Διζωνικά Τιμολόγια:Ποιοί μπορούν να επωφεληθούν και τι ετοιμάζουν οι πάροχοι-Δύσκολος ανταγωνισμός με τα μπλε
Πηγή Φωτογραφίας: freepik // Διζωνικά Τιμολόγια:Ποιοί μπορούν να επωφεληθούν και τι ετοιμάζουν οι πάροχοι-Δύσκολος ανταγωνισμός με τα μπλε
Επιφυλάξεις για το πόσους αφορούν τελικά αλλά και τις δυνατότητες να είναι ανταγωνιστικά τα νέα Διζωνικά τιμολόγια εκφράζει η αγορά προμήθειας ενέργειας, αν και σταδιακά οι εταιρείες προσανατολίζονται να προσφέρουν και τιμολόγια δύο ζωνών.
Όπως τονίζεται από την αγορά τα διζωνικά τιμολόγια δεν αφορούν το σύνολο των καταναλωτών αλλά μόνο 1,5 εκ. από τα 7,5 εκ. των συνολικών μετρητών, καθώς μόνο 1,5 εκ. μετρητές έχουν την δυνατότητα για δύο διαφορετικές τιμές.
Σήμερα δύο διαφορετικές τιμές σε αυτούς τους μετρητές δίνει μόνο η ΔΕΗ, που προσφέρει τιμή για νυκτερινό τιμολόγιο, ενώ εκτιμάται ότι αυτό θα αλλάξει και σταδιακά θα δούμε και οι εναλλακτικοί προμηθευτές να δίνουν διζωνικά τιμολόγια.
Όσον αφορά όμως τη δυνατότητά τους να είναι ελκυστικά, …κρατούν μικρό καλάθι.
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι καθώς σήμερα τα μπλε τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά προσφέροντας πολύ χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας όλο το 24ωρο, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα τιμολόγιο που για τις ώρες της ημέρας που προβλέπει η τροπολογία να είναι ακόμη χαμηλότερο.
Και συνεχίζει, πηγή της ίδιας εταιρείας, «σε δεύτερο χρόνο, αν εξορθολογιστούν οι τιμές στα μπλε, μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να δώσουμε ελκυστικότερη τιμή για κάποιες ώρες της ημέρας. Προς το παρόν το μελετάμε».
Εκτός από τον ανταγωνισμό από τα μπλε, που δίνει μικρά περιθώρια για νέα ανταγωνιστικά διζωνικά, ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει η αγορά είναι η αποτελεσματικότητά τους στην πράξη. Μπορεί η πρόθεση του υπουργείου να είναι να ωθήσει τους καταναλωτές να καταναλώνουν ρεύμα 12μμ-3μμ το μεσημέρι και 2πμ-5πμ τη νύχτα, για να μειώνουν το λογαριασμό τους, όμως συνήθως οι οικιακές ανάγκες είναι ανελαστικές.
Δηλαδή, όπως τονίζουν πηγές των προμηθευτών, «το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών εργάζονται 12μμ-3μμ και κοιμούνται τη νύχτα 2-5 πμ. Οι ανάγκες θέρμανσης που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης είναι τις ώρες που επιστρέφουν σπίτι τους και πριν κοιμηθούν, ενώ και οι υπόλοιπες δραστηριότητες που απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως το μαγείρεμα ή ο,τιδήποτε άλλο απαιτούν να είναι στο σπίτι.
Οπότε τελικά, από το 1,5 εκ. των νοικοκυριών που έχουν νυχτερινό ρεύμα σήμερα και διζωνικό πλέον, μόνο ένα μικρό μέρος αφορά κάποιους που δεν εργάζονται νοικοκυριά που μπορούν να λειτουργούν το μεσημέρι».
Ακόμη μια ανησυχία που εκφράζεται είναι μήπως, οι δύο διαφορετικές τιμές αν η μία είναι πολύ χαμηλή και η άλλη πολύ υψηλή, μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα τιμολόγια, αν οι καταναλωτές δεν μετακινήσουν τις δραστηριότητές τους στις ώρες χαμηλής χρέωσης.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα διζωνικά τιμολόγια θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τα εμπορικά τμήματα των εταιρειών προμήθειας και αναμένεται να μελετήσουν τις επιλογές τους.
Τι λέει το ΥΠΕΝ
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε χθες, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ενέργειες που απαιτούνται από Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα επιμέρους δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και των Καταναλωτών, η διάρκεια ισχύος των καθοριζόμενων χρονικών περιόδων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου και τη μετάβαση από ισχύον νυχτερινό τιμολόγιο.
Όπως έχει, ήδη, ανακοινώσει ο κ. Σκυλακάκης το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, σε πρώτη φάση αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) τιμολόγιο (μετρητή με δυνατότητα καταγραφής σε δύο ζώνες ή νέο έξυπνο μετρητή).
Στο νέο σύστημα θα υπάρχουν η μεσημβρινή ζώνη και η νυχτερινή ζώνη και το ωράριο αυτών θα διαφέρει τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, διαμορφώνονται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο: Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ. Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο: Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ. Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας