Γεωπολιτικά

Ο Χαμενεΐ αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διπλωματία με τον Τραμπ

Ο Χαμενεΐ αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διπλωματία με τον Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: The Australian, Iran urges Trump to change ‘maximum pressure’ policy

Στις τελευταίες δηλώσεις του, ο Αλί Χαμενεΐ δεν απέκλεισε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από την ασυμβίβαστη αντι-αμερικανική προσέγγισή του τα τελευταία χρόνια

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τους αξιωματούχους του Ιράν για τον «κακόβουλο χαρακτήρα και τις κρυφές εχθροπραξίες» της αμερικανικής κυβέρνησης, εν μέσω έντονων συζητήσεων για πιθανές απευθείας συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει το al monitor, αυτές οι εχθροπραξίες, διαβεβαίωσε ο Χαμενεΐ, διατηρούνται πίσω από «διπλωματικά χαμόγελα», καθώς κάλεσε σε επαγρύπνηση για το «με ποιους αλληλεπιδρούμε και με ποιους μιλάμε».

Όπως ανέφερε ο επίσημος ιστότοπός του, ο ηγέτης έκανε τα σχόλια αυτά σε θρησκευτική τελετή στην Τεχεράνη, στην οποία συμμετείχαν ο μετριοπαθής πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, ο ανώτατος δικαστής και πρεσβευτές πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Στην ομιλία του, ο Χαμενεΐ δεν επέβαλε καμία απαγόρευση στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδηλώνοντας μια απόκλιση από την ανένδοτη προσέγγισή του τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τη δολοφονία του αγαπημένου του στρατηγού, του Κασίμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2020.

Μετά τη νίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ιρανός ομόλογός του, ο Πεζεσκιάν, σηματοδοτεί όλο και περισσότερο την ετοιμότητα για διπλωματία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το στρατόπεδο του Πεζεσκιάν που τάσσεται υπέρ της εμπλοκής υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον θα ανοίξουν τον δρόμο για την ελάφρυνση των κυρώσεων, μια βασική λύση για τη διάσωση της ταλαιπωρημένης οικονομίας του Ιράν. 

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 για το Ιράν, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), καταργήθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, καθώς επανέφερε πολλαπλά πακέτα κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η αποχώρηση του Τραμπ έθεσε ουσιαστικά την πολυμερή συμφωνία σε μηχανική υποστήριξη, με την on-and-off διπλωματία για την αναβίωσή της υπό την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να μην αποδίδει τελικά κανένα αποτέλεσμα.

Η πρόσφατη ρητορική του Τραμπ για το Ιράν, ωστόσο, έχει συνδεθεί με έναν πιο ήπιο τόνο, αυξάνοντας τις εικασίες ότι μια νέα συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι προς συζήτηση. Την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι θα ήταν «ωραίο» αν οι εντάσεις του Ισραήλ με το Ιράν επιλύονταν χωρίς να καταφύγει σε στρατιωτικά πλήγματα. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια ζητήματα με το Ιράν και τι θα συνεπαγόταν μια νέα συμφωνία με την Τεχεράνη.

Από την άλλη πλευρά, η ώθηση για προσέγγιση από τον Πεζεσκιάν και τον κύκλο του έχει εξαπολύσει καταιγισμό επικρίσεων από ισχυρούς σκληροπυρηνικούς στο εσωτερικό, εκθέτοντας τις αποχρώσεις του πολιτικού συστήματος του Ιράν, όπου η διφορούμενη προσέγγιση του ανώτατου ηγέτη έχει αφήσει περιθώρια για την εμβάθυνση των φατριών.

Ο αναπληρωτής του Πεζεσκιάν για τις στρατηγικές υποθέσεις, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ήταν επίσης ο Ιρανός αρχιτέκτονας του JCPOA όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών, έχει δεχθεί ανελέητες επιθέσεις από το στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών, αφού πρότεινε την περασμένη εβδομάδα στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ότι το Ιράν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.

Δύο συγκεντρώσεις συντηρητικών στην Τεχεράνη και στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ αυτή την εβδομάδα ζήτησαν την αποπομπή του Ζαρίφ από τη θέση του και την παραπομπή του σε δίκη.

Παρά την άρνηση του Χαμενεΐ να αποκλείσει τις συνομιλίες με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τα υπερσυντηρητικά μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν τα σχόλιά του ως άμεση απαγόρευση τέτοιων συνομιλιών. Το Raja News, το οποίο πρόσκειται στο σημαίνον κόμμα Paydari, περιέγραψε την ομιλία του Ιρανού ηγέτη ως «αντίδραση στα μηνύματα της κυβέρνησης Πεζεσκιάν για διαπραγματεύσεις». Ο Πεζεσκιάν ανακοίνωσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ότι ο Χαμενεΐ έχει εγγυηθεί συνομιλίες με βάση την «αξιοπρέπεια, τη σκοπιμότητα και τη σοφία με όλες τις χώρες, εκτός από το Ισραήλ».

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών του, Αμπάς Αραγτσί. Και αυτός υποστήριξε μια προσέγγιση αναμονής, καθώς το Ιράν συνεχίζει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις κινήσεις της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ και καθώς η εμπιστοσύνη παραμένει κεντρικό εμπόδιο στην πορεία προς την αντιμετώπιση των παλαιών εχθροτήτων.

«Δεν αρνούμαι την πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας», δήλωσε ο Αραγτσί σε συνέντευξή του στο Sky News. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε «πολύ μεγαλύτερη δυσπιστία σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τεχεράνη είναι ανοιχτή να «ακούσει» τις προτάσεις του Τραμπ, αλλά «θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από την άλλη πλευρά για να εξαγοράσει την εμπιστοσύνη μας».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments