Το θέμα της Ευρωπαϊκής Άμυνας στο τραπέζι των ηγετών της ΕΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα, με την Ελλάδα να προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στις προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνεται επίσης το αίτημα για μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας.
Το ζήτημα των πόρων
Η Κάλας, ωστόσο, περιέγραψε τη χρηματοδότηση της άμυνας ως ένα «πάντα περίπλοκο ζήτημα».
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ενίσχυση της άμυνάς μας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2%), τον οποίο δεν έχουν επιτύχει επτά χώρες της ΕΕ, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και πρόσθεσε ότι αυτός ο στόχος καθορίστηκε το 2014, δίνοντας σε όλες τις χώρες 10 χρόνια για να τον εκπληρώσουν.
Όπως τόνισε, «είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των στόχων της Ρωσίας.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι αυτό προϋποθέτει «ορισμένες δύσκολες αποφάσεις από διάφορα κράτη μέλη».
Η Κάλας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αντίδρασης της ΕΕ σε πιθανές αμερικανικές δασμολογικές πολιτικές, δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά αυτές τις δηλώσεις και προετοιμαζόμαστε από την πλευρά μας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους. Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, τότε η Κίνα θα είναι αυτή που θα επωφεληθεί».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αλληλένδετες, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε την Αμερική και εκείνη μας χρειάζεται επίσης. Οι δασμοί αυξάνουν το κόστος, δεν είναι ωφέλιμοι για τις επιχειρήσεις ούτε για τους καταναλωτές».
Το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί πιέσεις για αύξηση των δαπανών
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει περισσότερες επενδύσεις, αυξημένη παραγωγή και ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, καθώς αυτό ήταν το μήνυμα που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά τις εκλογές του Ιουνίου.
«Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της, κανείς δεν θα την υπερασπιστεί. Επομένως, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε αδρανείς. Χωρίς δράση, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε την κυριαρχία μας, την ασφάλειά μας και ακόμη και ζωές. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η Μέτσολα ανέφερε ότι αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, το Κοινοβούλιο θα την υποστηρίξει.
Ο νέος Πρωθυπουργός του Βελγίου, Μπαρτ ντε Γουέβερ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του λίγο πριν από τη σύνοδο, υπογράμμισε ότι το μήνυμα της χώρας του είναι η δέσμευσή της να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2%. Ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα, θεωρώντας ότι το 5% είναι ο στόχος για το μέλλον. Τόνισε ότι η αξιοπιστία του προϋπολογισμού είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία του Βελγίου ως εταίρου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι “η Ευρώπη έχει δείξει κάποια αδράνεια στο θέμα της άμυνας. Ο κ. Πούτιν μας έχει ξυπνήσει. Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην άμυνα, και η βελγική κυβέρνηση έχει σίγουρα αποφασίσει να το πράξει”.
Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας
Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντερίκσεν, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των εθνικών κρατών, δηλώνοντας ότι «η Γροιλανδία αποτελεί σήμερα τμήμα του Βασιλείου της Δανίας, είναι μέρος της επικράτειάς μας και δεν είναι προς πώληση».
Επιπλέον, επισήμανε ότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ότι στην Ευρώπη προχωρούμε με αργούς ρυθμούς, συνεχίζοντας να σκεφτόμαστε όπως σε καιρό ειρήνης. «Δεν ισχυρίζομαι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι το 2% για τις αμυντικές δαπάνες δεν είναι πλέον επαρκές και πρέπει να γίνει κοινωνικά ισορροπημένο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας