ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα Ζηλανδία: Δραματική συρρίκνωση των κατά κεφαλή… αρνιών στη χώρα

Νέα Ζηλανδία: Δραματική συρρίκνωση των κατά κεφαλή… αρνιών στη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Νέα Ζηλανδία: Δραματική συρρίκνωση των κατά κεφαλή… αρνιών στη χώρα

Το ζωικό κεφάλαιο –μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της νησιωτικής αυτής χώρας της Ωκεανίας– έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 170 χρόνια, λόγω της ξηρασίας, των καταιγίδων αλλά και των κερδών από την αμπελοκαλλιέργεια

Πέντε γενιές κτηνοτρόφων βοσκούν πρόβατα στα καταπράσινα βοσκοτόπια της Βόρειας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας, αλλά τα τελευταία χρόνια, η εκτροφή τους γίνεται όλο και πιο προβληματική, και δεν τους προσφέρει κέρδη ικανά να τους συντηρήσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Την ώρα που κάποιοι ιδιοκτήτες παλεύουν να συντηρήσουν τις φάρμες τους, άλλοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την ενασχόλησή τους με την κορυφαία εξαγωγή της χώρας, που έχει κοσμήσει τραπέζια φαγητού σε όλο τον κόσμο – από την εποχή της πρώτης επιτυχημένης αποστολής κατεψυγμένου αρνιού από την πόλη Ντουνεντίν της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας στο Λονδίνο το 1882.

Η γη που χρησιμοποιείται για τη βοσκή των προβάτων μετατρέπεται γρήγορα σε πιο προσοδοφόρες ασχολίες, όπως η γαλακτοκομία, η δασοκομία, η καλλιέργεια κρασιού και η παραγωγή καλλιεργειών υψηλής αξίας, όπως τα ακτινίδια και το αβοκάντο. Ως αποτέλεσμα, σήμερα αναλογούν κατά μέσο όρο λίγο περισσότερα από τέσσερα πρόβατα για κάθε Νεοζηλανδό – η χαμηλότερη αναλογία από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία πριν από περισσότερα από 170 χρόνια.

Σε μια χώρα 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων, τα υπάρχοντα αρνιά αρκούν και περισσεύουν, αλλά ο αριθμός τους απέχει πολύ από τις μεθυστικές μέρες του 1982, όταν τα κοπάδια κορυφώθηκαν στα 70 εκατομμύρια – 22 πρόβατα κατά μέσο όρο ανά κάτοικο. Η πτώση, που ξεκίνησε με την κατάργηση των επιδοτήσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και επιδεινώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει επιταχυνθεί εκ νέου τα τελευταία χρόνια. 

Η διεθνής τιμή του μαλλιού μειώθηκε απότομα την τελευταία δεκαετία εν μέσω στροφής προς τα συνθετικά υφάσματα, με τις μέσες τιμές εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας να έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό μεταξύ 2013 και 2021. Οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι ξοδεύουν πλέον περίπου 44.000 ευρώ το χρόνο για το κούρεμα των αμνών, ενώ ανακτούν μόλις τα μισά από την εξαγωγή του μαλλιού.

Το κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και της εργασίας έχουν όλα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή του αρνιού Νέας Ζηλανδίας έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2023 προτού ανακάμψει, εν μέσω ανταγωνισμού από άλλους εξαγωγείς, όπως η Αυστραλία και η Νότια Αμερική.

Η τιμή επηρεάζεται και από τη στροφή σε φθηνότερες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Ευρώπη και η Βρετανία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος – αν και οι πολυπληθείς Κινέζοι τρώνε περισσότερο αρνί από ποτέ. 

Η κακοκαιρία –ιδιαίτερα στην περιοχή της Νότιας Νήσου– έπαιξε ρόλο στη μείωση των προβάτων της Νέας Ζηλανδίας κατά δύο εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνολικά 23,3 εκατομμύρια. Ο εθνικός εμπορικός οργανισμός για τα μοσχάρια και τα αρνιά σημειώνει ότι οι κτηνοτρόφοι προβάτων στις περιοχές Μάρλμπορο και Καντέρμπουρι υπέστησαν τις συνέπειες μιας καταστροφικής ξηρασίας την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα μείωση κατά 10,4% των κοπαδιών τους.

Ο υγρός καιρός και οι χιονοθύελλες σε άλλα μέρη της Νότιας Νήσου, οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων αρνιών πριν αυτά παχύνουν αρκετά ώστε να οδηγηθούν σε σφαγή, ενώ παράλληλα μειώθηκε και ο αριθμός των προβατίνων αναπαραγωγής. Αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουν πιο ορατή επίδραση σε μια χώρα που συνδέεται στενά με τον τεράστιο αριθμό προβάτων της. Τα αρνιά παραμένουν το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Νέας Ζηλανδίας μετά το γάλα, αλλά η πτώση στον αριθμό των προβάτων επέτρεψε στον μεγαλύτερο αντίπαλο της Νέας Ζηλανδίας να την ξεπεράσει σε πωλήσεις.

Ο πληθυσμός των προβάτων της Αυστραλίας είναι ο μεγαλύτερος από το 2007, στα 79 εκατομμύρια τον Ιούνιο του περασμένου έτους – με τις εξαγωγές της να σημειώνουν ρεκόρ εξαγωγών κόκκινου κρέατος το 2024. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία –με αυτή τη σειρά– είναι οι δύο μεγαλύτεροι διεθνείς εξαγωγείς πρόβειου κρέατος, αντιπροσωπεύοντας το 70% ου παγκόσμιου εμπορίου – με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Οι κτηνοτρόφοι προβάτων της Νέας Ζηλανδίας έχουν τουλάχιστον γλιτώσει από τον πρώτο παγκοσμίως «φόρο ρεψίματος» στις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ φέτος και καταργήθηκε από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments