Ελλάδα

Saudi Greek Interconnection, υδρογόνο και ΑΠΕ στην επίσκεψη Σκυλακάκη στην Σ. Αραβία

Saudi Greek Interconnection, υδρογόνο και ΑΠΕ στην επίσκεψη Σκυλακάκη στην Σ. Αραβία

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI /datacenterdynamics // Saudi Greek Interconnection, υδρογόνο και ΑΠΕ στην επίσκεψη Σκυλακάκη στην Σ. Αραβία

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών το Έλληνα ΥΠΕΝ με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας και Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud

Οι ενεργειακές επενδύσεις στις ΑΠΕ και στα δίκτυα  θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα   ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Σαουδική Αραβία με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας και Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud. Στην επίσημη επίσκεψη, θα συνοδέψουν  τον κ. Σκυλακάκη και οι συνεργάτες του Δέσποινα Καλλιούρη, Βασίλειος Κονιάκος, και ο κ.  Θεόδωρος Τσακίρης.

Οι συζητήσεις για τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές που δημιουργούνται στη σημερινή συγκυρία απασχόλησαν και την τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών που πραγματοποιήθηκε  πριν 15 ημέρες, πριν την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης στο Ριάντ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία υλοποίησης του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας Saudi Greek Interconnection και οι προοπτικές συνεργασίας στου κλάδους του καθαρού υδρογόνου και των ΑΠΕ.

Κατά την επίσημη επίσκεψη που του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Ιανουαρίου για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας  συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών, μεταξύ των οποίων και  ο κ. Θ. Σκυλακάκης. Η ενέργεια, μαζί με τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Ενέργειας όπου τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της ενέργειας ως καταλύτη για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.Σημειώνεται ότι προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη στρατηγικών οικονομικών και ενεργειακών συνεργασιών με τις ισχυρές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής  επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Η ενέργεια στο επίκεντρο των σχέσεων των δύο χωρών

Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής-Αραβίας -με την ενέργεια σε πρώτο πλάνο-  ξεκίνησε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2022.

Η ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών  είναι πολύπλευρη. Αφορά τόσο τις διασυνδέσεις, το υδρογόνο αλλά και τις ΑΠΕ καθώς η ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης παραμένει ζωντανή στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στο πλαίσιο του ανώτατου Συμβουλίου που συνεδρίασε πρόσφατα, η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε 7 πρωτοβουλίες για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας στους εξής τομείς: Ηλεκτρική Διασύνδεση Ενεργειακή Απόδοση Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Καθαρό Υδρογόνο Δέσμευση, Αξιοποίηση και Αποθήκευση Άνθρακα (CCUS) Υποθαλάσσιο καλώδιο East-Med Corridor (EMC) Fiber Optic Cable Σύστημα Οπτικών Ινών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων

Ιδιαίτερο βάρος για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ δίνεται στην ανάπτυξη των δικτύων.

Το πιο ώριμο εκ των νέων projects είναι το καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ωριμάζει η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών, ΑΔΜΗΕ και National Grid. Το ελληνο-αραβικό SPV έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση των μελετών σκοπιμότητας που αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2025.

Για την Ελλάδα,  είναι προτεραιότητα οι διεθνείς διασυνδέσεις και οι συνέργειες που δημιουργούνται από  την ταυτόχρονη ανάπτυξη διασυνδέσεων Ελλάδας- Βορείου Αφρική και Μέσης Ανατολής και Ελλάδας και Νότιας Γερμανίας με τον Green Aegean Interconnector που ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ  στοχεύοντας να αποτελέσει τη δίοδο για τη μεταφορά μεγάλων όγκων πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς τα κέντρα κατανάλωσης της Κεντρικής Ευρώπης.

Επίσης σημαντικό για τις δύο χώρες είναι το νέο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων,EMC στο οποίο συμμετέχουν η Saudi Telecom, με ποσοστό 72%, ως ο κύριος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ένας από τους κορυφαίους στη Μέση Ανατολή, η ΔΕΗ με 25%, και η Telecommunication Telephony Satellite Applications (TTSA) με 3%, μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία. Το υποβρύχιο καλώδιο αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός για τον στόχο της Ελλάδας να εξελιχθεί σε κεντρικό κόμβο ευρυζωνικότητας, ενισχύοντας την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην ευρύτερη περιοχή.

Το ενδιαφέρον για το υδρογόνο

Το καθαρό υδρογόνο αποτελεί ακόμη ένα τομέα που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη Σαουδική Αραβία Στόχος είναι  η σύμπραξη με την  και ο σχεδιασμός δημιουργία υποδομών για την εξαγωγή πράσινου υδρογόνου προς την Ευρώπη αξιοποιώντας  τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στον κόσμο που βρίσκεται σε ώριμη κατασκευαστική φάση, με προοπτική θέσης σε εμπορική λειτουργία στα τέλη του 2025.

Πρόκειται για το Neom Green Hydrogen Company, μια επένδυση ύψους 8,5 δισ. δολαρίων που στοχεύει στην παραγωγή άνω των 600 τόνων καθαρού υδρογόνου σε ημερήσια βάση.  Στα σχέδια περιλαμβάνεται η προοπτική για μεταφορά του υδρογόνου αυτού μέσω πλοίων.

Ο σχεδιασμός αυτός συνδυάζεται με τα ελληνικά σχέδια αξιοποίησης του Διαδρόμου Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένας σχέδιο που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και στο οποίο συνεργάζονται ο ΔΕΣΦΑ και επτά Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για μεταφορά καθαρού υδρογόνου από την περιοχή προς την Βόρεια Ευρώπη, με το βλέμμα -και πάλι- στη Γερμανία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments