Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για (τρίτη) αυτοδυναμία

Το σχέδιο Μητσοτάκη για (τρίτη) αυτοδυναμία

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι απομακρύνεται από κάθε πιθανό σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ποιες εξελίξεις έχουν συμβεί από την κοινοβουλευτική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση μέχρι την ήπια, αλλά ενδεικτική της συσπείρωσής της, δημοσκοπική άνοδο της Νέας Δημοκρατίας;

Το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να διατηρήσει αποστάσεις τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για μια κοινή υποψηφιότητα στην προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι, προχώρησε αυτόνομα στην επιλογή του υποψηφίου του, μετά την απόφαση να προταθεί ο Κώστας Τασούλας για τον προεδρικό θώκο. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της Νέας Αριστεράς, κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε ψήφους, με σημαντική διαφορά από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Σωκράτη Φάμελλου, συνεχίζει να προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου μεταξύ των “προοδευτικών κομμάτων“. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποδίδει δημοσκοπικά. Παρά τη διάσπαση και την παρατεταμένη κρίση του υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαφανιστεί. Αν και είναι ένα μικρομεσαίο κόμμα, η πορεία του δεν είναι πτωτική. Αυτή τη στιγμή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, με πρώτο βήμα την (δύσκολη) επανένωση με τη Νέα Αριστερά. Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, πάντως, έχει επιτευχθεί συνεννόηση.

Είτε λόγω της ευθύνης της κυβέρνησης είτε επειδή ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν πειστικός στην άρνησή του να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από οποιοδήποτε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή του Κώστα Τασούλα για τη θέση του Προέδρου, σε συνδυασμό με την επιλογή του Κακλαμάνη για την προεδρία της Βουλής, σηματοδοτεί την είσοδο του Μητσοτάκη σε μια νέα εποχή, ή αλλιώς την επιστροφή στις παραδοσιακές ρίζες της Ν.Δ.

Μια παρατήρηση του Πρωθυπουργού κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με τους αγρότες, ίσως αποκαλύπτει τις προθέσεις και τον σχεδιασμό του.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι:

1. Αν δεν επιθυμείτε συνεργασία με τη Ν.Δ., τότε ούτε εμείς επιθυμούμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προοπτική μιας νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης της παράταξής του:

2. Όταν μιλάμε για αυτοδυναμία, έχουμε την αξιοπιστία να το υποστηρίξουμε. Το έχουμε πετύχει δύο φορές.

Στην πράξη, εφόσον οι διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις το επιτρέψουν, η Ν.Δ. σκοπεύει να διεκδικήσει ξανά την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές, με ποσοστά που παραμένουν υψηλότερα από τον δεύτερο, έξι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ακόμα και αν απαιτηθούν δεύτερες ή και τρίτες εκλογές.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments