Πολιτική

Ελλάδα: Έμφαση στο Κυπριακό και στάση αναμονής στα ελληνοτουρκικά

Ελλάδα: Έμφαση στο Κυπριακό και στάση αναμονής στα ελληνοτουρκικά

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται να εστιάζει στο Κυπριακό, ενώ υιοθετεί μια στάση αναμονής όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Όταν ο Χακάν Φιντάν εισήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα για τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στόχος ήταν να αξιολογηθεί αν οι θέσεις των δύο πλευρών επιτρέπουν την έναρξη πολιτικού διαλόγου σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε «αξιολόγηση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μια αρχική, ειλικρινής προσέγγιση ενός δύσκολου αλλά κρίσιμου ζητήματος».

Στασιμότητα για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα

Όπως είχε αναφέρει τότε, αναφερόμενος στην έναρξη του διαλόγου για το δύσκολο ζήτημα της ελληνοτουρκικής διαφοράς σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τονίσει ότι «οι θέσεις μας σχετικά με το εύρος της συζήτησης διαφέρουν από τη θέση μας που αφορά τη μία και μοναδική διαφορά. Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια για πρόοδο μέσω του διαλόγου, θα συζητήσουμε το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο άμεσο μέλλον».

Με αυτόν τον τρόπο, υποδεικνύει ότι η έναρξη της κρίσιμης συζήτησης αναβάλλεται προς το παρόν.

Επιπλέον, διαψεύδει τα σενάρια που αφορούν μια μυστική διαπραγμάτευση, η οποία στοχεύει στην ταχεία διαδικασία προσφυγής της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος του προηγούμενου έτους, είχε επίσης υπογραμμίσει ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και της Άγκυρας, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε κοινές ενέργειες.

Η βαρύτητα στο Κυπριακό

Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί τη λύση των δύο κρατών, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να εξετάζει την αντικατάσταση του Ερσίν Τατάρ από τον μετριοπαθή Τουφάν Ερχιουμάν στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων. Ο Ερχιουμάν επιμένει ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, αποτελεί τη βάση για τη λύση του Κυπριακού, κάτι που δεσμεύει και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Ερχιουμάν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές μορφές «ομοσπονδίας» και σημειώνει ότι στο παρελθόν τουρκοκύπριοι ηγέτες έχουν υποστηρίξει την ιδέα μιας «χαλαρής ομοσπονδίας».

Για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Ερχιουμάν θέτει ως προϋποθέσεις την πολιτική ισότητα, τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος, την εστίαση στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση ότι δεν θα επιστρέψουμε στο στάτους κβο σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Σε μια περίοδο που προσπαθεί να σπάσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο στο Κυπριακό, με οκτώ χρόνια να έχουν περάσει από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, η ελληνική διπλωματία το θέτει ως προτεραιότητα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στην Άγκυρα, θα ακολουθήσει την άτυπη πενταμερή και αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments