Εκλογή ΠτΔ: Μάχη εντυπώσεων και μηνυμάτων
Πηγή Φωτογραφίας: ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΙΚ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΒΟΥΛΗ/ΑΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ήδη προδιαγεγραμμένο πριν καν ανοίξουν οι κάλπες σήμερα. Αναμένεται ότι θα χρειαστούν τέσσερις ψηφοφορίες για να εκλεγεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος δεν φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, ούτε τις 180 της τρίτης. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα διαθέτει περισσότερες από 151 ψήφους, που είναι απαραίτητες για την εκλογή στην τέταρτη ψηφοφορία, καθώς αυτή τη στιγμή έχει 156 βουλευτές.
Δεν υπάρχει ανησυχία για το αποτέλεσμα, καθώς δεν αναμένονται αποκλίσεις από τη «γραμμή» που έχει καθορίσει κάθε κόμμα. Οποιαδήποτε έκπληξη που θα μπορούσε να συνοδεύει την Προεδρική εκλογή έχει ήδη εξαντληθεί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 15 Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον της διαδικασίας που ξεκινά σήμερα εστιάζεται στα πολιτικά μηνύματα και τους συμβολισμούς που συνοδεύουν την αλλαγή του ενοίκου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η προοδευτική επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πριν από πέντε χρόνια, που εξέπεμψε ένα σαφές μήνυμα κεντρώου προσανατολισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικαθίσταται από μια πιο στενά κομματική επιλογή. Αυτή η στροφή προς τα δεξιά αποσκοπεί στην ικανοποίηση βουλευτών και στην ενίσχυση του κομματικού φρονήματος, το οποίο, όσο ατονεί, ευνοεί τις μετατοπίσεις ψηφοφόρων προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα.
Η Προεδρική εκλογή διεξάγεται σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη συσπείρωση και την υποστήριξη των οπαδών, αλλά ταυτόχρονα ανατρέπει μια μακροχρόνια παράδοση που προέβλεπε συναινετική εκλογή, με την επιλογή υποψηφίου από την κυβερνώσα πλειοψηφία που είχε αναφορές στον αντίπαλο ιδεολογικό χώρο. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις προθέσεις του με την καταγγελία για ρουσφετολογικές και παλαιοκομματικές πρακτικές του κ. Τασούλα την τελευταία ημέρα της θητείας του ως Προέδρου της Βουλής. Αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη των νέων ηθών που συνοδεύουν την Προεδρική εκλογή, καθώς συνήθως ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων.
Το συγκρουσιακό κλίμα εντείνεται από την απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν ξεχωριστές υποψηφιότητες, με τον Τάσο Γιαννίτση και τη Λούκα Κατσέλη αντίστοιχα. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει οποιαδήποτε εντύπωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Νέας Αριστεράς για τη Λούκα Κατσέλη, πανηγυρίζει, καθώς η πρωτοβουλία της φαίνεται να απολαμβάνει μεγαλύτερη πολιτική αποδοχή. Παρά τις δηλώσεις της Νέας Αριστεράς περί μεμονωμένης συνεργασίας, δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν σενάρια για ευρύτερη συνεργασία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη διαδικασία συμμετέχει και ο τέταρτος υποψήφιος, Κώστας Κυριακού, ο οποίος προτάθηκε από τη ΝΙΚΗ.
Αυτό που προστατεύει τη σημερινή διαδικασία από μια ενδεχόμενη ακραία τοξική αντιπαράθεση είναι το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει συζήτηση πριν από την ψηφοφορία. Εάν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον σε μια διαδικασία με προκαθορισμένο αποτέλεσμα, αυτό εστιάζεται στο πώς θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς η απόφασή τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για μελλοντικές πολιτικές τους κινήσεις.
Η αντιπαράθεση που θα αποφύγουμε σήμερα, εκτυλίχθηκε χθες στη Βουλή μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε μια κομματική επιλογή σχετικά με τον κ. Τασούλα, η οποία ανέτρεψε μια πολιτική παράδοση 30 ετών. «Είναι δική σας επιλογή η έλλειψη σταθερότητας. Λέτε άλλα και κάνετε άλλα. Από αυτό το βήμα, κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, είχατε δεσμευτεί ότι το πνεύμα του Συντάγματος θα διατηρηθεί», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι είναι «δικαίωμά σας να μην υποστηρίξετε τον κ. Τασούλα. Ωστόσο, και η δική μας παράταξη έχει το δικαίωμα να προτείνει πρόσωπα με πνεύμα συναίνεσης. Έχετε ψηφίσει τον κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής τρεις φορές. Κατανοώ γιατί κάποιος μπορεί να επιλέξει έναν Πρόεδρο της Βουλής με συναίνεση. Εγώ προσωπικά ψήφισα μία φορά την κυρία Κωνσταντοπούλου και δεν θα το επαναλάμβανα». Στη συνέχεια, συνέχισε με εξίσου έντονο ύφος: «Θα ήταν προτιμότερο να είχατε στηρίξει τον Τάσο Γιαννίτση πριν από 25 χρόνια και όχι τώρα. Δεν θυμάμαι τι έλεγε τότε η νεολαία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Και κάτι τελευταίο: μας κατηγορήσατε ότι εργαλειοποιούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πού πήγε η μνήμη μου; Μου ήρθε στο νου το 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο και θα πάμε σε εκλογές. Μετά, όμως, ψήφισε τον Κάρολο Παπούλια. Λίγη προσοχή και αυτογνωσία δεν βλάπτει. Η Ελλάδα το 2025 χρειάζεται μία σοβαρή αντιπολίτευση».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας