Policy Briefs

Τσολάκου: Ανοιχτή πρόσκληση σε Νετανιάχου στο Βουκουρέστι παρά το ένταλμα του ΔΠΔ

Τσολάκου: Ανοιχτή πρόσκληση σε Νετανιάχου στο Βουκουρέστι παρά το ένταλμα του ΔΠΔ

Πηγή Φωτογραφίας: bbc // Τσολάκου: Ανοιχτή πρόσκληση σε Νετανιάχου στο Βουκουρέστι παρά το ένταλμα του ΔΠΔ

Η ανακοίνωση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσολάκου για συνάντηση της κυβέρνησης της Ρουμανίας με του Ισραήλ στο Βουκουρέστι και η πρόσκλησή του στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μάλλον δείχνει ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα αψηφήσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ που έχει εκδοθεί σε βάρος του Νετανιάχου.

Καθώς η Ρουμανία είναι ένα από τα 125 κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ο Νετενιάχου υπόκειται σε ένταλμα σύλληψης για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» λόγω των στρατιωτικών ενργειών στη Γάζα, θα ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει όταν πατήσει το πόδι του στη χώρα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η σύλληψη του Νετενιάχου δεν πρόκεται να γίνει πιθανότατα. Ο Τσολάκου έγραψε στο X ότι η Ρουμανία και το Ισραήλ μοιράζονται μια σχέση στρατηγικής σημασίας και αλληλεγγύης, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί στη συνάντηση.

Ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη , σύμφωνα με το euractiv και τον Georgi Gotev.

Όμως η Γαλλία δήλωσε λίγες ημέρες αργότερα ότι πιστεύει ότι ο Νετανιάχου έχει ασυλία στις ενέργειες του ΔΠΔ, δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το καταστατικό του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, η Πολωνία δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θα είχε ασυλία από τη σύλληψη εάν συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης του Άουσβιτς, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι περισσότεροι Πολωνοί.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την έκδοση ενταλμάτων κατά ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, «εξωφρενική».

Στο μήνυμά του, ο Τσολάκου δεν έκανε καμία αναφορά στο ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός χαιρέτισε την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας τριών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Δύο από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν, η Romi Gonen και ο Doron Steinbrecher, είναι ρουμανικής καταγωγής.

Ο Τσολάκου εξήρε επίσης τις συνεχείς και ουσιαστικές προσπάθειες των υψηλού επιπέδου μεσολαβητών από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο για τη σύναψη της συμφωνίας.

Η Ρουμανία έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν η μόνη κομμουνιστική χώρα που δεν διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις.

Τον Απρίλιο του 2018, η Ρουμανία ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Στις 17 Οκτωβρίου 2023, ο Τσολάκου, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ως πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments