Τραμπ: Τα πρώτα δείγματα ακροδεξιάς γραφής
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον επίσημα ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ορκίστηκε τη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας την ολική επαναφορά του στην πολιτική σκηνή της υπερδύναμης.
Ο Τραμπ σε μια ομιλία με πολλές ακροδεξιές αιχμές, διαμήνυσε πως θα προχωρήσει σε διάταγμα το οποίο θα αναγνωρίζει την ύπαρξη δύο φύλων, ότι θα αποσύρει εκ νέου τις ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων, πως θα μετονομάσει τον κόλπο του Μεξικού, αλλά και ότι θα… στείλει αμερικανούς αστροναύτες στον Άρη.
Στο μέτωπο του μεταναστευτικού διαμήνυσε πως θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως θα στείλει και στρατό για να φυλάει τα σύνορα. Ήδη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τα πρώτα διατάγματα της θητείας του.
Η τελετή έγινε στη Ροτόντα του Καπιτωλίου λόγω των παγωμένων θερμοκρασιών που επικρατούσαν έξω. Πρώην πρόεδροι, δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας με μεγάλη επιρροή και νομοθέτες ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν το τέλος μιας διοίκησης και την έναρξη μιας άλλης.
Στην ομιλία του, ο Τραμπ επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν και περιέγραψε το όραμά του για τη χώρα με τον ίδιο στο τιμόνι. Είπε ότι «μια παλίρροια αλλαγής σαρώνει τη χώρα» και ότι «η παρακμή της Αμερικής τελείωσε».
Τα βασικά μηνύματα της ομιλίας του Τραμπ
Μια «χρυσή εποχή»: Ο Τραμπ είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι «η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει τώρα», καθώς υποσχέθηκε να βάλει τη χώρα σε προτεραιότητα. Στη συνέχεια, ωστόσο, στράφηκε σε πιο σκοτεινή ρητορική και έβαλε στο στόχαστρο τις πολιτικές αντιπαλότητες του παρελθόντος.
Όραμα: Ο νέος πρόεδρος υποστήριξε ότι σήμερα είναι «ημέρα απελευθέρωσης» και δήλωσε ότι η εκλογική του νίκη δείχνει ότι η χώρα «ενώνεται γρήγορα πίσω από την ατζέντα μας». Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να τον θυμούνται ως «ειρηνοποιό και ενοποιητή».
Αναμενόμενες εκτελεστικές ενέργειες: Ο Τραμπ απαρίθμησε μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων τις οποίες υπέγραψε αμέσως μετά την ομιλία του, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Μετανάστευση και ασφάλεια των συνόρων: Ο Τραμπ καταφέρθηκε κατά των «επικίνδυνων εγκληματιών» που, όπως είπε, έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑκαι κατά της έλλειψης ασφάλειας των συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα σταλεί στρατός. Ισχυρίστηκε ότι η παλιά κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τους Αμερικανούς. Ενώ ανακοίνωσε πως οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών θα κηρυχθούν τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να σταματήσει αμέσως κάθε κυβερνητική λογοκρισία και να επαναφέρει την ελευθερία του λόγου στην Αμερική».
Καταστροφές: Μετά τις φονικές φωτιές στο Λος Άντζελες και τον τυφώνα Helene στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν πλέον να παρέχουν βασικές υπηρεσίες σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», υποστηρίζοντας χωρίς στοιχεία ότι οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες κάηκαν «χωρίς καν ένα δείγμα άμυνας»
«Γεωτρήσεις μωρό μου, γεωτρήσεις»
Ενέργεια και οικονομία: Ο πρόεδρος επανέλαβε την υπόσχεσή του για «γεωτρήσεις, μωρό μου, γεωτρήσεις» ως τρόπο μείωσης του πληθωρισμού. Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να ανατρέψει τις πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια και «να ξεκινήσει αμέσως την αναθεώρηση του εμπορικού μας συστήματος». Αυτό θα περιλαμβάνει φόρους και δασμούς σε ξένες χώρες, κάτι για το οποίο έχει μιλήσει πολύ. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα αποσύρει εκ νέου τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως προκύπτει και από έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ στοχεύει να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα και να εξαχθεί η αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο. «Θα ξαναγίνουμε πλούσια χώρα και αυτός ο υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας θα μας βοηθήσει σε αυτό», επισήμανε.
Δημόσια υγεία – Εκπαίδευση: Ο Τραμπ επέκρινε το σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι το έθνος έχει «ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διδάσκει στα παιδιά μας να ντρέπονται για τον εαυτό τους, σε πολλές περιπτώσεις να μισούν τη χώρα μας».
Επιθέσεις στον Μπάιντεν: Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να διαχειριστεί μια απλή κρίση στο εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα σκοντάφτει σε έναν συνεχή κατάλογο καταστροφικών γεγονότων στο εξωτερικό».
Διώρυγα Παναμά: Παρά το γεγονός ότι δεν έκανε αναφορές στη Γροιλανδία, όπως αναμενόταν ευρέως, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη διώρυγα του Παναμά, λέγοντας πως δόθηκε «βλακωδώς» στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, τονίζοντας πως «τα αμερικανικά πλοία υπερχρεώνονται». Κατά την ομιλία του στο Καπιτώλιο, επανέλαβε ότι θα αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής» και απείλησε ότι οι ΗΠΑ «θα πάρουν πίσω τη Διώρυγα του Παναμά».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας