Πολιτική

Ποια μηνύματα επιμένει να στέλνει ο Καραμανλής στον Μητσοτάκη

Ποια μηνύματα επιμένει να στέλνει ο Καραμανλής στον Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αυστηρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη, όπου ομιλητής ήταν ο Κώστας Καραμανλής

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Πώς θα ακυρώσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα», είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη σειρά μηνυμάτων και την έντονη κριτική προς την κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ιδιαίτερα, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, περιλάμβανε σαφή «καρφιά» προς την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την αρχή της ομιλίας του, ο Καραμανλής στράφηκε εναντίον εκείνων που, όπως ανέφερε, «χαρακτηρίζουν τον αγνό πατριωτισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας, καθώς και την ανυποχώρητη στάση απέναντι στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, ως αδράνεια και αποφυγή πρωτοβουλιών».

Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την κριτική του προς την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αντώνη Σαμαρά να παρακολουθεί από την πρώτη σειρά.

Αν και ο Καραμανλής μιλούσε γενικά, ήταν προφανές ότι η κριτική του απευθυνόταν και στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ακροατές του παρακολουθούσαν προσεκτικά, καταγράφοντας και τα «καρφιά» που αφορούσαν την ελληνική διπλωματία και την εφαρμογή της τα τελευταία χρόνια.

Καραμανλής: “Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός”

«Οι υποχωρήσεις σε ζωτικά μας συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα δεν αποτελούν πρωτοβουλίες ή κινητικότητα», δήλωσε ο Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Όσοι θεωρούν ότι η αποφυγή πολέμου είναι το κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η ειρήνη δεν μπορεί να εξαγοραστεί με υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα».

Επισήμανε επίσης ότι όσο η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με διστακτικότητα, η Τουρκία επεκτείνει τις απαιτήσεις της.

Ο Καραμανλής υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητεί τον «πατριωτισμό κανενός», προσθέτοντας με νόημα ότι κάποιοι στην Ελλάδα «καλοπροαίρετα, όπως θα έλεγα, επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «σε αυτήν πρέπει να προσέρχεσαι με το μέγιστο των δικαιωμάτων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο! Η διεθνής σκηνή και η εξωτερική πολιτική είναι σκληρές, και όλα τα κράτη επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Αυτό ακριβώς οφείλει να πράξει και η Ελλάδα».

Λανθασμένη ανάγνωση της Τουρκίας

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ορισμένοι, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, ερμηνεύουν λανθασμένα την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι η Άγκυρα μας απειλεί μόνο για εσωτερικούς λόγους και ότι επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαπράττουν ένα σοβαρό λάθος. Αυτή η εφησυχαστική στάση οδηγεί σε αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Υποτιμώντας την πραγματική απειλή, δημιουργούμε την αυταπάτη ότι με διάλογο, οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και κάποιες υποχωρήσεις, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις εντάσεις ή ακόμα και τον πόλεμο. Ωστόσο, το ψευδοδίλημμα του διαλόγου και των υποχωρήσεων ή του πολέμου δεν είναι μονόδρομος».

Ακόμη, ασκεί κριτική στη ρητορική των «ήρεμων νερών», επισημαίνοντας ότι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μια στρατηγική για την αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments