Policy Briefs

Γιούνκερ: Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον Τραμπ

Γιούνκερ: Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Luxembourg Times, Junker turns 70

Δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτά που λέει ο Μασκ, διότι δεν είναι ο φυσικός μας συνομιλητής

Θα άξιζε να μιλήσουμε με έναν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που ήρθαν κοντά και ανέπτυξαν προσωπικές σχέσεις με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν και επί μακρόν πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί εφαρμόσει στην ΕΕ το διαίρει και βασίλευε αντιμετωπίζοντας τα κράτη μέλη ένας προς έναν αντί μέσω των Βρυξελλών;

Γιούνκερ: Αυτός ο πειρασμός των μεγάλων δυνάμεων να ελαχιστοποιήσουν τη σημασία της ΕΕ διαιρώντας την Ένωση σε 27 [ξεχωριστές] χώρες υπάρχει, και πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον πειρασμό δείχνοντας στους άλλους μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή ότι η ΕΕ είναι κάτι διαφορετικό από την πρόσθεση 27 εθνών.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο Τραμπ θα ήταν ποτέ δεκτικός σε αυτό το επιχείρημα;

Γιούνκερ: Στην πρώτη του διακυβέρνηση, είχαμε κάποιους εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής που κατανοούσαν καλύτερα την ΕΕ από τον ίδιο τον πρόεδρο. Δεν γνωρίζω τους νέους ανθρώπους και ποιος τον συμβουλεύει. Θα το δούμε. Αλλά έχει την εμπειρία της πρώτης του θητείας. Εκείνοι δεν την έχουν. Έτσι, ελπίζω ότι η σοφία της πρώτης θητείας θα επικρατήσει.

Και όμως, είδαμε τον νέο καλύτερο φίλο του Τραμπ, τον Έλον Μασκ, να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμη και πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση.

Γιούνκερ: Ο κ. Μασκ δεν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν είναι καν μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά ένας τύπος που συνεργάζεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στις ΗΠΑ και κάποια άλλα πράγματα.

Αλλά ο Μασκ εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή.

Γιούνκερ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτά που λέει ο Μασκ, διότι δεν είναι ο φυσικός μας συνομιλητής. Είναι κάποιος που έχει τα δικά του συμφέροντα, τα οποία είναι κυρίως επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν ανησυχώ πολύ γι’ αυτό. Θα δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν έχω την εντύπωση ότι είναι ο κύριος Αμερικανός συνομιλητής μας.

Τι συμβουλές θα δίνατε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον χειρισμό του Τραμπ;

Γιούνκερ: Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη νέα κυβέρνηση. Θα πρέπει να συναλλασσόμαστε ως ισότιμοι εταίροι και να μην προσπαθούμε να κάτσουμε στη γωνιά μας όπου κανείς δεν μπορεί να μας εντοπίσει. Έχουμε την ίδια αξιοπρέπεια με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να το αποδεικνύουμε αυτό κάθε μέρα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που είχατε με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του;

Γιούνκερ: Ήταν ο εμπορικός πόλεμος που ήθελε να ξεκινήσει επειδή πίστευε ότι από εμπορική άποψη οι ΗΠΑ έτυχαν κακής μεταχείρισης από την ΕΕ. Ήταν δύσκολο να του εξηγήσουμε ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη την αλήθεια, διότι αν προσθέσουμε τις πτυχές του εμπορίου αγαθών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η κατάσταση δεν είναι αυτή που νομίζει, καθώς οι ΗΠΑ έχουν σαφές πλεόνασμα σε αυτή τη δυαδική σχέση και αυτή η εξήγηση πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Είναι όμως ένας ηγέτης που ακούει;

Γιούνκερ: Τουλάχιστον μία φορά με άκουσε όταν προσπαθούσα να αποφύγω αυτή την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και κατάφερε να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ. Ελπίζω ότι θα υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά και σε επόμενα εμπόδια.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments