Κεντροαριστερά: Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις
Πηγή Φωτογραφίας: [374978] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η «προεδρολογία» των τελευταίων ημερών έχει αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αριστεράς στην προσπάθεια συνεννόησης. Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ενδεχόμενη στήριξη της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη από βουλευτές εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δυνατότητα συνεργασίας των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.
Όλα τα κόμματα αυτού του χώρου αναγνωρίζουν την ανάγκη για διάφορες μορφές συνεργασίας. Ωστόσο, υπάρχει πραγματική προοπτική για μια ενωμένη πορεία των προοδευτικών κομμάτων; Και με βάση τις θέσεις που εκφράζει κάθε οργανωμένος φορέας, ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή μιας τέτοιας συνεργασίας;
ΠΑΣΟΚ: Βλέμμα προς τα αριστερά του
Δύο δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα έντονες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας της Χαριλάου Τρικούπη με κόμματα αριστερότερα της ΝΔ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχικά, απέκλεισε κάθε μορφή κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και πρότεινε ως εναλλακτικές είτε τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) είτε άλλες μορφές συνεργασίας.
Ακολούθησαν δηλώσεις από τους Παύλο Γερουλάνο και Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος και ανέφεραν το ζήτημα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ο Γερουλάνος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με άλλες δυνάμεις οι Φάμελλος, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου κ.ά., δήλωσε ότι «θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται» το πολιτικό διακύβευμα του κόμματος, προσθέτοντας ότι «βεβαίως χωράνε όλοι». Από την πλευρά του, ο Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να σχηματίσει μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, εφόσον λάβει την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές, αναφερόμενος μάλιστα σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.
Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη ΝΔ και την κυβέρνηση, οι οποίες επιτέθηκαν δύο φορές στο ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας στις πιθανές συνεργασίες του με κόμματα αριστερότερα από αυτό. Το Μαξίμου αρχικά υποστήριξε ότι «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, αποκτάς και τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ χθες κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι επιδιώκει συνεργασία ακόμα και με «κόμματα της δραχμής». Φαίνεται ότι το Μαξίμου σκοπεύει να επενδύσει σε αυτή τη στρατηγική, πιστεύοντας ότι η αναβίωση όρων και φρασεολογίας από μια δεκαετία πριν θα προκαλέσει προβλήματα στη βάση του ΠΑΣΟΚ, θα το απομακρύνει από τους «κεντρώους» και θα «εξοργίσει» την εσωκομματική πτέρυγα που έχει πιο θετικές απόψεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σχέσεις και επαφές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να διαμορφώσει την εικόνα μιας δύναμης που αντιτίθεται χωρίς συμβιβασμούς στη Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί ότι υιοθετεί μια συναινετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε χθες την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο, προσπαθώντας έτσι να παρουσιαστεί ως η δύναμη που προχωρά με θάρρος, καλώντας ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί του.
Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ικανοποίηση για την εξέλιξη της προεδρικής εκλογής, κυρίως λόγω της πιθανότητας η Λούκα Κατσέλη να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον Τάσο Γιαννίτση, τον υποψήφιο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Αν και αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να φαίνεται ανούσιος και άγονος σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι αν επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική, τότε θα δημιουργηθούν νέες δυναμικές.
Στη Νέα Αριστερά, οι εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι βουλευτές του κόμματος κατά την προεδρική εκλογή της 25ης Ιανουαρίου είναι περίπλοκες. Η δυσκολία προκύπτει από το γεγονός ότι η Λούκα Κατσέλη θεωρείται από αρκετά στελέχη της Νέας Αριστεράς ως μια προσωπικότητα με θετική πολιτική επιρροή. Ωστόσο, η ηγεσία του κόμματος εκφράζει την άποψη ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου ήταν «μικροκομματική» και επιθυμεί να αποφύγει την αναθέρμανση των συζητήσεων για την επιστροφή του κόμματος και των στελεχών του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχετικές αποφάσεις της Νέας Αριστεράς αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας