Η επιλογή Τασούλα και η ενότητα της ΝΔ
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Με την πρόταση ενός συντηρητικού νεοδημοκράτη, όπως ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να ικανοποιήσει την παράταξή του με μια υποψηφιότητα που πληροί τα πολιτικά κριτήρια που είχε θέσει η κοινοβουλευτική του ομάδα το προηγούμενο διάστημα.
Η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απορρίφθηκε, είναι σίγουρο ότι θα είχε την υποστήριξη της ΝΔ αν αποφάσιζε να την προτείνει ξανά. Ελάχιστοι από τους βουλευτές της ΝΔ θα τολμούσαν να την καταψηφίσουν, αν και πολλοί θα το έκαναν από κομματική υποχρέωση, συνοδευόμενοι από γκρίνια και απογοήτευση.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπίστηκε πολλές φορές την Πρόεδρο αυτά τα πέντε χρόνια, απέναντι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εξέφραζαν διαμαρτυρίες για διάφορους λόγους, καθώς και σε υπουργούς σε σπάνιες περιπτώσεις αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός εκφράζει ικανοποίηση για τη θητεία της και τη συνεργασία τους, ωστόσο φαίνεται να συμφωνεί σε κάποιο βαθμό με την κριτική που δέχεται, αναγνωρίζοντας ως αδυναμία την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας και κύρους. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων, αυτή η έλλειψη δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα επιζήμια. Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας ενός πολιτικού προσώπου επισημαίνουν ότι η εμπειρία είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο με σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους στην περιοχή.
Πολλοί βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας της, εξέφραζαν την άποψη ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν πληρούσε το «πατριωτικό προφίλ» που απαιτεί ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο, όπως υποστήριζαν, είχαν όλοι οι προκάτοχοί της. «Ακόμα και οι Πρόεδροι που εκλέχθηκαν επί Αλέξη Τσίπρα (Προκόπης Παυλόπουλος) και Κώστα Σημίτη (Κωστής Στεφανόπουλος) διέθεταν έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά του πολιτικού πατριωτισμού», δήλωσε βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος θεωρεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ο ίδιος την είχε υποστηρίξει το 2020 από κομματική υποχρέωση, όπως αναφέρει, αλλά θεωρεί την υποψηφιότητα του Τασούλα «πολύ πιο ικανοποιητική», με την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος να συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να επαναφέρει την επιτυχημένη (για εκείνον) στρατηγική της δύσκολης ισορροπίας, προσπαθώντας να διατηρήσει ικανοποιημένη την κομματική του βάση καθώς και τους κεντρώους φιλελεύθερους υποστηρικτές του. Αυτή η ισορροπία είχε επιτευχθεί στην αρχή της θητείας του, αλλά φαίνεται ότι την έχει χάσει μετά το 2023. Το πλήγμα που υπέστη στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με την παγκόσμια τάση προς τη συντήρηση, τον έχει οδηγήσει να επανεξετάσει την κατεύθυνση της κυβέρνησής του. Στην αρχή της θητείας του, αρκούσαν κάποιες δηλώσεις ή συμβολικές ενέργειες για να ικανοποιήσει το κοινό, αλλά έξι χρόνια αργότερα, αυτές δεν είναι πλέον αρκετές, καθώς οι πολίτες αξιολογούν κυρίως τις πράξεις και τα έργα.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ως μια επίδειξη πολιτικής κυριαρχίας και δύναμης. «Το έκανε επειδή έχει τη δυνατότητα. Η παράδοση της λεγόμενης συναινετικής πρότασης από την αντίπαλη πλευρά υπήρχε λόγω του εκλογικού διακυβεύματος. Τώρα, όμως, αυτό δεν ισχύει. Ένας υποψήφιος που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα θα του δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα», επισημαίνει ένας έμπειρος πολιτικός επιστήμονας.
Στελέχη της ΝΔ που υποστηρίζουν την πρόταση του Μητσοτάκη τονίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας προέρχεται από το περιβάλλον του Ευάγγελου Αβέρωφ, γεγονός που ικανοποιεί εκείνους που επιθυμούσαν έναν συντηρητικό συμβολισμό. Παράλληλα, είναι ένας πολιτικός που όχι μόνο ψήφισε υπέρ του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και επιχείρησε να πείσει όσους είχαν αντιρρήσεις, προβάλλοντας επιχειρήματα υπέρ αυτής της θέσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θα επιδιώξει, σύμφωνα με την επικοινωνιακή του στρατηγική, να ικανοποιήσει τις προσδοκίες τόσο του πατριωτικού όσο και του εκσυγχρονιστικού εκλογικού κοινού. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επιστροφή σε παλαιότερες τακτικές (είτε προσωρινά είτε μόνιμα, θα φανεί στο μέλλον) αποδίδει καρπούς. Αν και αναμένονται κι άλλες κριτικές από την αντιπολίτευση, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτές δεν θα έχουν απήχηση στο κοινό που τους ενδιαφέρει. Επιπλέον, το ζήτημα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα ενισχύεται με την επιλογή Μητσοτάκη, προκαλεί διαφωνίες στην αντιπολίτευση, τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και εσωτερικά, δημιουργώντας αφορμές για ευρύτερη αμφισβήτηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας