Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες δημιούργησαν κλιματικούς πρόσφυγες – Πού θα πάνε
Πηγή Φωτογραφίας: bbc // Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες δημιούργησαν κλιματικούς πρόσφυγες – Πού θα πάνε
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στο Λος Άντζελες. Πολλοί από αυτούς μετά τις πυρκαγιές δεν έχουν πού να γυρίσουν, καθώς τα σπίτια τους έγιναν στάχτη.
Οι πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρες γειτονιές σε όλο το Λος Άντζελες, ενώ είναι από τις πιο καταστροφικές και δαπανηρές στην ιστορία της Καλιφόρνια, καταστρέφοντας περισσότερα από 60 τετραγωνικά μίλια και σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 ανθρώπους.
Οι εκτοπισμένοι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του τι κάνουν από εδώ και στο εξής, να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους ή να φύγουν για κάποιο άλλο μέρος.
Όλο και πιο δύσκολη η προστασία από την καταστροφή
Όμως, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή κατακερματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, όσοι ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ωθούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προστατευτούν από την καταστροφή.
Οι πυρκαγιές του Λος Άντζελες εξερράγησαν καθώς οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι Santa Ana σάρωσαν ένα τοπίο που ξεράθηκε από την εξαιρετική ξηρασία. Καίγονταν θερμότερα και εξαπλώνονταν ταχύτερα λόγω της τεράστιας ποσότητας βλάστησης μετά από έναν ασυνήθιστα υγρό χειμώνα πέρυσι. Η ακραία εναλλαγή της περιοχής από υγρές σε ξηρές συνθήκες αποτελεί μέρος ενός φαινομένου που ονομάζεται «καιρικό μαστίγιο» και γίνεται όλο και πιο συχνό καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.
Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι φλόγες αποτέφρωσαν όχι μόνο σπίτια αλλά και σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παντοπωλεία, καφετέριες και χώρους εργασίας. Οι άνθρωποι αποκόπηκαν από τις κοινότητές τους.
Τα στοιχεία του παρελθόντος δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους θα επιστρέψουν τελικά στις κοινότητές τους, συνδεόμενοι με ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια, τους φίλους και τις θέσεις εργασίας. «Οι κλιματικοί πρόσφυγες από το Λος Άντζελες είναι πιθανό να αναζητήσουν στέγη στην ίδια περιοχή», δήλωσε ο Jeremy Porter, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα First Street Foundation.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν ακριβώς εκεί όπου ζούσαν.
Για τους ενοικιαστές αυτό θα είναι «σχεδόν αδύνατο» καθώς η αγορά κατοικίας της Καλιφόρνια ήταν ήδη στο κόκκινο και οι πυρκαγιές θα προσθέσουν «ακραίες απαιτήσεις», επιδεινώνοντας μια κρίση προσιτής στέγασης. Για τους ιδιοκτήτες κατοικιών είναι επίσης επιβαρυμένη η κατάσταση. Όσοι έχουν ασφάλιση πιθανόν να έχουν μεγάλη αναμονή για την επεξεργασία των απαιτήσεων και οι πληρωμές θα μπορούσαν κάλλιστα να υπολείπονται, δεδομένου του κόστους ανοικοδόμησης. Και αυτό αν η ανοικοδόμηση γίνει ποτέ. Σε ορισμένες περιοχές, το κράτος μπορεί να παρέμβει για να δημιουργήσει ρυθμιστικές ζώνες που θα λειτουργούν ως αντιπυρικές ζώνες.
Στη συνέχεια, υπάρχει το κόστος καθαρισμού της τοξικής μόλυνσης από το κοκτέιλ χημικών ουσιών που απελευθερώθηκαν καθώς οι φλόγες έτρωγαν ηλεκτρονικά είδη, μέταλλα, πλαστικά και χρώματα. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια παρατεταμένη ρύπανση, στην οποία τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια
Ενώ ορισμένοι από τους εκτοπισμένους στο Λος Άντζελες μπορεί να βρουν τη στεγαστική τους κατάσταση να αλλάζει από δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, άλλοι μπορεί να επιλέξουν να φύγουν.
Ακόμη και πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι κλιματικές ανησυχίες ώθησαν κάποιους να φύγουν. Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι μέρη όπως το Μπάφαλο, η Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ και μεγάλο μέρος του Οχάιο είναι χαμηλότερου κινδύνου, δήλωσε η Κέλσι Μπεστ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.
Οι περιοχές αυτές διαθέτουν άφθονους υδάτινους πόρους και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πυρκαγιές, τυφώνες και ακραία ζέστη. Αλλά, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει κανένα μέρος στις ΗΠΑ που να έχει μηδενικό κλιματικό κίνδυνο». Αυτό φάνηκε έντονα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο τυφώνας Helene κατέστρεψε το Asheville, στη δυτική Βόρεια Καρολίνα, μια πόλη που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ως «κλιματικός παράδεισος».
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν σχετικά λίγες ενδείξεις για μεγάλης κλίμακας κλιματική μετανάστευση από πολιτείες υψηλού κινδύνου όπως η Καλιφόρνια. Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί όταν μια προηγουμένως αδιανόητη καταστροφή όπως οι πυρκαγιές του Λος Άντζελες χτυπήσει ξανά και ξανά. Οι επιπτώσεις μπορούν να συσσωρευτούν, επηρεάζοντας τις υποδομές, την τοπική φορολογική βάση, τα διαθέσιμα χρήματα για υπηρεσίες και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας