Crypto και γεωπολιτική – Πως η Δύση χάνει τη μάχη από Ρωσία και Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: nairametrics / pixabay // Crypto και γεωπολιτική – Πως η Δύση χάνει τη μάχη από Ρωσία και Κίνα
Τα τελευταία 15 χρόνια, τα crypto έχουν εξελιχθεί από ένα financial πείραμα ψηφιακών πληρωμών σε ένα παγκόσμιο οικονομικό πεδίο και μάλιστα “δόξης λαμπρόν”, με βαθιές επιπτώσεις στη γεωπολιτική την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το Geopolitical Monitor, η ψηφιακή και «άυλη» φύση του κρυπτονομίσματος το καθιστά ισχυρό μέσο για την αποφυγή κυρώσεων.
Οι οικονομικές κυρώσεις χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως τακτική για να εξαναγκαστούν σε αλλαγές στην συμπεριφορά διάφορα κράτη.
Ωστόσο, η άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων υπονομεύει ολοένα και περισσότερο την αποτελεσματικότητά τους και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των κυρώσεων έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες, καθώς χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα έχουν πολυετή εμπειρία στην παράκαμψη των κυρώσεων.
Η περίπτωση της Ρωσίας
Η Ρωσία αποτελεί κλασικό παράδειγμα για το πώς τα crypto αναδιαμορφώνουν και εν τέλει ισοπεδώνουν την επιβολή κυρώσεων.
Ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022, η Μόσχα έγινε στόχος πρωτοφανών κυρώσεων.
Σε απάντηση, η Ρωσία στράφηκε στα ψηφιακά assets για να στηρίξει την οικονομία και τους γεωπολιτικούς της στόχους. Μέχρι το 2024, η Δούμα εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που νομιμοποιούσαν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και επέτρεψαν σε επιλεγμένες οντότητες να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα για διασυνοριακές πληρωμές.
Παραλληλίζοντας τις πρακτικές τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας τον 20ό αιώνα, τα κρυπτονομίσματα παρέουν πλέον κρυφά χρηματοπιστωτικά κανάλια, αλλά σε παγκόσμια και αποκεντρωμένη κλίμακα, αυξάνοντας την ελκυστικότητά της για ιδιώτες και εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η ευρύτερη στρατηγική της Ρωσίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ρουβλιού και τη συνεργασία με χώρες όπως το Ιράν για ένα σταθερό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό.
Στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης και σταδιακής πρωτοβουλίας «αποδολαριοποίησης», οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ και στη δημιουργία εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων για κράτη εκτός της σφαίρας επιρροής των ΗΠΑ. Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν το πως το κρυπτονόμισμα μπορεί να διευκολύνει την οικονομική ανθεκτικότητα μιας χώρας που τελεί υπό κυρώσεις, ενώ παράλληλα σφυρηλατεί νέες γεωπολιτικές συμμαχίες για τη δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ομοίως, το ιρανικό ανταλλακτήριο Nobitex έχει επεξεργαστεί δισεκατομμύρια σε παράνομες συναλλαγές, ενώ η Βόρεια Κορέα έχει αξιοποιήσει τα cypto μέσω κλοπής στον κυβερνοχώρο και ransomware για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.
Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Μια συχνά αναφερόμενη κριτική για την ανωνυμία και τη θέση περί αποκέντρωσης των κρυπτονομισμάτων είναι η συνήθης συσχέτισή τους με παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των συναλλαγών ναρκωτικών, όπλων και εμπορίας ανθρώπων.
Οι φορείς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν υιοθετήσει τα κρυπτονομίσματα για να αποκρύψουν την προέλευση των παράνομων κεφαλαίων.
Η χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομη χρηματοδότηση δεν περιορίζεται σε μη κρατικούς φορείς.
Παρά τη διαφάνεια του blockchain, οι εξελιγμένοι φορείς εκμεταλλεύονται ρυθμιστικά κενά και τεχνολογικά εργαλεία για να συσκοτίζουν τα ίχνη τους, περιπλέκοντας τις διεθνείς προσπάθειες επιβολής του νόμου.
Η σχέση του Πεκίνου με τα crypto
Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών στην ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDCs).
Το ψηφιακό γουάν είναι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του Πεκίνου για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.
Μέσω πιλοτικών προγραμμάτων και της ολοκλήρωσης με άλλα κράτη μέσω των έργων τύπου «ο δρόμος του μεταξιού», η Κίνα τοποθετεί το ψηφιακό γουάν ως βασικό νόμισμα για το διεθνές εμπόριο, αμφισβητώντας άμεσα το κυρίαρχο σύστημα SWIFT.
Παρομοίως, η Αργεντινή έχει δει αυξανόμενη υιοθέτηση των crypto, για να αντισταθμίσει τον υπερπληθωρισμό και την υποτίμηση του πέσο στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Χαβιέρ Μιλλέιγ.
Η Αργεντινή συμφώνησε να επιτρέψει τη διαπραγμάτευση ξένων ETF στη χώρα, ενώ στη Νιγηρία, όπου η πρόσβαση σε δολάρια είναι περιορισμένη, τα stablecoins χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για εμβάσματα από τη νιγηριανή διασπορά
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας