Το αλαλούμ στο ΠΑΣΟΚ και η αντίδραση της κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [373991] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη και έχει ανοίξει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι σε πλήρη κινητικότητα και ότι ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι ιδιαίτερα πυκνός.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε κατηγορηματικά στην ερώτηση αν σκοπεύει να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, εκφράζοντας μια σαφή άρνηση χωρίς επιφυλάξεις. Επέλεξε να το κάνει σε μια περίοδο που δεν βρισκόμαστε κοντά στις εκλογές και δεν έχει τεθεί θέμα μετεκλογικών συνεργασιών, κάτι που πολλοί θεωρούν ως λάθος. Ιδιαίτερα, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν τα δύο κόμματα είχαν συνεργαστεί σε κρίσιμες στιγμές για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ενεργοποίησε άμεσα την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να επεκτείνει τη σκέψη του, ερμηνεύοντας την αναφορά του στις προοδευτικές δυνάμεις ως παραδοχή ότι το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα αριστερά του, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάννη Βαρουφάκη. Το πραγματικό «αυτογκόλ» ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, όταν ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, προφανώς υπό την προϋπόθεση συμφωνίας σε συγκεκριμένες θέσεις. Αυτή η δήλωση όχι μόνο επιβεβαίωσε την ερμηνεία της κυβέρνησης, η οποία πλέον μίλησε ανοιχτά για πιθανή συνεργασία της Χαριλάου Τρικούπη με πολιτικές δυνάμεις των «δραχμιστών», αλλά προκάλεσε και την εμφάνιση εσωκομματικών διαφωνιών στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η θέση του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος υποστήριξε ότι μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο 5%.
Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική του ομάδα, προέτρεψε τους βουλευτές και τα στελέχη του να αποφεύγουν περαιτέρω εμπλοκή σε συζητήσεις που ενδέχεται να θολώσουν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, ζήτησε να κλείσουν οι συζητήσεις πριν προκύψουν νέα «αυτογκόλ», όπως τα χαρακτήρισαν κυβερνητικά στελέχη.
Αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ έχει καταγράψει μια δυναμική τους τελευταίους μήνες, που το τοποθετεί αδιαμφισβήτητα στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, με στόχο την πρωτοκαθεδρία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα αποκάλυψαν ότι το σχέδιο δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Με ποσοστά που δεν έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το 20% και με τα προσωπικά ποσοστά του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι μονοψήφια όσον αφορά την καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, η Χαριλάου Τρικούπη καλείται να ενισχύσει την κυβερνησιμότητά της και όχι το αντίθετο, ειδικά σε μια περίοδο που η ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον είναι αυξημένη.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενισχύουν την άποψη ότι το κέντρο αποτελεί τον κύριο στόχο των πολιτικών δυνάμεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναζητήσει συνεργάτες στα δεξιά της, δήλωσε ότι «αυτά τα κόμματα παραμένουν στο περιθώριο […] δεν είναι και δεν θα γίνουν μέρος οποιασδήποτε πιθανής συνεργασίας στο μέλλον». Με αυτόν τον τρόπο, καθόρισε το πλαίσιο για το κόμμα του. Καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, είναι σίγουρο ότι – υπό τις τρέχουσες συνθήκες – η κυβέρνηση θα επαναφέρει το δίλημμα της αυτοδυναμίας ή της αστάθειας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη προοπτική.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να εστιάσει πολιτικά στον κεντρώο χώρο, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, διορθώνοντας παθογένειες του κράτους και βελτιώνοντας κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Οικονομικά, η μεσαία τάξη θα είναι στο επίκεντρο, με στόχο τη συνέχιση της μείωσης των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Αυτές οι προτεραιότητες στοχεύουν στη διατήρηση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Μια κρίσιμη παράμετρος για την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών είναι η υλοποίηση ενός κυβερνητικού έργου με απτά αποτελέσματα. Αντίθετα, για την αντιπολίτευση, το ζητούμενο είναι η διατύπωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας