Πρώτη ανάγνωση των δασμών Trump από τους διεθνείς αναλυτές
Πηγή Φωτογραφίας: The New Yorker
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπυπέγραψε το Σάββατο (1/2) εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά και 10% στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, υλοποιώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας έναντι των ανταγωνιστών της.
Σύμφωνα με το Forbes, ο Τραμπ έχει προτείνει εδώ και καιρό την αύξηση των δασμών επί των εισαγόμενων αγαθών που οι επιχειρήσεις που τα εισάγουν πληρώνουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ- πριν από τις εκλογές και δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα επιβάλει φορολογικό συντελεστή 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά και ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμολογικό συντελεστή 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.
Τώρα στο τραπέζι επανέρχεται το σενάριο οι ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, με τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ να δυναμιτίζουν το κλίμα ακόμα περισσότερο, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει την γνώμη του Αμερικανού προέδρου.
Ενώ το κόστος των δασμών μπορεί να απορροφηθεί από κάποιο συνδυασμό των αμερικανικών επιχειρήσεων που εισάγουν αγαθά, των πελατών που τα αγοράζουν και των ξένων επιχειρήσεων που τα εξάγουν, το δεξιόστροφο Tax Foundation διαπίστωσε ότι οι προηγούμενοι δασμοί που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ επιβάρυναν τελικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Τι λέει η Goldman
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Ronnie Walker προέβλεψαν τον Απρίλιο ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα ανέβαιναν κατά 0,1% για κάθε ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού δασμολογικού συντελεστή και θα αύξαναν τα ποσοστά του πληθωρισμού για ένα έτος, σημειώνοντας ότι εκτός από την αύξηση της τιμής των εισαγόμενων αγαθών, είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί η τιμή των εγχώριων αγαθών, επειδή οι εγχώριοι κατασκευαστές θα αυξήσουν «ευκαιριακά» τις τιμές τους για να επωφεληθούν από την ύπαρξη μικρότερου ανταγωνισμού στην αγορά.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν επίσης σε γενικές γραμμές ότι το σχέδιο δασμών του Τραμπ θα πλήξει την αμερικανική οικονομία, με μια ανάλυση του Μαΐου από το ανεξάρτητο think tank Peterson Institute for International Economics (PIIE) να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόταση του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία θα «επέφερε σημαντικές παράπλευρες απώλειες στην αμερικανική οικονομία», αναφέροντας μια σειρά παραγόντων, όπως η μείωση των καταναλωτικών δαπανών, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας και η χειρότερη οικονομική ανάπτυξη.
Θα επιβληθούν δασμοί σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά;
Ο Τραμπ έχει προτείνει ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, αν και δεν είναι ακόμη το πως θα μπορούσαν να μοιάζουν οι όποιοι «καθολικοί» δασμοί.
«Μπορεί, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό ακόμα», δήλωσε ο Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του, όταν ρωτήθηκε για το αν θα επιβάλει καθολικούς δασμούς, ενώ αργότερα είπε «το έχω σε γενική μορφή στο μυαλό μου, αλλά δεν το έχω ορίσει επακριβώς ακόμα, ωστόσο θα είναι αρκετό για να προστατεύσει τη χώρα μας».
Η ευρύτερη πρόταση του Τραμπ για τους δασμούς αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον συντελεστή φόρου εισαγωγής 2,5% που πρότεινε ο νέος υπουργός Οικονομικών Scott Bessent, με τον Τραμπ να δηλώνει χθες (2/2) ότι θέλει ο φόρος να είναι «πολύ μεγαλύτερος».
Αυξημένο το κόστος ζωής για τους πολίτες
1.700 δολάρια. Τόσο θα κοστίσουν οι δασμολογικές προτάσεις του Τραμπ στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ σε αυξημένους φόρους κάθε χρόνο, όπως προβλέπει το PIIE με βάση ένα δασμολογικό συντελεστή 10%.
Η δεξαμενή σκέψης εκτίμησε επίσης ότι για όσους ανήκουν κάτω από τα μισθολογικά κλιμάκια των ΗΠΑ, οι δασμολογικές προτάσεις του Τραμπ θα μείωναν το εισόδημα των νοικοκυριών μετά τη φορολογία κατά περίπου 3,5%.
Το «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο» υπολόγισε το ετήσιο κόστος στα 3.900 δολάρια για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης, εάν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 20% στα περισσότερα εισαγόμενα αγαθά -το οποίο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που έχει ορίσει για το Μεξικό και τον Καναδά.
Κρίσιμο συμπέρασμα
«Καμία μελέτη για τους δασμούς του Τραμπ δεν έχει βρει αποδείξεις ότι οι αμερικανικοί δασμοί οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς εισαγωγείς», έγραψαν οι οικονομολόγοι του PIIE σε ανάλυση του Μαΐου.
«Αντιθέτως, η μία μελέτη μετά την άλλη έχει δείξει ότι οι αμερικανικοί δασμοί που επιβάλλονται από το 2017 έχουν αντίθετα «περάσει» πλήρως στους Αμερικανούς καταναλωτές».
H Hudson Bay Capital για τους δασμούς
Οι δασμοί παρέχουν έσοδα σε μια χώρα, ενώ εάν αντισταθμιστούν από τις συναλλαγματικές προσαρμογές, ελαχιστοποιούν την πληθωριστική ή άλλη δυσμενή πλευρά, αναφέρει σε report της η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, Hudson Bay Capital.
Η ρίζα των οικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με την ανάλυση, έγκειται στην επίμονη υπερτίμηση του δολαρίου που εμποδίζει την εξισορρόπηση του διεθνούς εμπορίου, και η υπερτίμηση αυτή οφείλεται στην ανελαστική ζήτηση για αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία.
Καθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο επαχθές για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρηματοδοτούν την παροχή αποθεματικών περιουσιακών στοιχείων όπως και την αμυντική ομπρέλα, καθώς οι τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.
Μολονότι η αντιστάθμιση αυτή μπορεί να εμποδίσει τις προσαρμογές στις εμπορικές ροές, η έκθεση της εταιρείας επισημαίνει ότι τελικά το βάρος των δασμών πέφτει στις πλάτες των πολιτών, των οποίων η πραγματική αγοραστική δύναμη και ο πλούτος συρρικνώνονται.
Στην ίδια έκθεση, τονίζεται ότι «η νομισματική πολιτική που αποσκοπεί στη διόρθωση της υποτίμησης των νομισμάτων άλλων χωρών επιφέρει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο συμβιβασμών και πιθανών επιπτώσεων».
«Ιστορικά», γράφει η έκθεση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακολουθήσει διάφορες προσεγγίσεις για τις νομισματικές προσαρμογές. Ενώ πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για τη μονομερή αντιμετώπιση της νομισματικής υποτίμησης, αυτό δεν ισχύει».
Tα αποτελέσματα των δασμών στην ενεργειακή αγορά
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Fearnleys, το πιο πιθανό αποτέλεσμα από την επιβολή δασμών ως προς τα ενεργειακά είναι ότι το πετρέλαιο θα βρει το δρόμο του και το πρόσθετο κόστος για τον καταναλωτή θα είναι μικρό.
Επίσης, ίσως διαμορφωθούν πιο περίπλοκες εμπορικές συνθήκες για το πετρέλαιο και ίσως χρειαστούν μεγαλύτερες αποστάσεις πλεύσης για να μεταφερθεί το αργό πετρέλαιο.
Η ανάλυση του Fearnleys καταλήγει πως γενικότερα για τους δασμούς, θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με κάποιον τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις, μετά τη μείωση των κρατικών δαπανών του Trump και την απέλαση φθηνών εργατικών χεριών που συνέβαλαν στην άνοδο του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά τον Καναδά, η έκθεση προτείνει πως θα μπορούσε για την εξαγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ να αξιοποιήσει τους αγωγούς που χρησιμοποιούσε και στο παρελθόν, ενώ ακόμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει από τώρα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή πετρελαίου του.
Έτσι λοιπόν, οι δασμοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν λόγω των μεγαλύτερων discounts στο καναδικό πετρέλαιο.
Πάντως τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από Καναδά και Μεξικό αφορούν καύσιμο μέσου και υψηλού βαθμού ποιότητας που είναι βασικό για μείγματα και τα οποία πλέον θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλες πηγές.
Το Mεξικό πιθανώς θα πρέπει να αναζητήσει άλλες αγορές όπως η ευρωπαϊκή που σημαίνει μεηαλύτερες αποστάσεις και κατά συνέπεια υψηλότερο κόστος.
Για την Κίνα πάλι, η έκθεση προτείνει να αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί και να επιχειρήσει να έρθει σε μια εμπορική συμφωνία με τον Τραμπμ η οποία πιθανώς να εμπεριέχει ως ρήτρα την αγορά από το Πεκίνο περισσότερης αμερικανικής ενέργειας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας