Οι χριστιανοί στην Τουρκία αντιμετωπίζουν διακρίσεις εν μέσω του αυξανόμενου εθνικισμού
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡΚΑΔΙΑ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)
Ένα αυξανόμενο κύμα εθνικισμού στην Τουρκία δημιουργεί προκλήσεις για τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει κοινωνικές και θεσμικές πιέσεις, ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, επικαλούμενο την Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης 2025 της Open Doors.
Όπως αναφέρει το turkish minute, ένα αυξανόμενο κύμα εθνικισμού στην Τουρκία δημιουργεί προκλήσεις για τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει κοινωνικές και θεσμικές πιέσεις, ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, επικαλούμενο την Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης 2025 της Open Doors.
Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τη μακρά ιστορική παρουσία του χριστιανισμού στην περιοχή, συχνά θεωρείται ως αρνητική δυτική επιρροή, μια αντίληψη που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και μεταξύ μετριοπαθών μουσουλμάνων και κοσμικών Τούρκων. Τα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων, όπως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι ορθόδοξοι πιστοί, συχνά θεωρούνται παρείσακτοι. Οι εκκλησίες τους αντιμετωπίζουν τακτικά γραφειοκρατικά εμπόδια και νομικές προκλήσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των θρησκευτικών τους πρακτικών.
Οι αρμενικές και οι ασσυριακές (συριακές) κοινότητες αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διασταυρώνονται οι εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. Πολλοί χριστιανοί από αυτές τις ομάδες έχουν εγκαταλείψει τις προγονικές τους περιοχές, μετακομίζοντας στη δυτική Τουρκία για να αποφύγουν τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες που συνδέονται με τις αντιπαλότητες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κουρδικών κινημάτων αντίστασης.
Αν και η μεταστροφή από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό δεν είναι παράνομη, οι προσήλυτοι αντιμετωπίζουν έντονη οικογενειακή και κοινωνική πίεση, συμπεριλαμβανομένων των απειλών διαζυγίου, αποκληρώσεως και αποκήρυξης.
Η έκθεση υπογράμμισε τις διάχυτες καθημερινές διακρίσεις εις βάρος των χριστιανών στην Τουρκία. Η θρησκευτική πίστη καταγράφεται στις τουρκικές ταυτότητες, επιτρέποντας την προκατάληψη σε βάρος των χριστιανών υποψηφίων για εργασία.
Οι προτεστάντες χριστιανοί, που συγκεντρώνονται κυρίως στις δυτικές παράκτιες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις. Ενώ αυτά τα αστικά κέντρα είναι γενικά πιο φιλελεύθερα και κοσμικά, θύλακες κοινωνικού συντηρητισμού και ισλαμικής επιρροής εξακολουθούν να υποβάλλουν τους χριστιανούς σε εχθρότητα. Οι αγροτικές και εσωτερικές περιοχές περιγράφονται ως ακόμη λιγότερο ανεκτικές.
Η προτεσταντική κοινότητα παραμένει ένας συγκεκριμένος στόχος, με αρκετούς εκπατρισμένους χριστιανούς να υπόκεινται σε απαγορεύσεις εισόδου, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Επιπλέον, οι χριστιανοί αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες – πολλοί από τους οποίους είναι προσήλυτοι από το Ισλάμ – αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις και κακομεταχείριση. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει άτομα από χώρες όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Συρία που διέφυγαν από τις διώξεις στις χώρες καταγωγής τους για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προκλήσεις στην Τουρκία.
Η έκθεση τεκμηριώνει την αύξηση των στοχευμένων επιθέσεων σε κτίρια εκκλησιών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μαζί με δύο αναφερόμενες δολοφονίες χριστιανών. Ενώ η συνολική στάση της κοινωνίας απέναντι στη χριστιανική κοινότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, τα υψηλά επίπεδα κοινωνικών και συστημικών διακρίσεων εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ανησυχία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας