ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αιθαλομίχλη και τοξικό νέφος σκεπάζει τα Δυτικά Βαλκάνια

Αιθαλομίχλη και τοξικό νέφος σκεπάζει τα Δυτικά Βαλκάνια

Πηγή Φωτογραφίας: freepik // Αιθαλομίχλη και τοξικό νέφος σκεπάζει τα Δυτικά Βαλκάνια

Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου κινείται για να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η ρύπανση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει πεισματικά υψηλή λόγω της οικιακής θέρμανσης, των ξεπερασμένων εργοστασίων άνθρακα, των παλαιών αυτοκινήτων και της έλλειψης χρημάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Για 30 χρόνια, ο Shemsi Gara χειριζόταν, σύμφωνα με το Reuters, έναν τεράστιο εκσκαφέα σε ένα ανθρακωρυχείο του Κοσσυφοπεδίου, αναδεύοντας τοξική σκόνη που κάλυπτε το πρόσωπό του και μπήκε στους αεραγωγούς του. Η ζωή στο σπίτι δεν ήταν πολύ καλύτερη: οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που παρέχει το ορυχείο εκτοξεύουν συνεχώς αναθυμιάσεις πάνω από το χωριό του. Ο Gara πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 55 ετών, αφού τρία χρόνια θεραπείας απέτυχαν να συγκρατήσουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου κινείται για να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η ρύπανση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει πεισματικά υψηλή λόγω της οικιακής θέρμανσης, των ξεπερασμένων εργοστασίων άνθρακα, των παλαιών αυτοκινήτων και της έλλειψης χρημάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχετικά μικρές πόλεις, όπως η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι και η πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σεράγεβο, βρίσκονται συχνά στην κορυφή των καθημερινών παγκόσμιων διαγραμμάτων ρύπανσης, σύμφωνα με ιστότοπους που παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως.

Αυτό έχει δαπανηρές επιπτώσεις στην υγεία και θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών.

Στην ΕΕ, οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% από το 1990, λόγω της υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες επιβράδυνσαν την πρόοδο.

Το Κοσσυφοπέδιο, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, παράγει περισσότερο από το 90% της ενέργειας του από άνθρακα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα θα κοστίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιρροή του νέφους

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι σαφείς σε όλη την περιοχή, ειδικά το χειμώνα. Η αιθαλομίχλη έχει καλύψει το Βελιγράδι αυτή την εβδομάδα, ενώ το Σεράγεβο βρίσκεται σε μια κοιλάδα που λειτουργεί ως παγίδα ρύπανσης. Η ποιότητα του αέρα της Βοσνιακής πρωτεύουσας χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνη» την Τρίτη, η χειρότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το IQAir.

Στα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, οι ντόπιοι που φορούν μάσκα συχνά χάνουν από τα μάτια τους για μέρες τα κοντινά χιονισμένα βουνά. Το ποσοστό θανάτων που αποδίδονται στη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι σχετικά υψηλό – 114 ανά 100.000 ανθρώπους στη Βοσνία και περίπου 100 στη Σερβία και Μαυροβούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε σύγκριση με μόλις 45 στη Γερμανία και 29 στη Γαλλία.

Τα ποσοστά καρκίνου υπερδιπλασιάστηκαν στο Obilic τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσματης έκθεσης μίας ολόκληρης γενιάς σε τοξικούς ρύπους. Το υπουργείο Ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές και επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων σταθμών.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments