Κόσμος

Η Ουγγαρία εντείνει τη ρητορική κατά των κυρώσεων καθώς η προθεσμία ανανέωσής τους πλησιάζει

Η Ουγγαρία εντείνει τη ρητορική κατά των κυρώσεων καθώς η προθεσμία ανανέωσής τους πλησιάζει

Πηγή Φωτογραφίας: CNN, Hungarian leader Viktor Orban’s ‘mixed race’ speech condemned by ex-aide and Holocaust victims’ group

Η επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη, δήλωσε η ουγγρική κυβέρνηση, σε δηλώσεις που απειλούν να διασπάσουν τη συλλογική αντίδραση του μπλοκ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία έχει εντείνει την κριτική της στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την ανανέωση των περιορισμών, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι το τιμωρητικό καθεστώς που οικοδομήθηκε με κόπο σε 15 διαφορετικά πακέτα θα μπορούσε σύντομα να ακυρωθεί.

Οι κυρώσεις του μπλοκ που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία περιλαμβάνουν σαρωτικές απαγορεύσεις στο εμπόριο ενέργειας, τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών, ειδών πολυτελείας, μεταφορών και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, καθώς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η ρωσική κεντρική τράπεζα εντός του μπλοκ.

Αλλά πρέπει να παρατείνονται κάθε έξι μήνες και η επόμενη προθεσμία είναι η 31η Ιανουαρίου.

Η ΕΕ χρειάζεται την ομόφωνη στήριξη των μελών της για να συνεχίσει τις κυρώσεις, αλλά η Ουγγαρία άδραξε τη στιγμή για να αμφισβητήσει, για άλλη μια φορά, αν το καθεστώς είναι αποτελεσματικό και σκόπιμο και να υποστηρίξει ότι η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ δημιουργεί ένα νέο πολιτικό πλαίσιο.

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρώπη παρά στη Ρωσία … οι κυρώσεις που κάνουν μεγαλύτερη ζημιά σε αυτούς που τις επιβάλλουν παρά σε αυτούς στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις δεν έχουν πολύ νόημα», δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Ουγγαρίας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα υποστηρίζαμε τον τερματισμό της πολιτικής των κυρώσεων το συντομότερο δυνατό» συμπλήρωσε.

Ο Γκούλιας τόνισε ότι η δηλωθείσα πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο αξίζει έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πολιτική του μπλοκ και τη μέθοδο με την οποία οι κυρώσεις ανανεώνονται κάθε έξι μήνες.

«Προς το παρόν, πρέπει να συζητήσουμε το θέμα με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της νέας κατάστασης», δήλωσε ο Γκούλιας και υπογράμμισε: «Μέχρι στιγμής, όλοι θεωρούσαν την παράταση των κυρώσεων ως αυτόματη, αλλά δεν πιστεύουμε ότι είναι αυτόματη τώρα».

Τα σχόλιά του ήρθαν δύο ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δημοσίευσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία κατήγγειλε τις «κυρώσεις που μηχανεύτηκαν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

«Ήρθε η ώρα για αλλαγή!» έγραψε ο Όρμπαν.

Οι συναντήσεις των πρεσβευτών της ΕΕ την Παρασκευή και των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα αναμένεται να προσφέρουν μια σαφέστερη εικόνα της στάσης της Βουδαπέστης.

Υψηλό διακύβευμα

Ένας βασικός παράγοντας επιρροής θα μπορούσε να είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος απείλησε με «υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις σε οτιδήποτε πωλείται από τη Ρωσία» εάν ο Πούτιν αρνηθεί να καθίσει και να κάνει συμφωνία με την Ουκρανία.

«Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή με τον δύσκολο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη.

Ένα ουγγρικό βέτο θα σήμαινε την κατάρρευση των πιο σκληρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στο Κρεμλίνο ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το δικαίωμα βέτο του για να αποσπάσει παραχωρήσεις, αλλά ποτέ για να επιφέρει τόσο ριζικές αλλαγές.

Πέρυσι, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα έκτακτο δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων για το Κίεβο, το οποίο υποστηρίχθηκε με τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να σημαίνει ότι το δάνειο θα κατέρρεε, αφήνοντας τους δυτικούς συμμάχους οικονομικά υπεύθυνους.

Ερωτηθείσα σχετικά με αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να προκαταλάβει τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και τόνισε ότι οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία «πληρώνει για όλα τα εγκλήματα.Το αφήγημα ότι η Ρωσία είναι ισχυρή δεν ευσταθεί. Το είδαμε αυτό μόλις τώρα στη Συρία», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, στενού συμμάχου του Πούτιν.

Εκτός από την Ουγγαρία, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Ρόμπερτ Φίκο, συγκρούεται με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την απόφαση της Ουκρανίας να σταματήσει τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Φίτσο απείλησε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο του σε αντίποινα για την κίνηση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Αυτή την εβδομάδα, φιλοξένησε τον Όρμπαν για διμερή συνάντηση στη Μπρατισλάβα. Οι δύο ηγέτες ενίσχυσαν την άρνησή τους να αποδεχθούν την Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Τόσο ο Όρμπαν όσο και ο Φίτσο διατηρούν ανοιχτές επικοινωνίες με το Κρεμλίνο και ο καθένας τους έχει πετάξει στη Μόσχα για να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments