Economist: Γιατί Μασκ, Μπέζος και Ζούκερμπεργκ δεν μπορούν να γίνουν ολιγάρχες του Τραμπ
Πηγή Φωτογραφίας: cnn // Economist: Γιατί Μασκ, Μπέζος και Ζούκερμπεργκ δεν μπορούν να γίνουν ολιγάρχες του Τραμπ
Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει συνοδευτεί από έντονες συζητήσεις γύρω από τη σχέση του με τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας και την πιθανή επίδρασή τους στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία. Ένα φαινόμενο που από ορισμένους αναλυτές έχει χαρακτηριστεί ως τεχνολιγαρχία (tech oligarchy).
Στην ορκωμοσία του νέου προέδρου, από τις εικόνες που ξεχώρισαν ήταν η συγκέντρωση δισεκατομμυρίων σε ένα πλάνο, με Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζούκερμπεργκ να κάθονται δίπλα δίπλα με τις συνοδούς τους. Με μια συνολική καθαρή αξία $911 δισ., το «τρίο» συγκέντρωσε την προσοχή – και μάλιστα είχε καλύτερες θέσεις από το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η στενή φυσική και πολιτική τους παρουσία δίπλα στον Τραμπ προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι ανησυχίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 18 Ιανουαρίου, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Γερμανός πρέσβης στις ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Βερολίνου για τον κίνδυνο «συνδιακυβέρνησης από τα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια» στη δεύτερη θητεία Τραμπ. Εντός των ΗΠΑ, ο αποχωρών πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του πέντε ημέρες πριν, είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα διαμόρφωσης μιας «ολιγαρχίας» και για την εμφάνιση ενός «τεχνοβιομηχανικού συμπλέγματος» που θα μπορούσε να απειλήσει τη Δημοκρατία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Economist, παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι φόβοι για τη διαμόρφωση μιας «τεχνολιγαρχίας» είναι υπερβολικοί. Η αμερικανική οικονομία είναι πολύπλευρη, δυναμική και γεμάτη ανταγωνισμό για να επιτρέψει τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης ομάδας που θα κυριαρχήσει στην πολιτική και οικονομική σκηνή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Economist (@theeconomist)
Η Αμερική δεν είναι ολιγαρχία -και είναι απίθανο να γίνει ποτέ, για τρεις λόγους, σύμφωνα με τον Economist.
Πρώτον, οι μεγιστάνες της τεχνολογίας ελέγχουν πολύ μικρό μέρος της τεράστιας και εξαιρετικά ποικιλόμορφης οικονομίας της χώρας για να είναι σε θέση να επηρεάσουν τη συνολική της κατεύθυνση.
Αν και, η Amazon του Μπέζος, η Meta του Ζούκερμπεργκ και η Tesla του Έλον Μασκ αντιπροσωπεύουν μαζί το ένα δέκατο της αξίας όλων των εισηγμένων μετοχών στην Αμερική, η οικονομική τους συμβολή είναι πολύ πιο μέτρια. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, υπολογίζεται προσθέτοντας τα κέρδη μιας επιχείρησης πριν από την καθαρή φορολογία και το κόστος της σε μισθούς και παροχές. Οι εταιρείες σπάνια αναφέρουν τα συνολικά μισθολογικά τους έξοδα, αλλά οι πωλήσεις και τα γενικά διοικητικά έξοδα σε συνδυασμό με τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης δίνουν μια γενική ιδέα. Προσθέστε αυτά στα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων και η Amazon, η Meta και η Tesla αντιστοιχούν μόλις στο 1,8% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Άλλες μετρήσεις λένε μια παρόμοια ιστορία. Η Amazon, η Meta και η Tesla αποτελούν το 9% των επιχειρηματικών επενδύσεων των 1.500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Αμερικής. Στην Ινδία, η Reliance Industries αντιπροσωπεύει το 16%. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της τριάδας ισοδυναμούν με το 0,4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με σχεδόν 1% για την Standard Oil του John D. Rockefeller το 1906.
Η εμπειρία του Rockefeller δείχνει έναν ακόμη λόγο για να μην προκληθεί πανικός σύμφωνα με τον Economist. Παρά τον τεράστιο πλούτο του -στην κορύφωσή του ήταν σχεδόν διπλάσιος του Έλον Μασκ σε σχέση με το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας- δεν πέτυχε όσα ήθελε όταν αγωνίστηκε να ακουστεί η φωνή του στους διαδρόμους της εξουσίας όπως επισημαίνει ο Tevi Troy, συγγραφέας του βιβλίου «The Power and the Money». Χαρακτηριστικό εί ναι πως ο πρόεδρος Τζέιμς Γκάρφιλντ δεν ήξερε καν πώς γράφεται το όνομά του…
Παρόλο που ο κ. Τραμπ είναι σαφώς πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις από ό,τι οι προκάτοχοί του, η λέξη «τεχνολογία» δεν εμφανίστηκε στην εναρκτήρια ομιλία του (σε αντίθεση με τον «υγρό χρυσό»). Επιπλέον, στην Αμερική η κοινή γνώμη εξακολουθεί να έχει σημασία και θα μπορούσε εύκολα να στραφεί εναντίον των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας. Τμήματα του MAGA τους απεχθάνονται ήδη.
Το κρίσιμο είναι ότι, σε αντίθεση με τον Ροκφέλερ, ο οποίος μπορούσε να «εκβιάσει» καταστάσεις με πιέσεις στην αγορά πετρελαιοειδών, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν μπορούν να θέσουν την αμερικανική οικονομία σε ομηρεία. Για παράδειγμα, αν φύγει από την εξίσωση η Amazon, το κενό της θα μπορούσε να το καλύψει η Walmart. Αν φύγει το Instagram, τότε θα βρεθούν άλλες πλατφόρμες, ή όπως σημειώνει ο Economist, ίσως να βρεθεί χρόνος για ανάγνωση βιβλίων. Αλλά ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Tesla ούτως ή άλλως δεν είναι κορυφαία επιλογή για όχημα αυτές τις μέρες.
Ο κλάδος της τεχνολογίας δεν είναι μια μονολιθική ομάδα συμφερόντων, όπως οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι επιχειρήσεις των οποίων ως επί το πλείστον δεν επικαλύπτονται. Τα συμφέροντα των μεγιστάνων της τεχνολογίας συχνά συγκρούονται. Οι κύριοι Μπέζος και Μασκ ανταγωνίζονται στο διάστημα. Ο Μασκ και ο Ζούκερμπεργκ έχουν αντίπαλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η Amazon παίρνει μια μπουκιά από την επιχείρηση διαδικτυακής διαφήμισης της Meta. Όλοι ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Τραμπ μπορεί είναι πιο συναλλακτικός από τους προέδρους πριν από αυτόν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πελατειακών σχέσεων, αλλά η οικονομία της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογικής βιομηχανίας της, είναι πολύ δυσκίνητη και δυναμική για να πετρώσει σε μια ολιγαρχία, καταλήγει ο Economist.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας