Πολιτική

Μητσοτάκης: Διμέτωπος για αμφίπλευρη διεύρυνση της εκλογικής βάσης

Μητσοτάκης: Διμέτωπος για αμφίπλευρη διεύρυνση της εκλογικής βάσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας

Αναδεικνύοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ ενόψει των επόμενων εκλογών, σημαντικά είναι τα γεγονότα και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες.

Αν και το 30% του κυβερνώντος κόμματος προσφέρει μια άνετη διαφορά από το δεύτερο, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, που είναι κάτω από το 20%, δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Στις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιτέθηκαν σφοδρά στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σχέδια συγκυβέρνησης με κόμματα που υποστηρίζουν τη δραχμή.

Η Χαριλάου Τρικούπη αντέτεινε, επισημαίνοντας τη συνεργασία της ΝΔ με ακροδεξιές δυνάμεις. Καθώς τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος δεν φαίνεται να ενισχύονται και καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, το ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσει η ΝΔ» θα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό.

Ταυτόχρονα, η εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπο με το ζήτημα των συνεργασιών λόγω δηλώσεων στελεχών του, λειτουργεί ως προειδοποίηση για τη ΝΔ, η οποία επιθυμεί να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες από τα δικά της στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ., διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδιά του. Αυτή η δήλωση έχει ως στόχο όχι μόνο να αποτρέψει σχετικές συζητήσεις, αλλά και να ενισχύσει την πιθανότητα επαναπατρισμού ψηφοφόρων που ενδέχεται να στραφούν προς τα δεξιά της Ν.Δ.. Εάν παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με αυτόν τον πολιτικό χώρο, οι ψηφοφόροι δεν θα έχουν λόγο να επιστρέψουν στη Ν.Δ.. Αντίθετα, η αίσθηση ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να χάσει την αυτοδυναμία ή τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά.

Αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του δεξιού προφίλ του κυβερνώντος κόμματος και στην επανασύνδεση με το παραδοσιακό εκλογικό του κοινό. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης απομακρύνθηκε και πάλι από την woke ατζέντα, την οποία επικρίνουν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά του, με κύριο σημείο κριτικής τη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και αυτό επιτάσσει η βιολογία» δήλωσε.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με συνεργασίες και την woke ατζέντα προέρχονται από τις επιλογές του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής. Με την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα και του Νικήτα Κακλαμάνη, «αντέτεινε» στις ανησυχίες των βουλευτών και των κομματικών στελεχών, που εξέφραζαν φόβους ότι το κόμμα αλλάζει και απομακρύνεται από την παραδοσιακή του βάση. Οι φωνές αμφισβήτησης των κεντρικών επιλογών, οι οποίες είχαν ενταθεί μετά τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι έχουν πλέον κοπάσει.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διατηρήσει τις σχέσεις της με το κέντρο προκειμένου να επιδιώξει την αυτοδυναμία, γεγονός που καθιστά αναμενόμενη τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες και οι δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να επανέλθει η συζήτηση γύρω από τα «κόμματα της δραχμής». Στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η στροφή των κεντρώων ψηφοφόρων προς το κόμμα τους, τόσο το 2019 όσο και το 2023, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φόβους για ακυβερνησία ή επιστροφή σε κυβερνητικούς πειραματισμούς. Έχουν, λοιπόν, κάθε λόγο να ενισχύσουν αυτή την ανησυχία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments