Πολιτική

Πόσες ψήφους θα πάρει ο Νικήτας Κακλαμάνης ως ΠτΒ; ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτονται

Πόσες ψήφους θα πάρει ο Νικήτας Κακλαμάνης ως ΠτΒ; ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτονται

Πηγή Φωτογραφίας: [373234] ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)

Με δεδομένη την αριθμητική της ΚΟ της ΝΔ, της δεξαμενής των ανεξάρτητων, του «ναι» του Βελόπουλου και του «όχι» της Νίκης, πολλά για το αποτέλεσμα της Τετάρτης κρίνονται από τη στάση της αριστερής αντιπολίτευσης, ιδίως από το ποια γραμμή σκέψης θα επικρατήσει στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου 

Tην προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 12.00, η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Κώστα Τασούλα, ο οποίος, ως γνωστόν παραιτήθηκε από βουλευτής Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Βουλής, καθότι είναι υποψήφιος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενος από τη ΝΔ είναι ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης καθήκοντα ΠτΒ ασκεί ο α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης. Η εκλογή του κ. Κακλαμάνη θεωρείται δεδομένη· η ΝΔ αριθμεί 156 βουλευτές, ενώ υπάρχουν και οι δύο διαγραφέντες, Μάριος Σαλμάς και Αντώνης Σαμαράς. Με πόσες όμως ψήφους θα εκλεγεί; Μπορεί να ξεπεράσει τις 250 ψήφους με τις οποίες εξελέγη, τον Ιούνιο του 2023, Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Τασούλας (με δεδομένο ότι το ρεκόρ του ίδιου με 283 ψήφους, τον Ιούλιο του 2019, πρέπει να θεωρείται ακατάριπτο);

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στον ραδισταθμό Realfm 97,8, ότι ο ίδιος και οι άλλοι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης θα ψηφίσουν τον κ. Κακλαμάνη.

«Ο Νικήτας Κακλαμάνης που δοκιμάστηκε ως προηγούμενος (αντι)πρόεδρος της Βουλής θα επιδοκιμαστεί από εμάς στην ψηφοφορία που θα γίνει. Είναι αξιόλογος και αδέκαστος Πρόεδρος της Βουλής. Δοκιμάστηκε και πέτυχε ο κ. Κακλαμάνης», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Από τη μεγάλη δεξαμενή των 23 ανεξάρτητων βουλευτών, σε ψήφο υπέρ του κ. Κακλαμάνη έχουν ήδη δεσμευτεί δημοσίως η Αθηνά Λινού, ο Γιώργος Σαρακιώτης, η Αρετή Παπαϊωάννου και ο Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ θετικά διακείμενοι εμφανίζονται οι πέντε βουλευτές που αποτελούν την ομάδα Κασσελάκη: Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Παύλου και Θεοδώρα Τζάκρη.

Στον αντίποδα, το μόνο σίγουρο «όχι» είναι των 10 βουλευτών της Νίκης και ως συνήθως του ΚΚΕ που αριθμεί 21 βουλευτές. Το όλο θέμα λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως της Νέας Αριστεράς, στη σκιά δε της απόφασης της τελευταίας να ψηφίσει την προτεινόμενη από την Κουμουνδούρου, Λούκα Κατσέλη, για την ΠτΔ. Ενώ απέμεναν λιγότερο από 48 ώρες για τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής, κανένα από τα τρία κόμματα δεν είχαν τοποθετηθεί, επισήμως ή ανεπισήμως, για την υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη, ενώ παρέπεμπαν σε αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν δύο γραμμές: η μία θέλει να ακολουθηθεί μια αυστηρά κομματική και αρνητική γραμμή για τον κ. Κακλαμάνη, ως απάντηση στην «κομματική», όπως χαρακτηρίζεται, επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του κ. Τασούλα για το αξίωμα του ΠτΔ· η άλλη είναι να επιχειρηθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εμφανιστεί υπεράνω και να κινηθεί θεσμικά στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής ως αντίστοιξη στην κομματική υποβάθμιση που καταγγέλλουν ότι διέπραξε η ΝΔ στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πολλοί είναι εξάλλου αυτοί από τους 31 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κατ’ ιδίαν μιλούν θετικά για τον κ. Κακλαμάνη. Αλλη περίπτωση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί 26 βουλευτές.

Τυπικά η απόφαση είναι σε εκκρεμότητα και θα ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία, αλλά στην υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη υπάρχουν δύο παράμετροι που δεν μπορούν να αγνοηθούν: η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του Σωκράτη Φάμελλου θέλει να απομακρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο από τη ρετσινιά του αντισυστημισμού και μια ψήφος υπέρ του βουλευτή της ΝΔ λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση· η δεύτερη –και πιο ισχυρή– είναι οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κακλαμάνη προσωπικά (ο δε Αλέξης Τσίπρας είχε και διατηρεί προνομιακή επικοινωνία με τον εν λόγω κυβερνητικό βουλευτή). Αν τα δύο κόμματα κινηθούν προς την ψήφιση του κ. Κακλαμάνη –κάτι το εξαιρετικά πιθανό και πολιτικά λογικό–, αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητα ξεπερνά τις 230 και πλησιάζει το ρεκόρ (235) της Ζωής Κωνσταντοπούλου το 2015.

Τι θα κάνει η Νέα Αριστερά με τους 11 βουλευτές; Με δεδομένη την γκρίνια που υπήρξε για την κυριακάτικη απόφαση να στηριχτεί η υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη –ότι το νεαρό κόμμα σύρρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ– κάποιοι εκτιμούν ότι θα ήταν καλή ευκαιρία να φανεί η διαφορά τους στο θέμα του κ. Κακλαμάνη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments