Κεντροαριστερά: Ανατροπή των δεδομένων φέρνει η υποψηφιότητα Κατσέλη
Πηγή Φωτογραφίας: [357702] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Η απόφαση της Νέας Αριστεράς να υποστηρίξει τη Λούκα Κατσέλη ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας φέρνει νέα δεδομένα στην προεδρική εκλογή, καθώς αναμένεται ότι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ θα καταταγεί δεύτερη σε ψήφους κατά τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στο Κοινοβούλιο για την εκλογή του νέου Προέδρου.
Το αποτέλεσμα προήλθε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, όπου η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να υπερψηφιστεί η Λούκα Κατσέλη στην κοινοβουλευτική διαδικασία έλαβε ποσοστά 60%-40%. Συγκεκριμένα, η πρόταση συγκέντρωσε 84 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 1 λευκό.
Υπέρ της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη τάχθηκαν 10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος. Η «Ομπρέλα» παρουσίασε δύο διαφορετικές απόψεις, καθώς οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης υποστήριξαν την υποψηφιότητα, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν ο μόνος που διαφώνησε, και ο Πάνος Σκουρλέτης ψήφισαν κατά.
«Στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, μιας πολιτικού με προοδευτικό πολιτικό αποτύπωμα, διότι δεν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε μικροπολιτικές τακτικές κομματικής καταγραφής», δήλωσε η Νέα Αριστερά σε σχετική ανακοίνωσή της. Έτσι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη της Νέας Αριστεράς και των 4 ανεξάρτητων βουλευτών, θα συγκεντρώσει 41 ψήφους – εφόσον ψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Πέτρο Παππά, Μπουρχάν Μπαράν και Ράνια Θρασκιά, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον Τάσο Γιαννίτση, θα έχει 34 ψήφους.
Η Λούκα Κατσέλη, μέσω ανακοίνωσής της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς για την υποστήριξή τους. Υπογράμμισε ότι «η υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κομματικών ανταγωνισμών ή διευθετήσεων. Πρέπει να προάγει την ενότητα σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο και να αναδεικνύει τον υπερκομματικό χαρακτήρα της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας».
ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση στα σημεία η επιλογή για το πρόσωπο της Λ. Κατσέλη
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η εξέλιξη συνιστά μια νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη από την Κουμουνδούρου, αποδεικνύει ότι, παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων, παραμένει ισχυρός στο πολιτικό σκηνικό. Το επιχείρημα των στελεχών είναι ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των στελεχών, οι οποίοι επιδιώκουν να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανακάμψει μετά την εποχή Κασσελάκη.
Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την απροθυμία του να αναλάβει έναν ουσιαστικό ρόλο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε να περιμένει την απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, αξιοποίησε αυτή την περίοδο για να προτείνει τη Λούκα Κατσέλη, η οποία είναι γνωστή για τη στήριξή της στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Σε μια τόσο ευαίσθητη συγκυρία, το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, επαναφέρει δυναμικά το κόμμα της Κουμουνδούρου στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από τις πολιτικές κινήσεις έχουν σημασία.
Προς τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς;
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα υποστηρίξουν τη Λούκα Κατσέλη δεν υποδηλώνει την αρχή μιας «συγχώνευσης» των δύο κομμάτων. Αν και πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το επιθυμούν, οι συνθήκες δεν φαίνεται να είναι κατάλληλες για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.
Είναι ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωσή τους, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς τονίζουν ότι «από την αρχή, η Νέα Αριστερά υποστηρίζει πρωτοβουλίες κοινής δράσης, έστω και σε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε από θέσεις αυτονομίας και αριστερής κατεύθυνσης. Οι πολιτικές, στρατηγικές και αξιακές διαφορές έχουν αποτυπωθεί πρόσφατα στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Κάθε προσπάθεια να ερμηνευτούν οι κοινές πρωτοβουλίες ως επιδίωξη ακύρωσης της αυτονομίας της Νέας Αριστεράς είναι απλώς ανυπόστατη και απομακρυσμένη από την πραγματικότητα».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας