ΗΠΑ – Κίνα: Πόσο θα διαρκέσει ο “μήνας του μέλιτος”;
Πηγή Φωτογραφίας: Turkiye today, Trump eyes China visit within first 100 days to ease tensions with Xi Jinping
Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ξεκινάει καλά για την Κίνα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει την απειλή του για την επιβολή υψηλών δασμών στην Κίνα, είπε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έχουν «πολύ καλές σχέσεις» και φέρεται να εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα τους επόμενους μήνες.
Ο Τραμπ ανέστειλε επίσης για 75 ημέρες την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη λειτουργία του κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok και άφησε να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει τον νόμο που υποχρεώνει την εταιρεία να πουλήσει τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ προκειμένου να την απαγορευτεί.
Όλα τα παραπάνω στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο νέος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συζητήσει -και να προχωρήσει σε συμφωνίες- με την Κίνα. Τουλάχιστον επί του παρόντος, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για το Πεκίνο, το οποίο προετοιμάζεται για μια ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς ο Τραμπ έχει «επιστρατεύσει» στο υπουργικό του συμβούλιο αρκετά «γεράκια» που ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο και έχει απειλήσει ότι θα επιβάλλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι έκανε λόγο για «μια νέα αρχή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τραμπ πριν την ορκωμοσία του και απέστειλε τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του. Ο Ζενγκ είναι ο ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος που έχει παραστεί ποτέ σε μια τέτοια εκδήλωση, γεγονός που σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η Κίνα στη βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτήν την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ντινγκ Σουεσιάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει «μια ισορροπημένη εμπορική σχέση» και όχι «πλεονασματική» με τον υπόλοιπο κόσμο – σε μια ευθεία αναφορά στις κατηγορίες του Τραμπ όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας – και πιθανότητα αξιολογούν προσεκτικά πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν την παρούσα θετική συγκυρία για να διαπραγματευθούν με τον «μετρ» του είδους τους επόμενους μήνες.
Η δαμόκλειος σπάθη των δασμών
Το τρέχον καλό κλίμα όμως, παραμένει υπό τη σκιά της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» που είχαν συνάψει οι δύο χώρες κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Η συμφωνία του 2020 τερμάτισε τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών, στο πλαίσιο του οποίου ο Τραμπ αύξησε ή επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια κίνηση που ισχυριζόταν τότε ότι θα ισοσκελίσει την ανταγωνιστικότητα με την Κίνα και η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένει σε ισχύ έως σήμερα.
Σήμερα, αυτή η συμφωνία, την οποία οι αναλυτές λένε ότι δεν εφάρμοσε ποτέ πλήρως το Πεκίνο, έχει επανέλθει στο μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας που ζήτησε ο Τραμπ με διάταγμα που υπέγραψε κατά την πρώτη ημέρα του στην προεδρία.
Η επαναξιολόγηση της συμφωνίας θα καθορίσει το αν ο Λευκός Οίκος θα επιβάλλει δασμούς στην Κίνα, ωστόσο το πόρισμα αναμένεται να απαιτήσει μήνες. Έτσι, το Πεκίνο έχει χρόνο να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τον Τραμπ, πιέζοντας ίσως για μια προληπτική συμφωνία προκειμένου να αποφύγει αυστηρότερες οικονομικές συνέπειες.
Η επιβολή των δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ήδη από τον επόμενο μήνα ως αντίποινα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, σύμφωνα με τον Τραμπ, στην κρίση φαιντανύλης που αντιμετωπίζει η Αμερική.
Ωστόσο, το ύψος αυτό των δασμών απέχει πολύ από τους δασμούς 60% με τους οποίους είχε απειλήσει προεκλογικά ο Τραμπ – και οι αναλυτές εξωτερικής πολιτικής της Κίνας θεωρούν ότι το Πεκίνο πιθανότατα βλέπει αυτές τις απειλές ως μοχλούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να κατευνάσει τον Τραμπ.
Την επιλογή μιας προσέγγισης διαλόγου και συνεργασίας αντί της υιοθέτησης «σκληρών γραμμών» προκρίνουν και οι ειδικοί στις σχετικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Κίνας.
Ο Jia Qingguo, πρώην κοσμήτορας της υψηλού κύρους Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, το είπε ευθαρσώς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κρατικό οικονομικό έντυπο Yicai. «Αντί να υιοθετήσει ένα ολικό βέτο σε όλες τις προτάσεις των ΗΠΑ”, η Κίνα θα πρέπει «να αναλύσει ποια ζητήματα χρήζουν αντιμετώπισης και σε ποια μπορεί να υπάρξει συνεργασία με βάση τα συμφέροντά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εάν ο Τραμπ όντως επισκεφθεί το Πεκίνο τους επόμενους μήνες, κάτι που σύμφωνα με πηγές κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο σημειώνουν ότι σκέφτεται να κάνει, θα προσφέρει επίσης στο Πεκίνο μια καλή ευκαιρία να τον προσελκύσει.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας