Metlen: Έρχονται άλματα στη μεταλλουργία με πρώτο βήμα στην αλουμίνα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο // Metlen: Έρχονται άλματα στη μεταλλουργία με πρώτο βήμα στην αλουμίνα
Ένας νέος κύκλος επενδύσεων στη μεταλλουργία, άνοιξε για τον όμιλο της Metlen, και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την εταιρεία “η επένδυση των 300 εκ. για την παραγωγή βωξίτη-αλουμίνας-γαλλίου, ήταν μόνο το ορεκτικό”.
Για τον όμιλο της Metlen που το 2024 ολοκλήρωσε τον εταιρικό του μετασχηματισμό σε όμιλο ενέργειας και μετάλλων εξορθολογίζοντας τη δομή του και δημιουργώντας ένα καθαρό και αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο συνεργιών, ξεκινά μια νέα εποχή επενδύσεων στη μεταλουργία.
Τώρα ξεκινά ένας δεύτερος κύκλο ανάπτυξης με πολύ σοβαρές κινήσεις με κοινό παρανομαστή τη διεθνοποίηση του ομίλου, είτε με δραστηριότητες στο εξωτερικό, είτε με επενδύσεις στην Ελλάδα που θα έχουν ως αντικείμενο παραγωγή που θα απευθύνεται στις διεθνείς αγορές. Ο όμιλος θα αποδείξει στην πράξη, ότι η μεταλλουργία δεν έχει φύγει από επίκεντρο αποτελεί την καρδιά του ομίλου ενώ και στον τομέα της ενέργειας αναμένονται νέες κινήσεις.
“Η επένδυση στο γάλλιο έχει ήδη παγκόσμια απήχηση, το θέμα του γαλλίου είναι στο διεθνή τύπο διαρκώς και η είδηση της νέας επένδυσης” , ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές του ομίλου, σημειώνοντας ότι αναμένονται ακόμη δύο μεγάλες επενδύσεις στη μεταλλουργία, η μία από αυτές τον επόμενο μήνα και η επόμενη μέσα στο 2025. Αναμένεται σημαντική επέκταση στον κλάδο της αλουμίνας, στην οποία ο πρόεδρος του ομίλου δίνει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί το μεγάλο κενό που έχει διαμορφωθεί παγκοσμιώς στην παραγωγή της.
Στόχος του ομίλου είναι να ενισχύσει το αποτύπωμα του στις διεθνείς αγορές, δίνοντας έμφαση σε εξαγωγικά προϊόντα. Η διεθνοποίηση, η δημιουργία μιας ισχυρής παγκόσμιας εταιρείας είναι το όραμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τη Metlen, και αυτο θέλει να το πετύχει παράγοντας στην Ελλάδα και εξάγοντας στο εξωτερικό.
Με αυτόν τον τρόπο θα αυξάνει το διεθνές πελατολόγιό του και τη διεθνή του αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα ενισχύοντας την παραγωγική βάση της χώρας και τις εξαγωγές της.
Επιβραδύνεται η πράσινη μετάβαση;
Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Και εκτιμάται ότι τα αυστηρά ορόσημα της ενεργειακής μετάβασης ενδέχεται να επιβραδυνθούν αφήνοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία να αναπνεύσει.
Η εκλογή Τραμπ, είναι καθοριστική, καθώς ο Νέος Πρόεδρος ανατρέπει εκ θεμελίων αυτά που η Επιτροπή πιστεύει εδώ και χρόνια. Πώς θα σταθεί η Ευρώπη σε αυτή τη νέα εποχή είναι το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί το επόμενο διάστημα.
Μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ξοδέψει πολλά για την ενεργειακή μετάβαση και η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι επιβαρυμένη με δυσβάσταχτους φόρους λόγω των νέων απαιτήσεων εξαιτίας των εκπομπών ρύπων.
Η σημερινή Κομισιόν ακόμη δεν έχει δώσει στίγμα για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα της ενέργειας στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και είμαστε εν αναμονή των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών.
Σήμερα στην Ευρώπη έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις και ένα μεγάλο debate ανάμεσα σε όσους πιστεύουν φανατικά στην ενεργειακή μετάβαση και σε όσους αναμένουν μια ρεαλιστική προσαρμογή. Για παράδειγμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση η ανάγκη να επενδυθούν 500 δισ. στην άμυνα και είναι μεγάλο ερωτηματικό τι αποφάσεις θα λάβει η νέα Κομισιόν.
Τα γεωπολιτικά καθορίζουν την τιμή του αερίου
Σχετικά με το φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι η προσφορά και η ζήτηση στο αέριο είναι σε ισορροπία τρόμου.Υπάρχει έλλειψη στην αγορά από το αέριο της Ουκρανίας, γεγονός το οποίο κρατά τις τιμές ψηλά. Τα 50 ευρώ είναι 3,5 φορές πάνω από το μέσο όρο της πενταετία 2015-2020.
Το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Οι τιμές του αερίου καθορίζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν τελειώσει ο πόλεμος και ανοίξει η Ρωσία τις ροές το φυσικό αέριο, θα πνιγούμε στο αέριο και θα το δούμε κάτω από τα 10 ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας