EDITOR'S PICK

Ιστορική ανατροπή: Η ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής πιο σημαντική από τον υψηλό μισθό

Ιστορική ανατροπή: Η ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής πιο σημαντική από τον υψηλό μισθό

Πηγή Φωτογραφίας: [374474] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Οι εργαζόμενοι, πλέον, δεν επιθυμούν να θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή για την επαγγελματική τους ανέλιξη

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θεωρείται πλέον πιο σημαντική από τον μισθό σε μια θέση εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad, προκαλώντας μια σημαντική ανατροπή στις προτεραιότητες των εργαζομένων παγκοσμίως. Αυτή η ανατροπή καταγράφεται για πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας και αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της προσωπικής ευημερίας και ισορροπίας για τους εργαζομένους στον σύγχρονο κόσμο.

Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων αναφέρει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή μιας θέσης εργασίας, ενώ το 82% επισημαίνει τον μισθό ως κεντρικό σημείο προτεραιότητας. Παρά την ελάχιστη διαφορά, αυτή η μεταβολή φέρνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εργοδότες, οι οποίοι καλούνται να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στις νέες προσδοκίες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, πλέον, δεν επιθυμούν να θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή για την επαγγελματική τους ανέλιξη και αναζητούν έναν πιο ισχυρό και υγιή συνδυασμό προσωπικών και επαγγελματικών στόχων. Αυτή η τάση δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες χώρες ή κλάδους, αλλά έχει παγκόσμια διάσταση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ανάγκη για ισχυρή προσωπική ζωή και ευημερία στην καθημερινότητα έχει πλέον αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα στην παγκόσμια εργατική αγορά.

Η πορεία της αλλαγής αυτής είναι ιδιαίτερα εμφανής και στην Ελλάδα, όπου, παρά την υψηλή σημασία που δίνεται στην αμοιβή (85% των ελλήνων εργαζομένων την αναφέρουν ως την πιο σημαντική παράμετρο), η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής κατατάσσεται επίσης σε υψηλό ποσοστό προτεραιότητας (84%).

Η έρευνα δείχνει ότι οι έλληνες εργαζόμενοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία και στον χρόνο εργασίας και στον χώρο εργασίας, με το 73% να αναγνωρίζει την αξία του ευέλικτου ωραρίου και το 71% να εκφράζει προτίμηση για δυνατότητες τηλεργασίας ή εργασίας από το σπίτι. Παρά τις αυξημένες απαιτήσεις, όμως, οι Έλληνες δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι, καθώς μόλις το 54% έχει την ευχέρεια να ρυθμίζει το ωράριο εργασίας του και το 51% διαθέτει την ευελιξία να επιλέγει τον χώρο εργασίας του.

Οι αιτίες παραίτησης από τη δουλειά

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας αφορά τις αιτίες παραίτησης από την εργασία. Στην Ελλάδα, το 46% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν θα αποδεχόταν μία θέση σε εταιρεία που δεν ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές του αξίες, ενώ το 32% έχει ήδη παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τη στάση ή τις απόψεις της ηγεσίας. Επίσης, το 33% των ελλήνων εργαζομένων αναφέρει ότι έχει αποχωρήσει από δουλειά, καθώς δεν υπήρχαν ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Μάλιστα, το 48% θα έφευγε από την εταιρεία του αν δεν έβλεπε προοπτικές για εξέλιξη στην καριέρα του.

Αντίστοιχα, το 56% των ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι η αίσθηση του ανήκειν και η καλή συνεργασία με τους συναδέλφους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δουλειάς, ενώ το 52% έχει παραιτηθεί λόγω τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διαφοροποιήσει τις αξίες και τις επιθυμίες τους σε σχέση με το παρελθόν. Θέλουν μια δουλειά που να τους προσφέρει όχι μόνο οικονομική αμοιβή, αλλά και προσωπική ικανοποίηση και ευελιξία. Οι εργοδότες, λοιπόν, καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτές τις εξελισσόμενες ανάγκες με πολιτικές και πρακτικές που προάγουν την ισορροπία ζωής-εργασίας και την επαγγελματική ανάπτυξη, για να διατηρήσουν το ικανοποιημένο και παραγωγικό δυναμικό τους.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments