Συνέντευξη για τα μεγάλα θέματα της τρέχουσας και της διεθνούς επικαιρότητας έδωσαν οι κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης από τη Νέα Δημοκρατία και Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ στο Pagenews.gr και τους δημοσιογράφους κ. Σοφία Χύτου και κ. Μάριο Αραβαντινό.
Το αρχικό ερώτημα αφορούσε τα οικονομικά αιτήματα που προβάλλουν διάφορες κοινωνικές κατηγορίες το τελευταίο διάστημα, με τους δύο διακεκριμένους πολιτικούς να υποστηρίζουν:
Δημήτρης Καιρίδης (Δ.Κ.): Νομίζω ότι η οικονομία πάει καλά, πολύ καλύτερα από ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα, ο κ Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε ο κ. Ανδρουλάκης, για να παρουσιάσει στη Βουλή το έργο και τις θέσεις του για τον πρωτογενή, τον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι πολύ κρίσιμος. Ακούστηκαν τα προβλήματα, αλλά δεν χωράει ούτε μηδενισμός ούτε λαϊκισμός. Δεν υπάρχει κάποιο λεφτόδεντρο, που παράγει επιδοτήσεις, κάτι που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία, ιδίως επί ΠΑΣΟΚ. Επρόκειτο για μια ουσιαστική συζήτηση, που την έχει ανάγκη το Κοινοβούλιό μας.
Μιχάλης Κατρίνης (Μ.Κ.): Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε σήμερα στη Βουλή κάποια πράγματα, που τα βιώνουν όλοι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Χάνονται επιδοτήσεις λόγω διαχειριστικών λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ, που η κυβέρνηση έχει διορίσει αλλά δεν μπορεί να τους επιβάλει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Θυμίζω όμως ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2020 έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ακατάσχετο της περιουσίας των αγροτών. Χρειάζεται μια σειρά πολιτικών προτεραιοτήτων, που θα βάζουν δύο ζητήματα στην πρώτη γραμμή. Πρώτον, ότι θέλουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την διατροφική επάρκεια της χώρας. Δεύτερον, ότι στηρίζουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Έχουμε όμως μια προβληματική κατάσταση, στην οποία δεν επαρκούν οι αποζημιώσεις και τα επιδοματάκια. Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχει μια κατεύθυνση, που να ενθαρρύνει στην πράξη τους αγρότες. Για παράδειγμα, κάποτε εξαγάγαμε πατάτες και μήλα και σήμερα, εισάγουμε αυτά τα αγαθά από τρίτες χώρες.
Μιλάμε για έναν πρωτογενή τομέα με υψηλό κόστος ενέργειας και η κυβέρνηση στρέφεται ακόμη και εναντίον της ιδέας του συνεταιρισμού. Να μην δαιμονοποιούμε την έννοια του συνεταιρισμού. Να πάμε στις ομάδες παραγωγών, που μπορεί να έχουν ενεργειακές κοινότητες, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, να είναι ανταγωνιστικές όσον αφορά την εξωστρέφειά τους. Η Ελλάδα θα έπρεπε να βασιστεί σήμερα στον πρωτογενή τομέα πολύ περισσότερο και να δώσει στήριξη σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Δ.Κ.: Εγώ θεωρώ ως μια από τις μεγαλύτερες ντροπές μας μετά το 1980 την αποτυχία μας να εκμεταλλευτούμε την κοινή αγροτική πολιτική και τις γενναίες επιδοτήσεις. Έγιναν εγκλήματα την εποχή των επιδοτήσεων και τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που εφάρμοσε μετά το 1981. Θα πρέπει με σύγχρονο τρόπο να προχωρήσουμε στο γεωργικό τομέα. Το ευχάριστο είναι, σε όλο αυτό το τοπίο, ότι οι εξαγωγές μας έχουν φτάσει από τα 6 δις στα 10 δις ευρώ, μεταξύ 2019 – 2023. Και έχουμε νέους αγρότες, καλύτερα εκπαιδευμένους, οι οποίοι προωθούν σύγχρονες μεθόδους.
Σε ερώτημα σχετικό με την αντιμετώπιση των καθημερινών οικονομικών προβλημάτων των πολιτών, οι δύο πολιτικοί άνδρες υποστήριξαν:
Δ.Κ.: Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπήρξε μια εξωτερική πληθωριστική πίεση. Εγώ δεν φοβάμαι τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία μας ανησυχούν. Υπό μια έννοια, πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσει να σοβαρευτεί. Πρέπει οι εκλεγμένοι ηγέτες της Ευρώπης, όχι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που χρειαζόμαστε. Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές πρόβλημα, που προκάλεσε ακόμη και κυβερνητικές ανατροπές. Η βασική λύση εναντίον της ακρίβειας είναι να αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Δεν υποτιμώ ότι υπάρχουν δυσκολίες. Όμως, δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης, που να έχει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών.
Μ.Κ.: Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για την ακρίβεια. Θυμάμαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει από τη ΔΕΘ ότι η ακρίβεια είναι θέμα ολίγων μηνών. Ήταν Σεπτέμβριος του 2021. Προφανώς, υπήρξε μια πληθωριστική κρίση, αλλά η ένταση ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί το πρόβλημα, δεν πήρε μέτρα. Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια οικονομία εντελώς καρτελοποιημένη, όπου σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας, τράπεζες) υπάρχουν λίγοι και ισχυροί παίχτες που καθορίζουν τις τιμές. Και ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού, ο οποίος πρώτος άνοιξε τα μάτια της κυβέρνησης σε θέματα ακρίβειας, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ως ακατάλληλος. Η κυβέρνηση έχει πληθωρισμό εξαγγελιών, αλλά δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια. Σε αυτή την κρίση (της ακρίβειας) κάποιοι πλήρωσαν πολλά, κάποιοι έβγαλαν πολλά, η κυβέρνηση είχε μειωμένα αντανακλαστικά, έχουν σωρευτεί υπερκέρδη. Οι πολίτες με χαμηλό μισθό 850 ευρώ και χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να στηριχθούν από τον ρυθμιστικό και παρεμβατικό ρόλο του κράτους.
Δ.Κ.: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά μκροσυμφέροντα στην ελληνική αγορά, που νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς είμαστε της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Οι δύο πολιτικοί ρωτήθηκαν, τέλος, για το αν πρέπει να προβληματιζόμαστε από την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ και απάντησαν ως εξής:
Δ.Κ.: Είμαστε σε μια νέα εποχή. Θα ήταν λάθος να δούμε τον Τραμπ μεμονωμένα. Ο Τραμπ είναι ένας αγωγός της νέας εποχής, ένας επιταχυντής, ένας καταλύτης. Συγκρατώ την επιστροφή της πολιτικής. Χρειάζεται να δώσουμε πολιτική μάχη. Θεωρώ κατεξοχήν την φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία ως ένα όχημα σε αυτή τη μάχη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ζητήματα και βλέπουμε πώς προσπαθεί η Ευρώπη να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ευτυχώς, η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και έχουμε μια κυβέρνηση με αυξημένη διεθνή αξιοπιστία. Πλέον, αυτό που μετράει στην Ουάσιγκτον δεν είναι οι επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο, αλλά το τι σου δίνω και το τι μου δίνεις.
Μ.Κ.: Δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε το φαινόμενο και το πρόσωπο του προέδρου Τραμπ. Η Ελλάδα έχει διαχρονικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η πολιτική του Τραμπ θα κριθεί στο πεδίο. Μεγάλη σημασία έχει το τι θα κάνει η Ε.Ε., θα πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει μια ενιαία φωνή στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, απέναντι σε αυτό το δίπολο ΗΠΑ – Κίνας. Ο δε γείτονας μας δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική και επεκτατική του στάση. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις συμμαχίες της και σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να διαταράξει τη στέρεη σχέση της με τις ΗΠΑ.
Πηγή: pagenews.gr