EDITOR'S PICK

3 φυτά που θα σας τονώσουν τον χειμώνα

3 φυτά που θα σας τονώσουν τον χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay / freepik // 3 φυτά που θα σας τονώσουν τον χειμώνα

Μερικά φυτά όχι μόνο προσθέτουν γεύση και χρώμα στην κουζίνα μας, αλλά έχουν θρεπτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.

Μετά τις γιορτές, όταν η καθημερινότητα επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τρόπους να διατηρήσουμε την ενέργειά και τη διάθεσή μας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τρία ιδιαίτερα φυτά και συγκεκριμένα τις ρίζες τouς -τον κουρκουμά, το τζίντζερ και το παστινάκι- που μπορούν να σας τονώσουν και να φέρουν ζωντάνια τις μέρες του χειμώνα.

Κουρκουμάς, Curcuma longa, της Οικογένειας Zingiberaceae

Ο κουρκουμάς, με τη χαρακτηριστική του χρυσή απόχρωση, είναι ένα ριζωματώδες φυτό που καλλιεργείται ευρέως σε τροπικές περιοχές. Είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς και για τη χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική και τη μαγειρική. Ευδοκιμεί σε υγρό και ζεστό κλίμα με καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη και ουδέτερο ph. Η καλλιέργειά του ξεκινά από ριζώματα που φυτεύονται την άνοιξη, σε βάθος περίπου 10 εκατοστών. Έχει ανάγκη από συχνό πότισμα, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες, ενώ είναι προτιμότερο να το τοποθετήσετε σε ημισκιερές θέσεις. Τον χειμώνα στην χώρα μας το καλλιεργούμε σαν φυτό εσωτερικού χώρου, αφού ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 20 βαθμούς κελσίου , σύμφωνα με το newmoney και την Μαριάννα Ράππου.

Για να διατηρηθεί υγιές και παραγωγικό το φυτό σας χρειάζεται τακτική λίπανση δυο φορές το μήνα με οργανικό λίπασμα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται περίπου 8–10 μήνες μετά τη φύτευση, όταν τα φύλλα του φυτού αρχίσουν να κιτρινίζουν. Μετά τη συγκομιδή, τα ριζώματα μπορούν να αποξηραθούν και να αλεστούν σε σκόνη. Δοκιμάστε να προσθέσετε ξύσμα φρέσκου κουρκουμά στο τσάι σας, από τη μια θα του δώσετε την φρεσκάδα της γης ενώ ταυτόχρονα θα επωφεληθείτε από τις θαυματουργές ιδιότητές του.

Τζίντζερ, Zingiber officinale, της οικογένειας Zingiberaceae

Το τζίντζερ, στενός συγγενής του κουρκουμά, είναι ένα άλλο τροπικό ριζωματώδες φυτό που ξεχωρίζει για τη ζεστή, πικάντικη γεύση του και τις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την τόνωση του μεταβολισμού. Το τζίντζερ αγαπά τις θερμές και υγρές συνθήκες, παρόμοιες με εκείνες του κουρκουμά. Τα ριζώματα φυτεύονται νωρίς την άνοιξη σε γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές περιοχές και απαιτεί τακτικό πότισμα. Θα πρέπει το έδαφος να μην είναι ούτε στεγνό αλλά ούτε και λασπωμένο αλλά σε μια κατάσταση υγρασίας που ονομάζουμε «ρώγο» του εδάφους.

Η ανάπτυξη του τζίντζερ απαιτεί συνεχή φροντίδα, όπως απομάκρυνση των ζιζανίων και εμπλουτισμό του εδάφους με οργανικά λιπάσματα. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα αρχίσουν να ξεραίνονται, περίπου 8–12 μήνες μετά τη φύτευση. Τα ριζώματα πλένονται, αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος ή χρησιμοποιούνται φρέσκα. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή σκόνη τζίντζερ στην κουζίνα σας η σπιρτάδα που θα σας προσφέρει θα σας αποζημιώσει.

Παστινάκι, Pastinaca sativa, της οικογένειαςApiaceae

Το παστινάκι, είναι ένα όχι πολύ γνωστό ρίζωμα με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή. Ηταν βασικό τρόφιμο σε πολλές κουζίνες πριν την επικράτηση της πατάτας. Οι περισσότεροι το γνωρίσατε μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του Μάστερ Σεφ. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και αποτελεί τον πιο γλυκό σύμμαχο στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε μια ισορροπημένη διατροφή μετά τις ατασθαλίες των εορτών.

Το παστινάκι είναι ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να φυτευτεί νωρίς την άνοιξη. Χρειάζεται βαθύ, πλούσιο έδαφος χωρίς πολλές πέτρες για να αναπτυχθούν σωστά οι ρίζες. Προτιμά ηλιόλουστα σημεία αλλά αντέχει και σε ημισκιερές θέσεις. Απαιτεί τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας, και καλό ξεβοτάνισμα για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός με άλλα φυτά. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως το φθινόπωρο, αλλά οι ρίζες γίνονται πιο γλυκές αν αφεθούν στο έδαφος και τον χειμώνα. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε σούπες αλλά και ωμό στις σαλάτες σας.

Αυτά τα τρία φυτά είναι οι αληθινοί «πρωταγωνιστές» του χειμώνα. Καλλιεργώντας τα, όχι μόνο ενισχύετε τη διατροφή σας, αλλά βρίσκετε έναν φυσικό τρόπο να ενισχύσετε την ευεξία σας μετά τις γιορτές. Δοκιμάστε να τα ενσωματώσετε στη ζωή σας και δείτε τη διαφορά που μπορούν να κάνουν στην καθημερινότητά σας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments