Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με την χρηματοδότηση προμηθευτών – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με την χρηματοδότηση προμηθευτών - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Τη δυνατότητα να μπορούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να χρηματοδοτούν την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή και εμπορικών κτιρίων και στη συνέχεια να ανακτούν σταδιακά τα ποσά μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης των πελατών τους θα προβλέπει ειδική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η οποία θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Πιθανώς θα περιλαμβάνεται στο ερανιστικό νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμαστεί, ή θα προστεθεί ως τροπολογία.
Ειδικότερα, η σχετική διάταξη θα προβλέπει τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας, δηλαδή του άρθρου 51 του νόμου 4001/2011, ώστε οι προμηθευτές ρεύματος να συνάπτουν συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης με τους καταναλωτές – πελάτες τους. Το ζητούμενο είναι να εμπλακούν στο «παιχνίδι» της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα οι μεγάλες εταιρείες προμήθειας ρεύματος που θα προσφέρουν ασφάλεια στην όλη διαδικασία.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάκτηση του κόστους μέσω των τιμολογίων ρεύματος εμπεριέχει πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί από το επιτελείο του ΥΠΕΝ. Για παράδειγμα τι θα συμβαίνει εάν ο πελάτης θελήσει να αλλάξει προμηθευτή; Τότε πώς θα καταβάλλονται οι δόσεις; Ή θα μπορεί ο προμηθευτής να δίνει εντολή αποκοπής στην περίπτωση που ο πελάτης συνεχίσει μεν να πληρώνει το μέρος του τιμολογίου που αφορά στο κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, αλλά σταματήσει να καταβάλλει τη «δόση» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του;
Γι΄ αυτό όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σε πρώτη φάση, θα περάσει η γενική ρύθμιση που θα προσφέρει τη δυνατότητα δραστηριοποίησης των προμηθευτών στον τομέα της εξοικονόμησης και την ανάκτηση του κόστους μέσω των τιμολογίων, η οποία θα εξειδικευθεί αργότερα με Υπουργικές Αποφάσεις.
Έντονο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές
Πάντως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι τεράστιο γεγονός που αποτυπώνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα εξοικονόμησης που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο. Κι αν σκεφθεί κανείς ότι με την εμπλοκή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ο πελάτης θα απεμπλέκεται και από τραπεζικούς δανεισμούς, το ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με τα κτίρια στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 43% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα, ενώ οι κατοικίες αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κτιριακού αποθέματος (79,1%). Το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 έχουν πολύ μικρή ενεργειακή αποδοτικότητα (κτίρια κατηγορίας Η), με τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών να είναι οι μονοκατοικίες.
Αναφορικά με την ενεργειακή κατηγορία των κτιρίων κατοικιών, παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (74,65%) αυτών κατατάσσεται στην Ε-Η, το 21.95% στην Γ-Δ και μόλις το 3.76% στην Α-Β1. Επομένως το ελληνικό κτιριακό απόθεμα κατοικιών παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Όσον αφορά, στα νοικοκυριά, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει την ανακαίνιση τουλάχιστον 350.000 κατοικιών έως το 2030.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας