Πολιτική

Κυβέρνηση: Τι ελπίζει και τι την ανησυχεί στη δεύτερη θητεία Τραμπ

Κυβέρνηση: Τι ελπίζει και τι την ανησυχεί στη δεύτερη θητεία Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και οι υποστηρικτές του Τραμπ στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Ο «σίφουνας» Ντόναλντ Τράμπ, ή ο «εφιάλτης» όπως τον αποκαλούν κάποιοι, με όλα όσα συνόδευσαν την πρώτη του ομιλία και τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε, προκάλεσε ένα αρχικό σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους σε σημαντικά ζητήματα, φοβούμενες τις πραγματικές προθέσεις του νέου προεδρικού ηγέτη των ΗΠΑ.

Αυτές οι εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορη την Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τις προθέσεις του μέσω του συγχαρητηρίου μηνύματος που έστειλε μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».

Ήταν τέτοιες μέρες, στις 7 Ιανουαρίου 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν στον τελευταίο χρόνο της πρώτης του προεδρικής θητείας.

Ένα τετ α τετ πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ.

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να προβάλλει ολοένα και πιο έντονα τον αναθεωρητικό του λόγο, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό κλίμα ή θεωρώντας ότι έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλές εξελίξεις, με τη μεσολάβηση της θητείας του Τζο Μπάιντεν, τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας σε επίπεδο κορυφής.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται στο δεύτερο 24ωρο της θητείας του στον Λευκό Οίκο, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της «νέας» σχέσης των ΗΠΑ με τους γείτονές μας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα του 2025 έχει εξασφαλίσει σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ζητήματα που ήταν προηγουμένως επιθυμητά», χαρακτηρίζοντας τις αναλύσεις που αφορούν τη «φιλία» του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν ως «απλοϊκές».

Πιστεύουν, επίσης, ότι στην πράξη, και ειδικότερα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρατηρείται ήδη μια σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών συμφερόντων και του μαξιμαλιστικού σχεδίου του Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιαστεί ως «χαλίφης» στην περιοχή, κυρίως λόγω των σχέσεών του με ορκισμένους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο “ελληνικός χώρος Τραμπ”

Από τις αναλύσεις των συνεργατών του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν περνούν απαρατήρητες οι φωνές εντός της Ελλάδας που συνδέουν τις εξαγγελίες του 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με το δικό τους κομματικό αφήγημα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Η εκτίμηση είναι ότι η αναπαραγωγή θεμάτων όπως το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες ή η επαναφορά της συζήτησης γύρω από την woke ατζέντα μπορεί να προσφέρει προσωρινά πλεονεκτήματα στους «οπαδούς» του Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται ιδεολογικά στα δεξιά της ΝΔ.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ήδη την ύπαρξη «επίδοξων εκπροσώπων του Τραμπ στην Ελλάδα», αναφερόμενοι στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και στη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, θεωρώντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «μάχη επιβίωσης» με στόχο το ποιος θα φανεί πιο φιλοαμερικανός.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments