Η Γάζα αντιμέτωπη με «βουνά» κόστους και με «αιώνα» χρόνου
Πηγή Φωτογραφίας: washingtonpost // Η Γάζα αντιμέτωπη με «βουνά» κόστους και με «αιώνα» χρόνου
Αν η υπόθεση της ειρήνευσης στην Παλαιστίνη γίνει πραγματικότητα, δηλαδή αν ολοκληρωθούν επιτυχώς και τα τρία στάδια της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς περί κατάπαυσης του πυρός, τότε (και μόνον τότε) θα αρχίσει η συζήτηση για τη λεγόμενη ανοικοδόμηση της Γάζας.
«Το εγχείρημα μοιάζει με την κατάκτηση του Εβερεστ» έγραψε η Corriere della Sera, διότι η Λωρίδα είναι ισοπεδωμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Από τον Οκτώβριο του 2024 ο ΟΗΕ έκανε τους υπολογισμούς του και ανακοίνωσε ότι τα μπάζα από τα ερείπια των κτιρίων της Γάζας ζυγίζουν 42 εκατ. τόνους. Ωστόσο μέσα στο τρίμηνο που μεσολάβησε προσετέθησαν και άλλα. Οπως ανέφεραν οι λονδρέζικοι Times, πλέον τα συντρίμμια ζυγίζουν 50,8 εκατ. τόνους.
Ο αριθμός είναι τρομακτικός. Και ακόμη πιο τρομακτικό είναι το κόστος που συνεπάγεται η απομάκρυνση αυτών των χαλασμάτων. Ο ΟΗΕ προϋπολόγισε το κόστος προχείρως. Η απομάκρυνση των ερειπίων από τους δρόμους της Γάζας σημαίνει δαπάνη 1,5 δισ. δολαρίων, διότι για κάθε 10 εκατ. τόνους απαιτούνται 280 εκατ. δολάρια – και αυτά εφ’ όσον είναι ακριβής ο αριθμός των 50,8 εκατ. τόνων ερειπίων και όχι ακόμη μεγαλύτερος. Αν τα λεφτά είναι η μία όψη του νομίσματος, πιθανώς η πιο απλή, η άλλη, η περισσότερο σύνθετη, είναι ο χρόνος.
Για την πλήρη εκκαθάριση της Λωρίδας από τα συντρίμμια απαιτούνται 14 χρόνια. Τα συνεργεία που θα εργαστούν εκεί πρέπει να είναι άκρως εξειδικευμένα, διότι κάτω από τα παλαιστινιακά χαλάσματα υπάρχουν 7,5 χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών, άλλα επικίνδυνα υλικά, αλλά και άγνωστος αριθμός πτωμάτων που αποσυντίθενται. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται πολλά δυσάρεστα, ακόμη και την εξάπλωση λοιμωδών επιδημιών. «Συνεπώς, η δουλειά είναι γιγάντια».Ολα αυτά αφορούν τις επιχειρήσεις πριν από την ανοικοδόμηση.
Protagon Team 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025, 13:02 Αν η υπόθεση της ειρήνευσης στην Παλαιστίνη γίνει πραγματικότητα, δηλαδή αν ολοκληρωθούν επιτυχώς και τα τρία στάδια της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς περί κατάπαυσης του πυρός, τότε (και μόνον τότε) θα αρχίσει η συζήτηση για τη λεγόμενη ανοικοδόμηση της Γάζας.
«Το εγχείρημα μοιάζει με την κατάκτηση του Εβερεστ» έγραψε η Corriere della Sera, διότι η Λωρίδα είναι ισοπεδωμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Από τον Οκτώβριο του 2024 ο ΟΗΕ έκανε τους υπολογισμούς του και ανακοίνωσε ότι τα μπάζα από τα ερείπια των κτιρίων της Γάζας ζυγίζουν 42 εκατ. τόνους. Ωστόσο μέσα στο τρίμηνο που μεσολάβησε προσετέθησαν και άλλα. Οπως ανέφεραν οι λονδρέζικοι Times, πλέον τα συντρίμμια ζυγίζουν 50,8 εκατ. τόνους. Ο αριθμός είναι τρομακτικός. Και ακόμη πιο τρομακτικό είναι το κόστος που συνεπάγεται η απομάκρυνση αυτών των χαλασμάτων. Ο ΟΗΕ προϋπολόγισε το κόστος προχείρως.
Η απομάκρυνση των ερειπίων από τους δρόμους της Γάζας σημαίνει δαπάνη 1,5 δισ. δολαρίων, διότι για κάθε 10 εκατ. τόνους απαιτούνται 280 εκατ. δολάρια – και αυτά εφ’ όσον είναι ακριβής ο αριθμός των 50,8 εκατ. τόνων ερειπίων και όχι ακόμη μεγαλύτερος. Αν τα λεφτά είναι η μία όψη του νομίσματος, πιθανώς η πιο απλή, η άλλη, η περισσότερο σύνθετη, είναι ο χρόνος. Για την πλήρη εκκαθάριση της Λωρίδας από τα συντρίμμια απαιτούνται 14 χρόνια.
Τα συνεργεία που θα εργαστούν εκεί πρέπει να είναι άκρως εξειδικευμένα, διότι κάτω από τα παλαιστινιακά χαλάσματα υπάρχουν 7,5 χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών, άλλα επικίνδυνα υλικά, αλλά και άγνωστος αριθμός πτωμάτων που αποσυντίθενται. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται πολλά δυσάρεστα, ακόμη και την εξάπλωση λοιμωδών επιδημιών. «Συνεπώς, η δουλειά είναι γιγάντια».Ολα αυτά αφορούν τις επιχειρήσεις πριν από την ανοικοδόμηση. Remaining Time-0:18 Fullscreen Unmute Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, το κόστος της ίδιας της ανοικοδόμησης θα ανέλθει σε 40 δισ. δολάρια.
Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης θα αφορά όλες τις κατεστραμμένες υποδομές της Γάζας, τις κατοικίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης, τις τράπεζες, τις βιοτεχνίες και τα εμπορικά κτίρια, ακόμα και εκείνα τα οικοδομήματα που έμειναν όρθια, αφού ούτως ή άλλως οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ζούσαν σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια και πριν από τον πόλεμο. Κάποιοι αμερικανοί οικονομολόγοι ανεβάζουν το κόστος της ανοικοδόμησης ακόμη και στα 80 δισ. δολάρια.
Το πολιτικό ζήτημα είναι ο μεγάλος γρίφος όσον αφορά το μέλλον της Λωρίδας. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης (δηλαδή ο Μαχμούντ Αμπάς) θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση, όμως οι Ισραηλινοί αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο και μιλούν περί «διεθνούς επιτροπής» την οποία θα απαρτίζουν εκπρόσωποι «μετριοπαθών αραβικών χωρών και παλαιστινιακές συνιστώσες». Ούτως ή άλλως το Ισραήλ θεωρεί τη συζήτηση για το πολιτικό αύριο της Γάζας «πρόωρη», έχοντας εξασφαλίσει τις σχετικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ.
Στην τελευταία προεδρική ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει» και κατά τούτο συμφώνησε απολύτως με την ολόφρεσκη διοίκηση Τραμπ (ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ είπε ότι «η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει ποτέ τη Γάζα»). Και ενώ η Αίγυπτος προτείνει να φιλοξενήσει «διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση», γίνεται γενική συζήτηση περί «νέας κυβερνητικής δομής» υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ, δηλαδή χωρίς τους Παλαιστινίους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας