Βουλή: Συμπεράσματα της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Πηγή Φωτογραφίας: [375235] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή διαδόχου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας ολοκληρώθηκε στη Βουλή χωρίς να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα χρειαστούν και πάλι 200 θετικές ψήφοι. Στην ψηφοφορία του Σαββάτου, ο υποψήφιος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, έλαβε 160 ψήφους, ενώ ακολούθησαν οι Λούκα Κατσέλη (ΣΥΡΙΖΑ-40), Τάσος Γιαννίτσης (ΠΑΣΟΚ-34) και Κωνσταντίνος Κυριακού (Νίκη-14). Συνολικά, ψήφισαν 297 βουλευτές (με απουσίες από τους ανεξάρτητους Ασπιώτη, Γαυγιωτάκη και Παύλου), εκ των οποίων οι 49 δεν ψήφισαν υπέρ κανενός υποψηφίου και δήλωσαν “παρών”.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Συντάγματος, η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται κάθε 5 ημέρες (6 ημερολογιακά) μέχρι να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για τον επικρατέστερο υποψήφιο. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Πώς κινήθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται καθοριστικές για το πολιτικό τους μέλλον.
Ο Κωνσταντίνος Τασουλάς έλαβε ψήφους από τους πρώην γαλάζιους βουλευτές Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά, καθώς και από τον Παύλο Σαράκη, ο οποίος προέρχεται από την Ελληνική Λύση, και τον πρώην Σπαρτιάτη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.
Η Λούκα Κατσέλη, εκτός από τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, υποστηρίχθηκε επίσης από τους Γιάννη Σαρακιώτη και Αθηνά Λινού, οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, καθώς και από την Αρετή Παπαιωάννου (Πλεύση Ελευθερίας).
Η υποψηφιότητα του Γιαννίτση υποστηρίχθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Μπαράν, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά και Πέτρο Παππά. Η επιλογή αυτή των δύο τελευταίων θεωρείται ότι τους φέρνει πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη.
Σημαντικές ανατροπές παρατηρήθηκαν στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ με την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κυριακού, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από όσες αναμένονταν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκτός από τους 10 βουλευτές της Νίκης που τον πρότειναν, έλαβε επίσης στήριξη από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες (Δημητροκάλης, Φλώρος, Βαλτογιάννης, Μανούσος). Μάλιστα, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής υπήρχε η πιθανότητα να υποστηριχθεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, κάτι που τελικά δεν συνέβη, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο Δημήτρης Νατσιός απέρριψε σχετική πρόταση.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι ανεξάρτητοι πρώην Σπαρτιάτες, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης, με τον πρώτο να καταγγέλλει επίθεση στο πολιτικό του γραφείο στην Κρήτη.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας (Χρηστίδου, Αυλωνίτης, Τζάκρη, Μάλαμα), ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο Μιχάλης Χουρδάκης από την Πλεύση δεν εξέφρασαν προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας