Αφοπλισμός και πολιτική αλλαγή: Τι θα δεχόταν η Τουρκία από τις SDF της Συρίας
Πηγή Φωτογραφίας: Ea world view, Syria Daily: Kurds-Led SDF Take Key ISIS Town
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια διπλωματικών και στρατιωτικών στρατηγικών για τον αφοπλισμό των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά δεν έχει καταφέρει να συντρίψει για σχεδόν μια δεκαετία λόγω της συμμαχίας της οργάνωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Όπως σημειώνει το al monitor, μετά την πτώση της δυναστείας Άσαντ στη Συρία, η Τουρκία διαισθάνεται μια ευκαιρία να αφοπλίσει την κορυφαία κουρδική συνιστώσα των SDF – τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και την πολιτική πτέρυγά τους, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) – μαζί με το συμμαχικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά την τουρκική κυβέρνηση για κουρδική αυτονομία από τη δεκαετία του 1980 από βάσεις στο Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει το PKK, αλλά όχι τις SDF, τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία πραγματοποίησε αρκετές στρατιωτικές επιδρομές κατά των SDF μεταξύ 2016 και 2020.
Τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Άγκυρα απαιτεί από όλα τα άτομα που συνδέονται με το PKK να εγκαταλείψουν τη Συρία, ξεκινώντας από τους μη Σύρους και στη συνέχεια από τα μέλη του PKK με συριακή υπηκοότητα. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αυξήσει τις απειλές για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τις SDF.
Μετατόπιση των υπολογισμών
Σύμφωνα με τον Ομέρ Οζκιζίλτσικ, εμπειρογνώμονα για τη Συρία και συνεργάτη του Atlantic Council με έδρα την Ουάσιγκτον, η εξάλειψη των SDF με τη βία αποτελούσε μεγάλη πιθανότητα πριν από την κατάρρευση της συριακής κυβέρνησης. Η πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο, άλλαξε αυτόν τον υπολογισμό.
“Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να εξαλείψει το YPG με στρατιωτικές μεθόδους τώρα”, δήλωσε ο Οζκιζίλτσικ στο Al-Monitor, αναφερόμενος στη ραχοκοκαλιά των SDF. “Υπάρχει η ελπίδα ότι αν οι YPG αφοπλιστούν, μπορεί να πείσει το PKK να κάνει το ίδιο”. Και τόνισε: “Και το τελευταίο μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του”.
Σύμφωνα με τον Εσάτ Αρσλάν, Τούρκο ταξίαρχο εν αποστρατεία και στρατιωτικό ακόλουθο στην τουρκική πρεσβεία στη Δαμασκό πριν από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, οι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι τόσο περίπλοκοι.
“Η Τουρκία θέλει η Συρία να πάψει να αποτελεί απειλή για τους γείτονές της, το έδαφός της να μην χρησιμοποιείται από το PKK ή το ISIS, οι συριακές μειονότητες να είναι ασφαλείς και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας να διατηρηθεί”, δήλωσε ο Αρσλάν στο Al-Monitor. “Όσον αφορά το έργο της διάλυσης των SDF, η Άγκυρα το αφήνει στη νέα διοίκηση της Συρίας”.
Όλη η πολιτική είναι τοπική – ή περιφερειακή
Δεδομένων των σημερινών συνθηκών, η προθυμία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναπροσεγγίσει το κουρδικό κίνημα της ίδιας της Τουρκίας, το οποίο έχει οργανικούς δεσμούς τόσο με τις YPG/PYD όσο και με το PKK, θα καθορίσει πιθανότατα τη στρατηγική της Άγκυρας για τις SDF.
Από τον Οκτώβριο, ο υπερεθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει έρθει σε επαφή με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (κόμμα DEM), για να συζητήσει τους τρόπους αφοπλισμού του PKK.
Σε μια αρκετά τολμηρή κίνηση, ο Μπαχτσελί ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα μπορούσε να απελευθερωθεί εάν συμφωνούσε να καλέσει την ομάδα του να αποκηρύξει άνευ όρων τη βία και να καταθέσει τα όπλα.
Ο Μπαχτσελί, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 2010 αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσπάθεια του Ερντογάν να “θάψει με τσεκούρι” το κουρδικό κίνημα, έχει συναντηθεί τους τελευταίους μήνες αρκετές φορές με αντιπροσώπους του κόμματος DEM. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκπρόσωποι του κόμματος DEM συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν στο νησί των φυλακών Ιμραλί, στη βορειοδυτική Τουρκία, η πρώτη τέτοια επίσκεψη μελών κουρδικού πολιτικού κόμματος από το 2015.
Ο “διάβολος” κρύβεται στις λεπτομέρειες
Σημειώνοντας μερικές από τις πιο λεπτές λεπτομέρειες σχετικά με το τι θέλει να δει η Τουρκία από τις YPG/PYD, ο Οζκιζίλτσικ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα ήθελε η ομάδα να αφοπλιστεί και να γίνει πολιτικό κόμμα, ενώ θα αποσυρθεί από τις περιοχές με αραβική πλειοψηφία στη βορειοανατολική Συρία και θα τις παραδώσει στη Δαμασκό. Η Τουρκία και η νέα διοίκηση στη Συρία, υπό τον ηγέτη Αχμέντ αλ-Σαράα, θα επιβλέπουν τη διαδικασία.
Όσον αφορά τους υψηλόβαθμους ηγέτες των YPG/PYD, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί όλους τρομοκράτες, ο Οζκιζίλτσικ σημείωσε: “Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για άτομα όπως ο
Ιλχάμ Αχμέντ, Σαλίχ Μουσλίμ ή Μαζλούμ Αμπντί (Κομπάνε). Δεν περιμένω ότι άτομα όπως ο Αχμέντ ή ο Αμπντί, που έχουν υπηρετήσει στο PKΚ, θα συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία στη Συρία”. Τόνισε, ωστόσο, ότι “είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι οριστικό σε αυτό το σημείο”.
Ο Μαζλούμ Κομπάνε, διοικητής των SDF, είναι μια ιδιαίτερα προβληματική φιγούρα για την Τουρκία. Είχε συνεργαστεί στενά με τον Οτσαλάν όταν ο τελευταίος ηγήθηκε του PKK από τη Συρία τη δεκαετία του 1990. Ανοικτές πηγές και πολλοί απόστρατοι Τούρκοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας θεωρούν προσωπικά τον Κομπάνε υπεύθυνο για την επίβλεψη μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων του PKK σε παραθαλάσσια θέρετρα της δυτικής Τουρκίας τη δεκαετία του 1990, οι οποίες σκότωσαν Τούρκους πολίτες καθώς και δυτικούς τουρίστες.
Αντιδράσεις των SDF
Σύμφωνα με τον Αρσλάν, οι YPG/PYD προσπαθούν να προλάβουν τους ελιγμούς της Τουρκίας με διάφορους τρόπους.
“Προσπαθούν να εμπλέξουν εξωτερικές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να εμποδίσουν την Τουρκία να πετύχει τις προσπάθειές της να το αφοπλίσει”.
Ο Αρσλάν σημείωσε τη συνάντηση μεταξύ του Κομπάνι και του Σαράα στην αεροπορική βάση Ντουμάιρ κοντά στη Δαμασκό, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Κομπάνι φέρεται να προσφέρθηκε να ενσωματώσει τις δυνάμεις των SDF στον νέο συριακό στρατό ως αυτόνομο σώμα, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως για τις κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά στο γειτονικό Ιράκ.
Με τη σειρά του, είπε ο Αρσλάν, ο Κομπάνι προσέφερε στον Σαράα και στη νεοσύστατη κυβέρνησή του μερίδιο από τους φυσικούς πόρους στα ελεγχόμενα από τις SDF τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, όπου βρίσκεται περίπου το 80% του νερού της χώρας και το 70% του πετρελαίου της. Δεν είναι σαφές αν ο Σαράα θα αποδεχθεί την πρόταση, αλλά το παράδειγμα του Ιράκ δεν είναι καθόλου καλό.
Δεν έχει σημασία η ενσωμάτωση δυνάμεων στα ομοσπονδιακά δίκτυα ασφαλείας του Ιράκ, τα δύο κύρια ιρακινά κουρδικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη συγχωνεύσει τους Πεσμεργκά τους, οι οποίοι κέρδισαν την αυτονομία από τη Βαγδάτη πριν από δεκαετίες.
Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) δεν έχουν ακόμη καθορίσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα μοιραστούν τα τεράστια πετροδολάρια της χώρας, δεκαετίες μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ως αποτέλεσμα της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003 και της κατοχής που ακολούθησε.
Περιφερειακές προσπάθειες
Ορισμένοι ιρακινοί πολιτικοί παράγοντες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν στενότερα με τη Συρία και τις SDF, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της Τουρκίας. Όπως πρώτο ανέφερε το Al-Monitor, ο πρώην πρόεδρος της KRG Μασούντ Μπαρζανί, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, συναντήθηκε με τον Κομπάνι κοντά στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).
Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) του Μπαρζανί και το ΡΚΚ είχαν συχνά εχθρικές σχέσεις στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στα μαχαίρια λόγω ιδεολογικών διαφορών και της χρήσης από το τελευταίο των ορεινών περιοχών του βορειοανατολικού Ιράκ για να εξαπολύει επιθέσεις στην Τουρκία.
Μετά την πτώση του Άσαντ, ωστόσο, το φιλο-Μπαρζανί Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (ENKS) πρότεινε τη σύναψη ενός ενιαίου “Μετώπου του Συριακού Κουρδιστάν” με τις YPG/PYD, εάν οι τελευταίες συμφωνήσουν να τερματίσουν την εκστρατεία πίεσης και εκφοβισμού κατά των Κούρδων που υποστηρίζουν το KDP στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Αρσλάν, δημοσιογράφο και ερευνητή που επικεντρώνεται στο Ιράκ και την KRG, εάν τα ανοίγματα του ENKS καταφέρουν να ευθυγραμμίσουν τις YPG/PYD με τη δική του γραμμή σκέψης, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ανακηρύξει την Τουρκία “προστάτη όλων των Κούρδων”.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας