 να πουλήσει την αμερικανική έκδοση της πλατφόρμας σε κάποιον ουδέτερο για να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση.

Αυτό σημαίνει ότι από την Κυριακή, η Apple και η Google δεν θα προσφέρουν πλέον την εφαρμογή σε νέους χρήστες ούτε θα παρέχουν ενημερώσεις ασφαλείας στους σημερινούς χρήστες -κάτι που θα μπορούσε τελικά να την εξαλείψει. Η ByteDance έχει ορκιστεί να μην πουλήσει το TikTok και δήλωσε ότι σχεδίαζε να κλείσει τις αμερικανικές λειτουργίες της εφαρμογής την Κυριακή.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

24 Απριλίου 2024: Ο Μπάιντεν υπογράφει νομοσχέδιο για το TikTok, το οποίο έδινε στην κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance έξι μήνες για να πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο ή να μπλοκαριστεί στις ΗΠΑ.

7 Μαΐου 2024: Η TikTok καταθέτει αγωγή με στόχο να μπλοκάρει το νόμο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου».

2 Αυγούστου 2024: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταθέτει αγωγή κατά της TikTok, κατηγορώντας την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι συλλέγει παράνομα δεδομένα παιδιών και ότι δεν ανταποκρίθηκε όταν οι γονείς προσπάθησαν να διαγράψουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους.

6 Δεκεμβρίου 2024: Η προσπάθεια της TikTok να ανατρέψει έναν νόμο που θα την έβλεπε να απαγορεύεται ή να πωλείται στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2025 απορρίπτεται από ομοσπονδιακό εφετείο.

27 Δεκεμβρίου 2024: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να καθυστερήσει την επερχόμενη απαγόρευση, ενώ εργάζεται για μια «πολιτική λύση».

10 Ιανουαρίου 2025: Οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου λαμβάνουν γνώση από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την TikTok και τους δημιουργούς περιεχομένου ότι η απαγόρευση θα αποτελούσε παραβίαση της προστασίας της ελευθερίας του λόγου για τους περισσότερους από 170 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας στις ΗΠΑ.

17 Ιανουαρίου 2025: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το νόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση του TikTok εντός ημερών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments