Μητσοτάκης: Στρατηγική με στόχο την αυτοδυναμία
Πηγή Φωτογραφίας: [373030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τα αποτελέσματα των γκάλοπ της νέας περιόδου δείχνουν ότι ο κατακερματισμός παραμένει, εμποδίζοντας, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα αναβίωσης ενός ισχυρού δικομματισμού. Από τη μία πλευρά, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τους αντιπάλους της, αλλά αντιμετωπίζει υψηλές αρνητικές αξιολογήσεις και δυσκολεύεται να ξεπεράσει την κακή της επίδοση στις ευρωεκλογές.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση, αλλά προχωρά με αργούς ρυθμούς και δυσκολεύεται να βελτιώσει τους δείκτες «κυβερνησιμότητας».
Στο δεξιό φάσμα, πέρα από τη Νέα Δημοκρατία, παρατηρείται μια αύξηση ή τουλάχιστον σταθερότητα, με ποσοστά λίγο πάνω ή κάτω από το 20%. Γι’ αυτό, αναλυτές και δημοσκόποι εξετάζουν πλέον τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν σε αυτό το φάσμα οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με τη νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά όσον αφορά τη δυναμική του υπερδεξιού λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, και παρά το γεγονός ότι απομένουν δύο χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές, η δημόσια συζήτηση γύρω από τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός, το Μαξίμου να προσπαθεί να σπρώξει το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, και αφετέρου, τη Χαριλάου Τρικούπη να πιέζει τη ΝΔ προς τα δεξιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι, παρά τη μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης, έχει λόγους να συνεχίζει να προβάλλει το αφήγημα της «ισχυρής κεντροδεξιάς συμμαχίας», δηλαδή της αυτοδυναμίας. Δηλώνει ότι διαχωρίζει τη θέση του από τα δεξιά κόμματα, αναφέροντας ότι «αυτά τα κόμματα δεν αποτελούν και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε πιθανής συνεργασίας». Παράλληλα, επισημαίνει τη σημασία της «τριγωνοποίησης» (υπεύθυνος πατριωτισμός, κοινωνικός προοδευτισμός, οικονομικός φιλελευθερισμός), γνωρίζοντας ότι οι πιέσεις από τα δεξιά ενδέχεται να επηρεάσουν την κεντρώα κατεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος.
«Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα ζητήσουμε μια ακόμη ισχυρή εντολή από τους πολίτες», δηλώνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Προς τρεις αναμετρήσεις;
Ακόμα και όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, πόσο μάλλον τώρα, είναι αδύνατο να υπολογιστεί εκ των προτέρων με ακρίβεια το όριο της αυτοδυναμίας, καθώς αυτό εξαρτάται άμεσα από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το 3% για να εισέλθουν στη Βουλή. Για παράδειγμα, αν τα κόμματα εκτός Βουλής είναι στο 10%, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί ποσοστό 37,5%. Αν τα εκτός Βουλής κόμματα είναι στο 8%, θα απαιτείται ποσοστό 38% για να είναι πρώτη, ενώ αν είναι στο 5%, θα χρειαστεί σχεδόν 39% κ.ο.κ.
Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η γαλάζια παράταξη δεν φαίνεται να είναι κοντά στην αυτοδυναμία, το Μαξίμου ήδη προγραμματίζει τη στρατηγική του με αυτό το στόχο. Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι την άνοιξη του 2027, όταν τα εκλογικά διλήμματα γίνουν πιο σκληρά, οι πολίτες θα αξιολογήσουν διαφορετικά τα ζητήματα που θα προκύψουν για την επόμενη ημέρα, σε σχέση με ό,τι ακούγεται σήμερα.
Η προσήλωση του Μητσοτάκη στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και η προβολή της εικόνας αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων (με το γαλάζιο «δεν θα κυβερνήσουμε με τα δεξιότερα» και το πασοκικό «δεν συγκυβερνούμε με τη ΝΔ») προωθούν το σενάριο των διαδοχικών εκλογών, παραπέμποντας στο μοντέλο του 1989 – 1990 (με διαφορετικά γεγονότα και συνθήκες που επηρέαζαν τότε τις εξελίξεις). Υπενθυμίζεται ότι τότε, χρειάστηκαν τρεις κάλπες προτού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταφέρει να αποκτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας