Πολιτική

Αθήνα – Άγκυρα: Σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις Τραμπ

Αθήνα – Άγκυρα: Σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η νέα θητεία του Τραμπ ξεκινά σε μια καθοριστική γεωπολιτική περίοδο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Η νέα θητεία του Τραμπ ξεκινά σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα και η Άγκυρα, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, επιλέγουν να «αφήσουν τη σκόνη να καθίσει» και προχωρούν με αργά βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα διπλωματικά επιτελεία και των δύο χωρών είναι ενήμερα ότι η στάση της Ουάσινγκτον στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν αλλάζει δραστικά με κάθε αλλαγή προεδρίας. Ωστόσο, δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι ορισμένες φορές τα πρόσωπα επηρεάζουν τις κρίσιμες «αποχρώσεις» της εξωτερικής πολιτικής. Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται για έναν ηγέτη που έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να κινηθεί εκτός των αναμενόμενων πλαισίων. Η Αθήνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε «ράγες», ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

“Φρενάρει” προσωρινά ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας

«Ο διάλογος δεν παγώνει», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι όσο η Τουρκία συνδέει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με άλλα ζητήματα, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) καθυστερεί ολοένα και περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει και την επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2024, μεταφέρθηκε πρώτα για τον Ιανουάριο, έπειτα για τον Φεβρουάριο και τώρα φαίνεται ότι θα γίνει τον Μάρτιο, αν…

Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί πρώτα – πιθανώς μέσα στον Μάρτιο – και ακολούθως θα ακολουθήσει το ΑΣΣ. Για την Αθήνα, η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστης σημασίας, γι’ αυτό και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας στον ΟΗΕ. Η νέα προκλητικότητα της Άγκυρας, στην οποία επιμένει αδιάκοπα, επιδεινώνει την ήδη «παγωμένη» ατμόσφαιρα και υπονομεύει τα βήματα που έχουν γίνει στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με τα «σύνορα της καρδιάς του», που επεκτείνονται μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη «Βόρεια Κύπρο», επιβεβαίωσαν ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές και «ηγεμονικές» επιδιώξεις της.

Η κυβέρνηση απάντησε στον μεγαλοϊδεατισμό του Τούρκου προέδρου μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη. «Πρόκειται για ανέξοδους βερμπαλισμούς που απευθύνονται σε εσωτερικό κοινό και δεν συμβάλλουν στη διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαλόγου. (Σ.σ.: Οι δηλώσεις Ερντογάν) είναι εντελώς ασύμβατες με την πραγματικότητα, το Διεθνές Δίκαιο και την ιστορία», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει υποχώρηση από τη χώρα μας». Ωστόσο, η γειτονική χώρα έχει θέσει στις προτεραιότητές της και τη Συρία, επιδιώκοντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Αυτό αποδεικνύεται και από τις κινήσεις του Ερντογάν με τη Δαμασκό για μια ακόμη παράνομη συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό ΑΟΖ, με στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και την προώθηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» εις βάρος και της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έσπευσε να αποκαλύψει τις νέες επεκτατικές της φιλοδοξίες στην ευρύτερη περιοχή υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να φέρει τη χώρα μας προ τετελεσμένων, όπως συνέβη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας και θέτουν στο τραπέζι μια σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να «φρενάρουν» τη συμφωνία με τη Δαμασκό για την ΑΟΖ. Παράλληλα, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με οποιαδήποτε χώρα της περιοχής μπορεί να επηρεαστεί από μια τέτοια εξέλιξη. Επιπλέον, αν η Τουρκία προσπαθήσει τώρα να συνάψει κάποια συμφωνία με τη Συρία, αυτή θα προέρχεται από μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει διεθνή και εσωτερική νομιμοποίηση και θα έχει υπογραφεί από τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ηγέτη της HTS, που περιλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτά τα δύο στοιχεία ενισχύουν την αμφισβήτηση πιθανών συμφωνιών της Δαμασκού.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments