Πολιτική

Μητσοτάκης: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» για να δούμε ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη

Μητσοτάκης: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» για να δούμε ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: [375130] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ENRICO LETTA ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για τις δηλώσεις Τραμπ στην ορκωμοσία, είπε ο κ. Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς, χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι με τον κ. Λέτα και τον συγχαίρω για την έκθεσή του. «Θα μιλήσουμε επ αυτής λίγο αργότερα, διότι πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά στη συζήτησή μας σχετικά με την μεγαλύτερη και περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με τον Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο «Divani Apollon Palace» στη Βουλιαγμένη.

Για τις δηλώσεις Τραμπ στην ορκωμοσία, είπε ο κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι με τον κ. Λέτα και τον συγχαίρω για την έκθεσή του. «Θα μιλήσουμε επ αυτής λίγο αργότερα, διότι πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά στη συζήτησή μας σχετικά με την μεγαλύτερη και περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε.

Στη συνέχεια, μίλησε για μια «πολύ ωραία σύμπτωση», δεδομένου ότι όπως είπε «αυτό το event λαμβάνει χώρα μια μέρα μετά την αλλαγή στις ΗΠΑ (…)». Είναι σημαντικό να κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ του τι λέγεται προεκλογικά και τι θα γίνει τελικά με την Ευρώπη. Πρέπει να πούμε ότι και το 2016 ο κ. Τραμπ είχε πει τα ίδια και ελπίζω πως δεν θα γίνουν πράξη. Είναι όμως ένα “καμπανάκι” για τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφήσουμε τη σκόνη να καταλαγιάσει και να γίνει μια διάκριση μεταξύ αυτού που φαίνεται, να είναι ακόμη μια επανάληψη κάποιων διατυπώσεων σε προεκλογικό επίπεδο, και να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Η Ευρώπη προσεγγίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Πιστεύω ότι γνωρίζει περισσότερο και είναι πιο πολύ ώριμη (…) Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα και πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι σε σχέση με το πώς προστατεύουμε την δική μας Ευρωπαϊκή ήπειρο και τη δική μας ασφάλεια (…).

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Βλέπουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να επενδύσουν στην Ελλάδα και φυσικά παραδοσιακά έχουμε πολιτισμικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που φυσικά βλέπουμε ότι αμερικανικά ιδρύματα θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας πανεπιστήμια».

Στην άμυνα πρέπει ξεκάθαρα η Ευρώπη να κάνει πιο πολλά και στη Σύνοδο τις 3 Φεβρουαρίου θα είναι το κυρίαρχο θέμα. Δεν χρειάζεται να συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ, έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς, όμως πρέπει να βρούμε win – win λύσεις».

Για ΝΑΤΟ, άμυνα και αύξηση του ΑΕΠ: ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν εξαιρετικές σχέσεις που έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σε όλους τομείς. Είναι μια δυνατή και σταθερή σχέση και πρόσφατα είχα την τιμή να μιλήσω και στο Κογκρέσο. Δεν περιμένω κάποια αλλαγή στις διμερείς μας σχέσεις. Νομίζω ότι γύρω στο 2018 πως ο κ. Τραμπ μου είχε πει ότι θέλει να αυξήσει το ποσοστό του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ και είχε δίκιο. Πιστεύω πως θα συμφωνήσουμε σε ένα ποσοστό που θα είναι μεγαλύτερο από το 2%. Χρειάζεται να δούμε το πως θα ξοδέψουμε περισσότερα στην ευρωπαϊκή άμυνα. Η Ελλάδα ξοδεύει πολλά ήδη για την άμυνά της. Πολλές χώρες δεν μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, σε λογικά πλαίσια. Πρέπει να πούμε πως είμαστε σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική περίοδο.

Για την άνοδο της Ακροδεξιά και τα «μόνο δύο φύλα» που είπε ο Τραμπ: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα και εγώ αυτό πιστεύω, βάσει βιολογίας. Όμως, υπάρχουν διαφορετικές θέσεις. Έχω σχολιάσει τα άκρα της woke ατζέντας και αυτά τα άκρα ίσως υπάρχουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αλλά όχι στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πως μπορούμε να έχουμε μια κεντροδεξιά συμμαχία και στην Ελλάδα τα ακροδεξιά κόμματα είναι μικρά και δεν επηρεάζουν τον πόλιτικό λόγο. Στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα και είναι σημαντικό, είναι σημαντική η μονοκομματική κυβέρνηση για να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις. Είναι σημαντική η σταθερότητα πολιτική και δημοσιονομική. Υπάρχει μια τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ προς την ακροδεξιά αλλά στην Ελλάδα τα κόμματα αυτά είναι περιθωριακά. Αυτό δεν συνέβη στην Αυστρία όπου η Ακροδεξιά είναι ο σημαντικότερος κυβερνητικός εταίρος».

Μιλώντας στη συνέχεια για την Ελλάδα και την πολιτική κατάσταση, είπε ότι «είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη με σταθερή κυβέρνηση», τοποθετούμενος γι’ αυτήν την εκτίμηση ως «σημαντικό πλεονέκτημα» που βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων.

Για το τρέχον περιβάλλον στην Ελλάδα: Εμείς χρειάζεται να έχουμε νέους κανόνες ανταγωνισμού, το έχει πει και η κ. Φον ντερ Λάιεν. Στην άμυνα δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα δαπανήσουμε. Είναι επίσης και το καθεστώς των 27, όπου και στις 27 χώρες θα έπρεπε να μπορούσαν να λειτουργήσουν το ίδιο οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά. Νομίζω έχουμε προσπαθήσει πολύ σκληρά να αφήσουμε τα δύσκολα πίσω και νομίζω είναι καιρός για νέες ιδέες και πρωτοβουλίες. Έχω εμπειρία πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για παράδειγμα μιλούσα για την άμυνα πριν από δυο χρόνια αλλά κανείς δεν άκουγε.

Ένα ζήτημα είναι οι κεφαλαιαγορές και δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ όμως 300 δισ. αποταμιεύσεων κινούνται προς τα εκεί. Πιστεύω πως πρέπει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις. Κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, κι αυτό ισχύει κυρίως για τις μεγάλες χώρες. Η εκλογή Τραμπ είναι πολύ σημαντική για να συνειδητοποιήσουμε πως χρειάζονται αλλαγές».

Δείτε LIVE τη συζήτηση:  Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments