Διεθνή

Στην τεχνοφεουδαρχία του Έλον Μασκ

Στην τεχνοφεουδαρχία του Έλον Μασκ

Πηγή Φωτογραφίας: Fox News, Elon Musk

Αυτά που διακυβεύονται από την υπερεξουσία Μασκ είναι πολύ σημαντικότερα από τον απωθητικό χαιρετισμό

Έντονη αγανάκτηση προκλήθηκε από τη χειρονομία του Ίλον Μασκ, την οποία πολλοί ερμήνευσαν – και ίσως να ήταν – ως φασιστικό χαιρετισμό. Αυτή η χειρονομία, συνοδευόμενη από τη φράση «my heart goes out to you», ερμηνεύτηκε μέσα από το πρίσμα των πολιτικών του επιλογών που έχουν γίνει πιο εμφανείς τελευταία.

Η υποστήριξή του στη νεοχιτλερική AfD στη Γερμανία, η πρόσφατη φιλία του με την ακροδεξιάς προέλευσης Τζόρτζια Μελόνι, οι επιθέσεις του κατά της βρετανικής κυβέρνησης για την «απελευθέρωση βιαστών και παιδόφιλων», καθώς και η στήριξή του στον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ, συνθέτουν το πλαίσιο των πολιτικών του επιλογών.

Ωστόσο, η επικινδυνότητα του Μασκ δεν έγκειται τόσο στο αν πραγματικά έκανε έναν αμφισβητούμενο φασιστικό χαιρετισμό. Άλλωστε, δεν γνωρίζουμε αν ο άνθρωπος που η εταιρεία του (Neuralink) εμφύτευσε για πρώτη φορά ασύρματο τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου, είχε ανάγκη να εκφραστεί με μια τόσο παλιομοδίτικη χειρονομία, δεδομένων των επιτευγμάτων του.

Η εν δυνάμει επικινδυνότητα αναδεικνύεται πιο έντονα μέσα από τις δηλώσεις του Στιβ Μπάνον, πρώην στρατηγικού συμβούλου του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία και καταδικασμένου για την κατάληψη του Καπιτωλίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αποκάλεσε τον Μασκ «κακό άνθρωπο» και υποστήριξε ότι «ο μόνος του στόχος είναι να γίνει τρισεκατομμυριούχος». Αν και αυτή η φιλοδοξία μπορεί να φαίνεται φυσιολογική για τους υποστηρικτές της επιχειρηματικότητας (καθώς η επιθυμία για πλούτο δεν περιορίζεται από τα 450 δισεκατομμύρια που ήδη κατέχει), ο πραγματικός κίνδυνος εντοπίζεται αλλού.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Μπάνον εκτίμησε ότι ο Μασκ «στοχεύει στην επιβολή μιας τεχνοφεουδαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Μασκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta (ο οποίος, αν και δημοκρατικός, έχει μετατραπεί σε υποστηρικτή της πολιτικής Τραμπ καταργώντας fact check), ο Τζεφ Μπέζος της Blue Origin, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Google, του OpenAI Σαμ και της Apple, καθώς και άλλοι ομόσταυλοι τους, είναι όλοι πρωτοπόροι της ραγδαίας τεχνολογίας και χρυσά παιδιά της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, ταυτόχρονα, είναι και οραματιστές ενός δυστοπικού μέλλοντος.

Στοχεύουν να επιβάλουν μια παγκόσμια τεχνοφεουδαρχία, επιδιώκοντας να γίνουν οι πραγματικοί ηγέτες του κόσμου μέσω των τεχνολογιών τους, ειδικά τώρα που εισερχόμαστε με ταχύτητα στην ανεξέλεγκτη εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία αναπτύσσουν στα φουτουριστικά εργαστήριά τους.

Όλοι αυτοί θεωρούν τον Τραμπ ως το κατάλληλο μέσο για να επιτύχουν τους στόχους τους. Σκοπεύουν να εδραιώσουν τους πολιτικούς εντολοδόχους τους, και οι κύριοι τρόποι για να το πετύχουν είναι δύο.

Ο πρώτος είναι η παροχή κρατικών επιδοτήσεων στις καινοτόμες επιχειρήσεις τους, και ο δεύτερος η χαλάρωση των κανονιστικών και ελεγκτικών πλαισίων. Για παράδειγμα, ο Μπάιντεν είχε επιβάλει περιορισμούς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, τους οποίους ο Τραμπ καταργεί.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο επιχειρηματίας της Silicon Valley, Μαρκ Αντερσον, μέλος αυτής της ελίτ. Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι στο παρελθόν στήριζαν τους Δημοκρατικούς και υποστήριζαν τα ζητήματα ταυτοτήτων, τώρα υποστηρίζουν τον Τραμπ ως μέσο για την κατάργηση της αντι-μονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς μέσω αυτού ελπίζουν να ανοίξουν τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους γίγαντες της αμερικανικής τεχνολογίας.

Θυμίζουμε ότι στην εναρκτήρια ομιλία του, υποσχέθηκε να επιδιώξει το προφανές πεπρωμένο των ΗΠΑ στο διάστημα, στέλνοντας Αμερικανούς αστροναύτες στον πλανήτη Άρη. Είχε προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο, η προτροπή προς τον Μασκ: «Ίλον, θα φτάσουμε στον Άρη πριν από το τέλος της θητείας μου».

Ο Μάριο Ντράγκι είχε επισημάνει τους κινδύνους της ταχύτατης τεχνολογικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες στη γνωστή έκθεσή του, στην οποία τονίζει την ανάγκη για επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Υπογραμμίζει: «Η Ένωση χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο συντονισμό στη βιομηχανική πολιτική, ταχύτερες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, αν επιθυμεί να ανταγωνιστεί οικονομικά χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. (…) Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να γίνει πιο παραγωγική, δεν θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να διατηρήσουμε ηγετική θέση στον τομέα των νέων τεχνολογιών, να είμαστε υπόδειγμα κλιματικής υπευθυνότητας και ανεξάρτητος παράγοντας στη διεθνή σκηνή».

Φαίνεται ότι το μέλλον που προετοιμάζουν ο Μασκ και οι ομόλογοί του, με σκοπό να μας μετατρέψουν σε ανυποψίαστους υπηκόους της τεχνοφεουδαρχίας τους, φαίνεται πιο τρομακτικό από το γελοίο μιας αμφισβητούμενης χειρονομίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments