Κυβέρνηση: Με το βλέμμα σε μεσαία τάξη και καθημερινότητα
Πηγή Φωτογραφίας: [374543] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του Προέδρου της Βουλής, με ευρεία πλειοψηφία και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιούργησε αίσθημα ικανοποίησης στην κυβερνητική πλειοψηφία, παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Με αυτές τις δύο επιλογές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, έβαλε τέλος στην εσωκομματική γκρίνια και την εσωστρέφεια που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στο κόμμα του τους τελευταίους μήνες, ικανοποιώντας όσους ζητούσαν να δώσει έμφαση και να αναδείξει τις παραδοσιακές γραμμές της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά την 12η Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να εκλεγεί ο κ. Τασούλας στην τέταρτη ψηφοφορία, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για τις εσωκομματικές ισορροπίες θα είναι πιθανώς ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί, αν βεβαίως κριθεί αναγκαίος, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτόν.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η ημερομηνία που θα επιλεγεί για την παρουσίαση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για την κυβέρνηση. Οι ημερομηνίες που εξετάζονται βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αναπόφευκτα θα σηματοδοτήσει την έναρξη της τελικής ευθείας για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης και θα οδηγήσει στις εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2027 ή, εναλλακτικά, πριν από το καλοκαίρι. Αυτή η περίοδος, ιδίως τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί κρίσιμη, καθώς οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν τη διαχείριση έχουν πολιτικές συνέπειες. Μέσω της επιλογής των προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθορίσει και το στίγμα της κυβέρνησης, που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών, διεκδικώντας μια τρίτη θητεία.
Ο καταλύτης για την εκλογική πορεία κάθε κυβέρνησης είναι η οικονομία, ένα μετρήσιμο μέγεθος που επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Με αφετηρία την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους δείκτες ανάπτυξης, ανεργίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, αύξησης του κατώτατου μισθού και ενίσχυσης των μέσων αποδοχών, καθώς και τη μείωση των φόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής την ενίσχυση των εισοδημάτων, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η μεσαία τάξη βρίσκεται στο επίκεντρο, με προγραμματισμένη περαιτέρω μείωση της φορολογίας της. Ενώ η ακρίβεια παραμένει το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η παρέμβαση στα εισοδήματα είναι η πιο κατάλληλη και σταθερή λύση.
Οι δύο αυτοί άξονες αποτελούν τα κύρια ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, ο προβληματισμός προκύπτει από τις διεθνείς εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που φέρνει η εντυπωσιακή άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αμηχανία τις ενέργειες και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο γαλλογερμανικός άξονας, που παλαιότερα θεωρούνταν «σταθερά» της ΕΕ, βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα προσπαθεί να προβάλλει τις θέσεις της, τονίζοντας την ανάγκη για κοινή πορεία προς την αμυντική και ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια.
Η προειδοποίηση του Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Ευρώπη και οι πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης παραμένουν αίνιγμα και προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για το μέλλον της Ευρώπης είναι η διείσδυση της ρητορικής του Τραμπ στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας