Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με ΔΕΠΥ έχασαν κατά μέσο όρο 6,78 χρόνια ζωής και οι γυναίκες κατά μέσο όρο 8,64 χρόνια, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη διαταραχή.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η ΔΕΠΥ επηρεάζει σχεδόν το 3% των ενηλίκων παγκοσμίως, αν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν λαμβάνουν ποτέ διάγνωση.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 792 γενικούς ιατρούς και αφορούν 9,56 εκατ. άτομα. Οι ερευνητές εντόπισαν 30.039 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ (0,32% του μεγέθους του δείγματος), οι οποίοι στη συνέχεια συγκρίθηκαν με 300.390 άτομα χωρίς τη διαταραχή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ δεν λαμβάνουν αρκετή θεραπεία, τόσο για την ίδια τη διαταραχή όσο και για άλλα θέματα υγείας.
Ωστόσο, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη όλους τους πιθανούς παράγοντες, όπως η εθνικότητα ή οικονομική κατάσταση, οι οποίοι μπορεί επίσης να επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Επιπλέον, δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες θανάτου.
Καθώς η ΔΕΠΥ συχνά δεν διαγιγνώσκεται, ιδίως στους ενήλικες, η νέα έρευνα ενδέχεται επίσης να υπερεκτιμά τη μείωση του προσδόκιμου ζωής που βιώνουν τα άτομα με ΔΕΠΥ.
Ωστόσο, ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Τζος Στοτ από το UCL, δήλωσε ότι τα ευρήματα εξακολουθούν να είναι «βαθιά ανησυχητικά».
«Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν πολλά δυνατά σημεία και μπορούν να ευδοκιμήσουν με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία», δήλωσε. «Ωστόσο, συχνά στερούνται υποστήριξης και είναι πιο πιθανό να βιώσουν στρεσογόνες εμπειρίες και κοινωνικό αποκλεισμό, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την αυτοεκτίμησή τους».
Η μελέτη εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την υποδιάγνωση της διαταραχής, σημειώνοντας ότι μόλις το 0,32% των ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ πιο πιθανά να έχουν «ανθυγιεινές συνήθειες»
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι «ανθυγιεινές συνήθειες» και οι «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές» θα μπορούσαν να αποτελούν μερική αιτία.
«Γνωρίζουμε ότι η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Φίλιπ Άντερσον από το King’s College του Λονδίνου.
«Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα», εξηγεί ο Άσερσον, προτού συνεχίσει.
«Η ΔΕΠΥ αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως μια σοβαρή πάθηση στους ενήλικες που συνδέεται με αρνητικές συνέπειες στην υγεία».
Όπως αναφέρει το Sky News, οι υπηρεσίες για την υποστήριξη των ενηλίκων με ΔΕΠΥ είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με άλλες κοινές παθήσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περιορισμένη πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης», δήλωσε ο καθηγητής Άσερσον.
«Μέχρι να αντιμετωπιστεί αυτό, το μικρότερο προσδόκιμο ζωής που καταδεικνύεται σε αυτή τη μελέτη είναι πιθανό να συνεχιστεί»
Το σχόλιο σας