ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η αγορά αμερικανικού LNG διαπραγματευτικό χαρτί για τους δασμούς

Η αγορά αμερικανικού LNG διαπραγματευτικό χαρτί για τους δασμούς

Πηγή Φωτογραφίας: evergreenaction / cnn // Η αγορά αμερικανικού LNG διαπραγματευτικό χαρτί για τους δασμούς

Πρόκληση για την Ευρώπη λόγω της υψηλής τιμής της ενέργειας των ΗΠΑ σε σύγκριση με γεωγραφικά πιο κοντινές εναλλακτικές λύσεις

Με δασμούς 25% απείλησε τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Πρόεδρος Donald Trump βρισκόταν στην προεκλογική εκστρατεία, εκτός και αν έκαναν κάτι για το πλεόνασμα που διέθεταν, με τους αμερικανούς αναλυτές να δηλώνουν ότι αυτή η ιδέα ήταν επικίνδυνη. Όμως τώρα το Bloomberg ανέφερε ότι η ιδέα, αν και δεν είναι ακριβώς κομψή, λειτουργεί ήδη.

Οι ασιάτες εισαγωγείς ενέργειας αναζητούν περισσότερα φορτία αργού πετρελαίου και LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το δημοσίευμα καθώς ορκιζόταν ο 47ος πρόεδρος. Στόχος είναι να κατευνάσει τον Trump προτού κάνει κάτι ακόμη πιο οδυνηρό από τους δασμούς σύμφωνα με το OilPrice.

«Οι εμπορικοί εταίροι βλέπουν την αγορά αμερικανικού LNG ως βοήθεια στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με την κυβέρνηση Trump», δήλωσε στο Bloomberg ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic από το MST Marquee, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί άλμα στις παραγγελίες για ενεργειακά φορτία στις ΗΠΑ από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιέσεις για περισσότερες αγορές

Αμέσως μετά τις εκλογές, ο Trump πρότεινε συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αγοράσει περισσότερο LNG των ΗΠΑ για να αντισταθμίσει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την εποχή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωνε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η ΕΕ δεν μπορούσε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό LNG και να το αντικαταστήσει με αμερικανικό LNG.

Ο λόγος που η ΕΕ αγοράζει τόσο πολύ ρωσικό LNG – όγκους ρεκόρ, ακόμη και φέτος – και είναι απρόθυμη να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG είναι η τιμή. Αυτό είναι που θα καθιστούσε πρόκληση για τους αγοραστές της ΕΕ να ακολουθήσουν τα βήματα των ασιατών τους και να ενισχύσουν τις αγορές τους υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ. Όπως ανέφεραν οι Financial Times νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές ή, όπως είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, «το ζήτημα των τιμών είναι λεπτό και αποφασιστικό».

Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, η ΕΕ αγοράζει πράγματι περισσότερο υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ επειδή η αποθήκευση αερίου μειώνεται και η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή λόγω της εποχής. Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έξι φορτία LNG έχουν εκτραπεί από τα αρχικά τους δρομολόγια προς τον ασιατικό προορισμό και έχουν σταλεί στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη πληρώνει ένα ασφάλιστρο για αυτά τα φορτία, ενώ οι Ασιάτες αγοραστές επιδεικνύουν τη δική τους ευαισθησία ως προς τις τιμές.

«Οι εκτροπές συμβαίνουν επειδή οι ασιατικές τιμές δεν διατηρούν αρκετά premium σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τιμές για να προσελκύσουν φορτία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής τιμολόγησης LNG στην Argus, Martin Senior.

Προσφορά και ζήτηση

Τώρα, την πρώτη του μέρα ως πρόεδρος, ο Donald Trump ακύρωσε την «παύση» του Biden για τη νέα ικανότητα εξαγωγής LNG, οπότε θα υπάρξουν περισσότερες εξαγωγές την επόμενη τετραετία. Αυτό θα αυξήσει τη διαθέσιμη προσφορά και μπορεί να μειώσει τις τιμές — ανάλογα με τη ζήτηση.

Ωστόσο, η Ευρώπη έχει μπροστά της μια σκληρή πράξη: ισορροπία μεταξύ της φιλοδοξίας της να αντιστρέψει την πτώση της ανταγωνιστικότητάς της μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και ευχαριστώντας τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αγοράζοντας περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο—και τα δύο έχουν premium για τους Ευρωπαίους αγοραστές σε σύγκριση με γεωγραφικά πιο κοντινές εναλλακτικές.

Η Ασία, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε καλύτερη θέση λόγω της σχετικής εγγύτητάς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ακόμη και οι Ασιάτες αγοραστές δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ πολύ γρήγορα και πολύ ουσιαστικά εξαιτίας ενός πράγματος: μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εάν οι αγοραστές από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας αποφασίσουν να κλειδώσουν τη μελλοντική προσφορά στο πλαίσιο νέων μακροπρόθεσμων συμφωνιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, η απειλή των δασμών φαίνεται να κάνει ήδη τη δουλειά που ήθελε να κάνει ο Trump, τουλάχιστον όσον αφορά τους ασιάτες και ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Όσο για τον Καναδά, ο Πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του για δασμούς 25% και στους δύο γείτονες των ΗΠΑ, αρχή 1ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments